Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja_Dyzio

dziewczyny, czy słuchacie opowieści swoich Babć, jak to było

Polecane posty

Gość ja_Dyzio

i jak się żyło i pracowało, powiedzmy 70 lat temu ? czy Was to interesuje, gdy Babcia opowiada, że 70 lat temu pobudka na wsi była, gdy kogut zapiał przed świtem i mieszkańcy wsi, mieszkający najczęściej w 'czworakach' budzili się przy lampie naftowej potwornie ziewając i wyskakiwali spod pierzyny aby wyjść z chaty i szukać gdzieś za drzewem lub stogiem siana albo za stodołą miejsce do sikania na stojąco lub kucająco a do wychodka za stodołą była zawsze kolejka i papieru do podcierania brak ale są liście i trawa do podtarcia zadka lub vaginy a zwykle w czworakach dziecek było sporo, więc zanim się odlały i wykasztaniły w krzakach to była godzina piąta na zegarze dziadka a w między czasie nawoływanie, Helcia, Hasia, Hania, Klara i Matylda , do krów podejść natychmiast i krowy wydoić a Helcia się odezwała, Matuchno kochana , Matylda ma cieczkę ! trochę zamieszania w obejściu ale Bronek już pędzi z lampą naftową do obory i podkręca płomień a dziewczyny na stołkach siedzące jeszcze sikają na gnojówkę ale ciągną tzytzki krowy a ciepłe mleko spływa do naczynia plum, plum, plum a Matka woła, Już Józek konia przygotował i do wozu przypiął, koń głodny, jeszcze owsa nie dostał a już trzeba kończyć dojenie krów, na szóstą trzeba mleko oddać do mleczarni , pół godziny zostało , Matylda nadal się posikuje pod sukienką ze stresu ale nic nie mówi, Heniek ładuj***ańki z mlekiem na wóz i jedzie dwa kilometry do mleczarni aby mleko zlać z baniek a w mleczarni kierownik zapisał: 11 litrów mleka do rozliczenia i podał karteczkę z datą Heńkowi a w tym czasie kobiety w czworakach przy lampach naftowych już szykują ciasta, Jadzia wczoraj nazbierała 10 litrów jagód w lesie , więc będą w piecu węglowym upieczone jagodzianki, Milena skoro świt przyniosła z ogrody soczyste maliny i poziomki i zadowolona, że dla Bronka zrobi fajne bułki a Bronek jej się bardzo podoba, Hela mówi o Heńku i ciasto walcuje na desce , Matylda chce księcia z bajki i królewicza na białym koniu a Hasia opowiada, że we wsi jest taka jedna Tereska bardzo pięknej urody i chciałaby z Tereską sobie ułożyć życie , kobiety nie wytrzymały ze śmiechu i zapytały, czy Tereskę chcesz za żonę ? Tak odpowiedziała ale w tym czasie wkroczyła Matka i powiedziała, dziewczyny, koniec głupot, koniec przerwy, teraz pieczemy chleb, za moment tu mogą się pojawić 'goście z nieba' , czyli partyzanci i musimy przyjąć gości , Hela, rozkładaj talerze na stole !

Gość gość
Pozdrawiam cię Dyziu

Gość gość
Tak . Jagody ,zawsze zbierałyśmy jagody na 2 tygodnie przed gwiazdką na róźne placki jagodowe . Pamiętam śnieg po kolana a my do lasu po jagody przez żyto .

Gość ja_Dyzio
tak, pamiętam, że poziomki w lesie zwykle zbierałaś w styczniu a przeziębiona totalnie leżałaś z głową w moich nogach , sok malinowy pomagał na chwilę ale kichałaś co chwilę i nawet nie czułaś mojego popierdywania po bigosie a jednak to popierdywanie co chwilę pomogło na Twój katar, jesteś Wielka, że to wszystko pomogło, dałaś radę i katar minął , gdy spałaś w moich nogach a ja Ciebie leczyłem ciepłym powietrzem z mojego o***tu !

Gość gość
oj Dyzio nieładnie dziewczyna tak miło do ciebie, a ty takim chamem zaleciałeś ://

Gość gość
moze kontynuuj opowiadanie z pierwszego postu, dziwne ale ciekawe lubie taka wioche

Gość gość
widze tu talent pisarski niczym Chłopi ale chyba bardziej naturalistyczne

Gość ja_Dyzio
nic co ludzkie nie jest nam obce ! ale czy Wasze Babcie opowiadają, jak było drzewiej ?

