Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wyjatkowo trudny nastolatek

Polecane posty

Gość gość

Mam duze problemy z 13-letnim synem..Ma on duze problemy zdrowotne: nosi gorset ortopedyczny na skolioze i w nocy spi na cepapie.Ogolnie jest niepelnosprawny ruchowo.Ale do rzeczy; mlody nie chce sie uczyc, chodzic do szkoly.Nie ma Zadnych kolegow.Wszyscy sa zli i do d**y.Siedzi w domu i jego jedynym zyciem jest tylko komp i gry.Jest bardzo zlosliwy.Uwaza ze skoro on ma ciezko to inni tez powinni.Mam mlodsza corke( ma 2 lata) i boje sie ja na moment sama z nim zostawic.Zaraz jej robi krzywde:albo bije ,albo wykrzywia rece.O wszystko co jest zle obwinia mnie ze on jest slaby i nie potrafi biegac itd.Chodze z nim do psychologa ale efektow nie ma.Boje sie zeby sobie czegos nie zrobil.Moze ktos cos doradzi.prosze.psycholog twierdzi ze sobie nic nie zrobi bajwyzej komus(!) ot i cala diagnoza.Prosze o pomoc...

Gość gość
Zainteresuj się, co robi na komputerze, w co gra. Czy to nie wzmaga frustracji i agresji. Bo z pewnością zastępuje mu prawdziwych kolegów. Mówię poważnie, jako żona uzależnionego od gier. Porozmawiaj o tym z psychologiem.

Gość gość
Powiem Ci ze ciezki temat. Sama nie mam takiego problemu i nawet ciezko mi sobie to wyobrazic co musisz przezywac. Jedyne co mi przychodzi do glowy: Moze sprobuj z nim spedzic wiecej czasu? Moze jest zazdrosny o mlodsza siostre? Wiesz ze mala, ze zdrowa, ze wiecej uwagi i milosci otrzymuje od was? Moze zabierz go gdzies? A moze warto zasiegnac opinii innego psychologa?

Gość gość
Może sproboj z nim porozmawiać? Ale chodzi mi tu raczej o taką prawdziwą rozmowę, od serca. Powiedz mu że go kochasz. Jeżeli chodzi o kolegów to niech zmieni szkołę, ma jakieś chobby? Jeżeli nie ma to niech postara się znaleźć. Komputer też moze nią być bo może zostanie informatykiem, stworzy własną gre komputerowa i przy okazji będzie miał swietlana przyszłość ;) Rozpieszczaj go trochę. Mówisz ze uważa ze ma najgorzej to pokaz mu w telewizji naprawdę niepełnosprawnych ludzi którzy nawet mówić nie mogą. Ludzi którzy są jak ,,rośliny" sprawa dla reportera leci w telewizji. Powiem ci ze moja corka tez była w tym wieku nieznośna. Teraz jesteśmy przyjaciółkami ;) Znalazła lepsze towarzystwo... Jestescie wierzący? Moze Bóg pomoże? Zabierz syna na mszę uzdrawiającą, moze odnajdzie w sobie wiarę. Poza tym dzieci w tym wieku są nieznosne, takze nie martw się może z tego wyrosnie ;) powodzenia!

Gość gość
psycholodzy najczesciej sa beznadziejni, ale jak chcesz isc ta droga, to poszukaj lepiej certyfikowanego psychoterapeuty

Gość gość
Tu autorka.Psycholog twierdzi,ze teraz duzo nastolatkow ma tylko wirtualnych znajomych.A mi nie daje spokoju ze on jest tylko sam.Wszyscy sa zli( czyli pelnosprawni.-)A on zawsze sam

Gość gość
Moze warto by zasiegnac opinii psychiatry?

Gość gość
jak wszyscy pełnosrpawni sa zli, to moze by sie zakolegował z kims co jest niepełnosprawny?

Gość gość
21.00 tez o tym myslalam.Mieszkamy w malym miescie.On by chcial kogos tak samo ograniczonego ruchowo jak on ale nie znam takich dzieci.Syn ma zanik miesni.

Gość gość
Mnie to wygląda na to że jest maltretowany przez swoich rówieśników stąd ta agresja. Może znajdź mu inną szkołę żeby zmienił otoczenie?

Gość gość
a moze przez facebooka bys znalazła jakichs rodziców z dziecmi chorymi na ta chorobę? sa takie grupy zamknięte na facebooku, takze dla rodziców niepelnosrpawnych dzieci, mozna sie przy okazji dowiedziec wielu rzeczy

Gość gość
21.18 syn chodzi do malutkiej szkoly.W klasie jest piecioro dzieci wiec bym raczej wiedziala.21.22 boje sie ze jak on zobaczy w jakim stanie sa dzieci(jestem w takiej grupie dla rodzicow

Gość gość
przykre to wszystko, a ta choroba bedzie postepowała, czy da sie troche wyleczyc?

Gość gość
Choroba postepuje.