Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

język angielski w restauracji

Polecane posty

Gość gość

Witam Poratuje ktoś jak mam zamawiać jedzenie w języku angielskim? Typowe zwroty też chętnie poznam. Zaczęłam się uczyć języka na własną rękę staram się uczyć działami i dla kazdego działu poświęcam tydzień. Z jakich metod mogę skorzystać jeszcze? Startuje zupełnie od zera. Nie umiem też żadnego innego dodatkowego języka wiem, że wtedy byłoby mi łatwiej sie uczyć. W jakim czasie mogę nauczyć się dobrze języka angielskiego? Słyszałam, że nie jest trudnym językiem do nauki zakładam, że w rok będę umiala go już całkiem nieźle.

Gość gość
Witaj, jeżeli startujesz od zera to zaopatrz się w jakies podręczniki dla początkujących fajnie jakby były z płytą wtedy zdecydowanie szybciej się nauczysz języka. Ja też kiedyś zaczynałam od zera i znajomy wtedy polecił mi kurs Enlinado świetny dla początkujących i nie tylko. Już mówie dlaczego warto wspomnieć o tym, że oporcz potrzebnego materiału do nauki znajdziesz tam wiele cennych rad co do nauki. Prowadzący bardzo motywuje do działania, byłam sceptycznie nastawiona do kursów, ale ten jest godny uwagi. Widzisz to z zupełnie innej perspektywy niż w szkole prowadzacy Darek podchodzi do tego na luzie nie jak u innych gościu w garniaku recytuje To be i żegnaj. Darek daje dużo wskazówek co do nauki, które w moim przypadku baardzo dużo pomogły. W rodzinie nie mam nikogo kto umie język w dodatku mam małe dziecko i nie mam czasu na latanie po szkołach czy korkach.

Gość gość
Używaj formy I would like ja chciałbym i wtedy czytasz z karty co byś chciał :) Could i have the bill please? mogę prosić o rachunek więcej znajdziesz na youtibe czy stronach internetowych.

Gość gość
Naoglądaj się filmików na youtube o restauracji raz z napisami raz bez to bardzo pomaga jak słyszymy dane słówko. Jeżeli startujesz od zera to jak wyżej wspomniano może warto wykupić jakiś kurs. Zlukałam z czystej ciekawości Enlinado www.facebook.com/pg/enlinado/reviews/?ref=page_internal i bardzo dobre opinie. Sama myśle nad tym kursem fajna inicjatywa, że w poniedziałki mają live za darmo :)

Gość gość
For a starter, I will have … (Jako przystawkę poproszę...) For my main course, I will take … (Jako główne danie poproszę...) I will have a tea/coffee/wine. (Poproszę herbatę/kawę/wino.) Z takich podstaw, ale jest tego duuużo więcej wpisz sobię frazę w google zwroty w restauracji :) Zaczynając naukę języka polecam się naoglądać filmików na youtube załapiesz trochę wymowę słówek.

Gość gość
Warto też posiadać płytę z rozmówkami dla początkujących, w sumie na youtube też to znajdziesz. Ucząc się powtarzaj i pamiętaj o systematyczności!!

Gość gość
Dobrze, że uczysz się działami ucząc się słownictwa z każdego działu polecam Ci pozniej oglądac rozmowki do tego szybciej wejdą ci słówka w krew :) Ja pamiętam, że jak zaczynalem uczyć się języka to właśnie dużo słuchałem, bo cała w tym polityka nauki trzeba się osłuchać językiem inaczej się nie nauczysz. Zna ktoś osobę, która siedziała tylko ze słownikiem i nauczyła się dobrzee nacisk na dobrze języka? Bo ja nie bez kombinowania i gadania się nie da.

Gość gość
W jakim sensie kombinowania? Chodzi Ci o szukanie metod do nauki? Myśle, że każdy ma swoje metody do nauki, przynajmniej powinien. Zgodze się z rozmówcami wyżej trzeba ćwiczyć bez ćwiczeń nie nauczylibyśmy się matmy , śpwieu czy gry na instrumencie.

Gość gość
Praktyka daje najwięcej zdecydowanie, jak masz tylko taką mozliwość to wyjeżdzaj za granicę tam nauczysz się szybko języka :)

Gość gość
Nie każdy ma możlwiość wyjechać niestety siedząc w domu mozna też całkiem dobrze nauczyć się języka korzystająć z internetu można komunikatywnie nauczyć się :) I will have a tea (Poproszę herbatę) No drink for me. (Dziękuję, dla mnie nic do picia.) I would like the steak rare/medium/well done. (Poproszę krwisty/średnio-wysmażony/wysmażony stek.) tu masz takie przykładowe, ale tego jest o wiele więcej. Pamiętaj, ze jak zamawiasz to użyaj formy I would like :)

Gość gość
Startujesz od zera a umiesz już dobrze czytać po angieslku? Moim zdaniem nikt sie nie nauczy dobrze języka jak nie umie czytać. Tak powinno być ze wszystkim chociaż ktoś kto nie umie czytać z nut nie jest powiedziane, że nie zagra na instrumencie bo zagra.

Gość gość
Z nauką języka jak ze wszystkim muszą być ćwiczenia dużo praktyki bez tego cięzko się nauczyć. Znam dużo ludzi którzy siedzą tylko nad książkami a nie umieją zklecić dwóch podstawowych zdań.

ja ci powiem bo mieszkam w anglii od kilkju lat i wiem jak anglicy kupuja i sie nauczylem, wiec podchodzisz do baru albo podchodzi do ciebie kelnerka i mowisz do niej/niego: can i order albo w sklepach czy mniej formalnie to can i get i mowisz z menu co chcesz i tyle. zadne i would like czy could i chvje muje :O

Gość gość
Ja tam pojechałam do Uk w ciemno i w ciągu kilku miesięcy nauczyłam się bardzo dużo. Zaczełam oglądać filmy i seriale zapisałam się też na kurs przez internet oraz dużo mi dały rozmowy z ludzmi. Byłam otoczona językiem i dzięki temu mogę gadać. Fajnie, że uczysz się działami, ale tak jak wyżej pisali oglądaj do tego scenki szybciej zapamiętasz.

Gość gość
Kaza forma jest dobra co do zamównia byle by była zrozumiała. Przecież nikt nas nie wyśmieje jak powiemy i would czy can i order :) Moim zdaniem obie są poprawne.

Gość gość
Możesz wyrażać też zadowolenie z posiłku np : This is the most delicious meal I have ever eaten! (Nigdy nie jadłem czegoś lepszego!) lub niezadowolenie np : This is too spicy. (To jest za ostre.)This is too cold. (To jest za zimne.)This is not what I ordered. (Zamówiłem co innego.) Jakoś tak więcej niegatywnych mi się podało moze dlatego, że my jesteśmy takim narodem, że więcej nam się nie podoba. Wiem co mówie pracowałam w restauracji i ciągle coś na nie...Praca dla ludzi o mocnych nerwach.

i would i co dalej powiesz: i would like to order albo i would like to get i would like to buy co innego powiesz, i would big steak with bacon????

This is not what I ordered. (Zamówiłem co innego.) x super tlumaczenie, tak rodzicie w tym temacie jakby angielski byl nie wiadomo jak trudny a to jeden z prostszych jezykow.