Gość gość
Jest różnica między ludzkie a wulgarne, czyż nie?

Gość ja_Dyzio
na mój opis sytuacji , powiedzmy prawdziwej pojawił się wpis , powiedzmy chamski, więc , odpisałem podobnym językiem, czyli chamstwo za chamstwo !

Gość gość
Dyzio jestes wolny?

Gość gość
ja pitole, ale bzdury. 70 lat temu latały prototypy odrzutowców, powstawały pierwsze rakiety międzykontynentalne i łodzie podwodne o globalnym zasięgu. kuwa, te dzieci to coraz głupsze są i coraz gorzej wyedukowane.

Gość ja_Dyzio
czy jestem 'wolny' ? Tak , w pewnym sensie jestem wolny ale to ma do mojego pytania na temat opowieści Twojej Babci ?

Gość gość
pytam, bo jestem ciekawa :D

Gość ja_Dyzio
być może 70 lat temu latały szybowce albo kukuruźniki , które były spokojnie wykorzystywane , jako szybowce w czasie II W. Św. , dopiero w latach ponad 1970 w Polsce ludzie żyjący na wsiach zaczęli patrzeć w niebo i zaczęli obserwować odrzutowce a przez 1000 lat Polski na wsiach nie działo się NIC , mogę wrzucić tu i dopisać kilka historii z życia wsi przed rokiem 1945 i taki zapis potraktujecie jako prawdę historyczną a trochę posiadam wiedzy na temat polskiej wsi ale ze wsi nie pochodzę !

Gość gość
dziś bzdury chrzanisz, a mięso ze wsi żresz palancie całe życie.

Gość gość
dziś jak nie pochodzisz ze wsi, to nie znasz prawdziwej historii. dzisiaj na wsi mieszkają bogaci, a w mieście biedota. a co był 100 lat temu , wsadz se w buty.

Gość ja_Dyzio
gość dziś dziś bzdury chrzanisz, a mięso ze wsi żresz palancie całe życie. xx obrażaniem mnie niczego nie zyskasz patafianie !

Gość ja_Dyzio
wyobraźmy sobie taką sytuację prawdziwą, mała wieś w woj. Kieleckim , rok 1943 , młyn nad rzeką Nida Właściciel ziemski kolaboruje ze Szkopami a jego najstarszy syn Artur jest w Szkocji, przygotowany do zrzutu do Polski, dzisiaj jest nazywany 'cichociemny' i jego nazwisko jest na pomniku w Warszawie wyryte ale wtedy w 1943 roku stawami hodowlanymi zajmował się Leszek, bardzo lubiany przez dzieciaków, co chwilę dzieciom przynosił cukierki, NIKT we wsi nie wiedział o tym, że Leszek jest podoficerem AK o kryptonimie 'Jazłowiec', nikt o tym nie wiedział we wsi, że jego starszy brat jest w Szkocji szykowany do zrzutu , jako 'cichociemny' KARP i zadaniem Leszka było aby pilnować stawów hodowlanych , aby zaopatrywać przybyłe hufce z AK ale głodni z AL , czyli z Armii Ludowej chcieli żreć, kradli wszystko co tylko było możliwe i nawet buty pod wieczór latem 1943 roku tak zwani bandyci z AL przybyli do chaty, gdzie mieszkał Leszek , zażądali aby wydał z Magazynu część wyżywienia dla AK , nie zgodził się i został brutalnie przez AL zamordowany , następnego dnia nad ranem, przyjechał autem jego Ojciec aby zabrać zwłoki , nawet do tej pory historycy nie wiedzą o tym, gdzie i w jakich okolicznościach został pochowany podoficer AK JAZŁOWIEC w małej wsi, ja to wiem ! Został zamordowany przez ludzi z AL . a odnośnie wsi i zrzutów z samolotu to było powiedzmy tak: Hela, Hesia, Olga, Martyna, jesteście już duże dziewczyny i nie wolno Wam słowa powiedzieć, że we młynie jest nadajnik, była informacja, że w nocy będzie 'zrzut' , Hela, Hesia, biegnijcie na południe, Olga, Martyna, biegnijcie na zachód i zabierzcie ze sobą kury i kaczki, Naszym się przydadzą , powiedzcie chłopakom z lasu aby tuż po północy rozpalili 12 ognisk sześć na naszej polanie przy młynie , lądowanie było udane ale Szkopy rozkazali aby młyn spalić ! historia prawdziwa, na temat tego młyna nawet w książkach nie piszą !