Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zdjęcie RTG zęba w ciazy

Polecane posty

Gość gość

Witam. Otóż mój przypadek jest hm, trudny. Jestem aktualnie w 17tyg ciazy. Będąc w 9 tygodniu, bardzo bolał mnie martwy ząb który był leczony jakoś ok 15 lat temu. Poszłam do mojej stomatolog, która powiedziała że ona mi nie usunie i dla mojego komfortu lepiej aby zrobił to lekarz chirurg. Kazała poczekać do IIgo trymestr i pojechać do chirurga. Zdjęcia mi nie musiała robić bo miała w historii zdjęcie zęba sąsiedniego. Od tamtej pory ząb mnie nie bolał. Przed świętami zaczął mnie znów boleć, wiec zadzwoniłam do tego chirurga i kazał nawet dziś przyjeżdżać. Ale wtedy nie miałam takiej możliwości bo corka w domu chora A i mąż nie mógł przyjechać wcześniej z pracy Wzięłam paracetamol i ból ustąpił. Dzisiaj byłam u tego chirurga i pokazałam mu zdjęcie RTG ktpre podeslala mi moja stomatolog na maila. Stwierdził ze jest za stare i dał mi skierowanie na nowe zdjęcie.. Nie potrafił mi odpowiedzieć czy jeśli tego zęba nie usunę czy będzie miało to wpływ na dziecko i ciążę. Nie wiem co zrobić, bo bardziej boję się robić zdjęcie teraz będąc w ciazy niz usuwać zęba.. pomijając fakt że obok ząb t9 ruiny ewidentnie do usunięcia. Za jednym znieczuleniem można by usunąć dwa zęby. Jak to jest z tym zdjęciem RTG w ciazy ?

Gość gość
Nie rób zdjęcia! Spróbuj zęba leczyć choćby kanałowo..

Gość gość
Nigdy nie byłam w ciąży, ale moja dentystka, która robi zdjęcia rtg podczas wizyty na poczekaniu, zawsze mnie pytała przed zrobieniem czy jestem w ciąży. Bo wtedy chyba nie wolno.

Gość gość
Ząb jest już martwy i dawno leczony kanałowo. Niby mi powiedzieli że to malutka dawka jak siedzenie 2g przed komputerem ale jakoś w to nie wierzę... chyba lepiej odpuścić usuwanie do porodu niż później się zamartwiac do końca ciazy...

Gość gość
Myślę że punktowe zdjęcie mogłabyś już zrobić bo to 2 trym.ale napewno nie wolno pantomogramu ,ale to powinnaś skonsultować z lekarzem bo gwarancji nikt ci nie da że to w ciąży bezpieczne,skoro to zepsute zęby to dla chirurga nie powinno to stanowić problemu i powinien wyrwać bez zdjęcia ,ja pracuję z chirurgiem stomatolog.i tylko ogląda zdjęcia 8 przed rwaniem,resztę usówa bez zdjęć.

Gość gość
Też mi sie tak wydaje... najwyżej jak sie ząb odezwie to pojadę i powiem niech wyrywa bez zdjęcia i tyle..

Gość gość
I znieczulenie bez adrenaliny powinni podać.

Gość gość
Ja miałam pantomogram na początku ciąży. Oczywiscie robiłam test przed rtg wyszedł negatywny więc poszłam na zdjęcie. Dziecko jest ok. Mam nadzieję że to nigdy nie wyjdzie w przyszłości. Lekarz mnie pociesza ze w tak mlodej ciąży gdyby zostal napromieniowany to bym poronila

Gość gość
Ja miałam rtg i byłam w ciąży robione http://dentystazawiercie.pl/. Powiedziałam lekarzowi , że jestem w ciąży i założył mi taki fartuch i powiedział, żeby się nie martwic.

Gość gość
Miałam zdjecie zeba w ciazy - poczatkiem 2 trymestru, dostalam podwojny fartuch. promieniowanie jest minimalne, na pewno nie zaszkodzi dziecku.

Gość gość
Ano tak ,zawsze pytaja czy jest sie w ciazy ,ale tak jak dziewczyny pisza dadza ci ochrone na brzuch ..ja bym radzila usunac zeby -miec infekcje w czasie ciazy zawsze zwieksza ryzyko oslabienia twojego organizmu,a wiadomo im matka silniejsza tym lepiej dla dziecka .

Gość gość
myślę że na nowoczesnym sprzęcie takim jak w http://www.panoramica.pl możesz wykonać zdjęcie zęba w ciąży poinformuj personel, żeby dali ci odpowiednie zabezpieczenia