Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niemowle wskazywanie palcem rzeczy

Polecane posty

Gość gość

Czy wasze dzieci w 12 miesiacu potrafia pokazywac palcem dane przedmioty itd? jak najlepiej uczyc dziecka pokazywania palcem, robienia papa?

Gość gość
Moj ma 14mcy i nie pokazuje palcem, nie klaszcze, rekami czasem pomach ale obiema na raz wiec trudno to zakwalifikowac jako papa.

Gość gość
Prawidłowo rozwijające się dziecko samo zaczyna naśladować dorosłych, również gesty takie jak pokazywanie palcem czy "pa pa", albo gesty z zabaw (raczek nieboraczek, sroczka). Można co najwyżej zachęcać do tego, chwalić, bić brawo, ale z tego co widzę po młodszej- robią to spontanicznie. Mała nieraz próbuje naśladować gestykulację kogoś kto ze mną rozmawia.

Gość gość
I to nie jest tak że jest jakiś obowiązkowy repertuar, dzieci łapią różne rzeczy. Pewnie jak będziesz zawsze wychodząc machała ręką, to w końcu zaskoczy.

Gość gość
Mój ma 13 miesięcy i pokazuje palcem szczególnie jak coś chce i żeby mu to dac. papa załapał jak miał ok roku.

Gość gość
Robienie papa obowiazkowo :) jest wg mnie raczej głupie, bo przeciez w doroslym zyciu nie jest obowiazkiem machanie komus na do widzenia :). Czytalam ,ze chodzi raczej o rowoj motorytczny reki ( ale czemu tylko prawej?). Mozna przeciez to robić w inny sposób. Dziecko głownie nasladuje, wiec najlepije dzialac, jak ktos wyzej pisze.

Gość gość
Brak gestykulacji u dziecka powiedzmy 1,5 rocznego to poważny sygnał ostrzegawczy. Pokazywanie palcem to nie jest jakaś głupia sztuczka, brak gestykulacji, który nie jest kompensowany słowami to może być autyzm, brak gestykulacji to opóźniony rozwój poznawczy. Zdrowego dziecka nie trzeba tego długo uczyć, samo załapuje i się cieszy, że może pokazać.

Gość gość
Moja tez nie robi papa jedna reka ttlko czasem jak zechce to obiema macha. Nie pokazuje palcem. Ma 12 mcy

Gość gość
Neurolog stwierdzil ze moja corka moze miec autyzm :/ bo kreci raczkami i nozkami jakby wkrecala zarowki. Robi tak szczegolnie jak sie cieszy.

Gość gość
Synek 13mczny robi papa, sroczke, pokazuje palcem i potrafi klaskac. Umialto jak mial 10mcy.

Gość gość
Gosciu z 12:43 moj syn tak robil do ok 2 lat i autyzmu nie ma na pewno. Chociaz pojde z nim do poradni jakiejs czy psychologa bo ma okresy, ze jest nerwowy i nadwrazliwy... Ale ma tez duzo empatii, normalnie sie komunikuje z nami, mowi ze kocha itd, pokazywal palcem i gestykulowal. Tylko z drugiej strony boi sie np odkurzacza, jest nerwowy, nie moze dojsc do siebie jak sie go przedwczesnie obudzi. Ostatnio zaczelam podejrzwac tez pasozyty. Ma prawie 3 lata.

Gość gość
Mój syn ma 2, 5 roku i pokazywać palcem zaczął w wieku 1,5 roku. Pa pa nie robi do dziś, autyzm wykluczony w poradni psych-ped.

Gość gość
Moj zaczal pokazywac palcem jak mial 15 niesiecy i to było bardzo pozno, wiem ze jest to kluczowy element rozwoju. Podejrzewano autyzm jednak jak zaczal pokazywac palcem tak komunikacja ruszyla.

Gość gość
Moja córka ma 9 miesięcy i wskazuje palcem na to co ją interesuje, na naszego kota, gdy zapytasz gdzie jest, na swojego brata itd.