Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wielka_nocka

Deprywacja emocjonalna, matka i mój problem

Polecane posty

Gość wielka_nocka

Moje uczucia nigdy nie były dla mojej matki ważne.Liczyło się tylko to, aby "na zewnątrz" wszystko wyglądało dobrze. Dodatkowo chyba rywalizuje ze swoja siostra, moją ciotka o to która z nich jest lepszą matką.Żenada. Nie mam ochoty brać udziału w tej gierce i jej manipulacjach. Czuję się wykorzystywana. Moim kosztem chce poprawić sobie swój wizerunek. A co ze mną? "Dzięki" niej mam deprywacje emocjonalną, czyli schemat, że nikt nie jest w stanie zaspokoić moich potrzeb emocjonalnych, więc całe życie muszę jechać na czujce, bo albo zaczynam się czepiać że ktoś nie daje mi tego czego chcę, albo z góry kogoś skreślam, bo" wiem" że mi tego nie da. Męczące to strasznie. I dla mnie i dla kogoś kto ze mną jest.Na szczęście jest chyba trochę lepiej od kiedy to sobie uświadomiłam.Tylko w gorsze dni wszystko wraca. Ech...Wygadać się chciałam po prostu :(

Gość gość
opisujesz swój egoizm :O ty tylko ty a emocje matki masz w dupsku

Gość wielka_nocka
widzisz...więc mam to po niej :( i traktuję ja tak jak ona zawsze traktowała mnie. To raczej jej rola była by pokazać mi jak wygląda miłość.

Gość gość
jej rolą jest kochanie ciebie i pewnie tak jest ty po prostu tego nie widzisz pewnie sama ją kochasz ale tak jak ona nie umiesz okazywać miłości może idź do niej i ją przytul i powiedz że ją kochasz może ona tego nie czuje i dlatego próbuje pokazać przed siostrą że jest dobrą matką bo sama nie czuje się takową

Gość wielka_nocka
nie wiem czy nie widzę...po prostu tego nigdy nie czułam. Może po prostu mamy inny "styl" miłości. Dla mnie miłość to empatia, wspieranie, dodawanie skrzydeł, kierowanie się czyimś dobrem a nie swoim własnym. Od niej miałam wręcz przeciwnie zawsze.

Gość gość
a powiedziałaś jej to kiedyś? może powinnaś z nią o tym porozmawiać

Gość wielka_nocka
tak, mówiłam jej czasem co mi nie pasuje...może nie to dokładnie co tu napisałam, ale były sprawy w których czułam się niefajnie z jej zachowaniem i jej o tym mówiłam i nawet próbowała coś zmienić, ale...nie wiem jak to opisac dokładnie, ale nie zmieniała się naprawdę tylko zmieniała jakieś zachowanie po to aby lepiej to wyglądało. Tak jakby nie było w tym żadnego zrozumienia ani empatii,że jest mi z tym źle tylko raczej że ona teraz jest fajna bo nie robi czegos tam "ale ta ciotka to to i tamto....ale ja przecież taka nie jestem" strasznie to skomplikowanie.Ja to odczuwam,że mnie w tym wszystkim w ogóle nie. że jestem tylko narzędziem aby ona dobrze wyglądałam w czyichś oczach :(