Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy pracodawca powinien coś dołożyć za pracę w święta?

Polecane posty

Gość gość

To moja pierwsza praca, jestem kelnerką, wczoraj byłam 12 h w pracy. Mam umowe zlecenie. Dostaje 10/h. Czy pracodawca nie powinien mi dołożyć za prace w święto? Jak to wyglada prawnie i jak w praktyce u ludzi pracujacych w gastronomii?

Gość gość
Na umowie zlecenie zależy od indywidualnych ustaleń. Jeśli umówiliście się że święta są ekstra płatne to są jeśli nie to nie. Umowa zlecenie jest umową cywilną i to nie jest twój pracodawca a ty nie jesteś pracownikiem w świetle prawa, ciebie kodeks prawa pracy nie obejmuje i nie masz żadnych praw pracowniczych.

Gość gość
cześć, ja jestem kierowcą w kebabie, mam umowę zlecenie, też 10/h, ale jak pracujemy w święta czy sylwka to dostajemy po 5zł/h więcej. Szefowa wypłaca nam to po takiej świątecznej dniówce pod stołem i tak wczoraj byłem w pracy 10 h i dostałem 50 zł więcej. Koleś od kręcenia kebsów też dostał taka premie. Od zawsze tak było u nas i uważam że to uczciwe.

Gość gość
no widzisz kierowco, a my wszyscy mamy 10/h , dziewczyny mówią że nawet w sylwka i BN robiły do 3-4 w nocy i nic szef nie dołożył. eeeee chyba poszukam czegoś lepszego.

Gość gość
jak wyżej napisano, skoro macie umowy zlecenia to nie jesteście pracownikami a wykonawcami usługi/zlecenia i kodeks Was nie dotyczy. Na pociesznie dodam, że ja mam umowę o pracę, a za pracę w nocy, święta, Nowy Rok itd. itp. też nie dostaję wymaganym kodeksem dodatkowych % wynagrodznia. U nas stosuje się wytrych prawny zwany "równoważnym czasem pracy, czyli wolne w inny dzień tygodnia.