Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Awantura z ksiedzem na komunie kazdy ma miec taka sama sukienke

Polecane posty

Gość gość

i chlopcy maja tez byc takich sukienkach. Tylko ze ja i pare innych matek powiedzialysmy nie. Przykro mi ze kogos nie stac ale ja juz mam upatrzono suknie dla corki ktora sie szyje i odbieram ja 15 kwietnia. Suknia z trenem, komunia jest JEDEN RAZ W ZYCIU i diecko ma byc szczesliwe i wygladac PIEKNIE. dLACZEGO KLECHY NARZUCAJA SWOJE ZDANIE! Maz powiedzial ze trzeba koperte przygotowac aby wyrazil zgode na suknie. Mialyscie tak?

Gość gość
Nie miałyście. Komunia to nie jest rewia mody. Jeżeli dla ciebie sukienka jest w tym wszystkim najważniejsza, to znaczy że jesteś obłudna i zakłamana do kwadratu, a taka postawa jest biegunowo odległa od założeń katolicyzmu. W przyszłości nie chciałabym, żeby dziewczynka wywodząca się z takiego domu została moją synową.

Gość gość
walisz takie byki i piszesz o trenie, że to prowo. Ale ogólnie uważam, że powinna być dowolność, za moich czasów było i każdy wyglądał pięknie, a taki garniturek męski to przydawał się potem na wiele okazji. Alby są niestety ale również zyskiem dla księży, pamiętam, że w mojej parafii nie chciał się zgodzić, żeby dziewczynka miała albę po rok starszej siostrze, bo tegoroczne się minimalnie różniły, zawsze im chodzi o kasę.

Gość gość
Dżizas autorko przecież twoje dziecko nawet nie musi się pojawić w tym kościele. Znajdź taki w którym twoja mała gwiazda będzie mogła brylować. Może nawet będzie miała indywidualną msze z okazji pierwszej komunii, przecież za pieniądze można kupić wszystko :)

Gość gość
jeżeli komuni będzie udzielał twojej córce klecha, daj sobie spokój z tym sakramentem. Poczekaj aż dziecię podrośnie i wyjdzie za mąż - biała suknia z trenem - bedzie pięknie. Oczywiście w USC.

Gość gość
Do autorki -kup sukienkę taka jaka będą mieć wszystkie dziewczynki i niech w niej idzie do kościoła po kościele niech założy ta z trenem. No chyba ze cie nie stać na dwie sukienki .......

Gość gość
Pamietam ja byłam zła. Jak byłam mała dziewczynka to widziałam jak o 5 lat starsza siostra idzie do komunii w przepieknej sukience. Nie mogłam sie doczkac kiedy ja pojde. Po 5 latach poszłam i wprowadzili alby identyczne dla wszystkich. Byłam bardzo smutna. Teraz juz patrze na to inaczej i naprawde przykre to jak jakas dziewczynka biedniejsza ma wygladac gorzej i byc smutna :(

Gość gość
nie cierpię księży i takich idiotek jak autorka dla dziecka tren a dla ciebie dopinka włosów i dłłłłłłłłłłługie pazury

Gość gość
To prowo. Jestem za tym, zeby byly takie same stroje. hałaty tez byly ok. A teraz co sie dzieje..

Gość gość_nauczycielka
U nas wszyscy - chłopcy i dziewczynki - mieli jednakowe alby, zamówione hurtowe, za grosze. I tak było chyba najlepiej.

Gość gość
Ciekawe ile lat jeszcze musi upłyną żeby ludzie zmądrzeli i przestali finansować kościół. Pewnie szybko to nie nastąpi skoro ludzie są poddawani indoktrynacji już od bardzo wczesnego dzieciństwa, a w zasadzie od urodzenia. Tylko nieliczni są w stanie myśleć samodzielnie i zauważyć, że religia ma na celu tylko i wyłącznie wyciąganie kasy i kontrolę społeczeństwa. Reszta dalej będzie żyła w tej ciemnocie i poddawała indoktrynacji własne dzieci. Przykre i smutne...

Gość gość
Pewnie to prowo, ale przecież i tak trzeba mieć sukienkę na przebranie po kościele więc w czym problem? Do kościóła w albie a później i tak każda dziewczynka założy tą swoją ładną sukienkę, przecież chyba nikt nie każe dziecku chodzić cały dzień w tej niewygodnej albie.

W mojej parafii też tak jest że wszystkie dzieci idą do komunii ubrane jednakowo,długie alby chłopcy i dziewczynki.

Gość gość
Suknia z trenem na komunie buahah. Co za kicz. Co za wiocha. Przypominam że to święto które powinno się przeżywać duchowo a nie konkurs dla małych zdzir zrobionych na stare pudła.

Gość gość
Moim zdaniem alby to dobre rozwiązanie,jak miałam komunie to jeszcze tego nie było,jedne dziewczyny miały bogatsze suknie a z biednych rodzin takie skromne i było mi ich żal,no cóż taka już jestem.To ma być przeżycie duchowe a nie rewia mody,jeszcze tren???? To już niemodne,a jak koniecznie bedzie chciała to do ślubu niech poczeka

Gość gość
gość dziś Jak świat światem, zawsze tak było, że jedni ludzie zarabiali na głupocie innych ludzi.

Gość gość
W końcu czas by ludzie zrozumieli co to jest Komunia Święta i jak do niej przygotować dziecko. Sukienka jest tu najmniej ważna, a im skromniejsza, tym lepiej. Strojne to na inne okazje.

Gość gość
Powinny być jednakowe, to nie rewia mody, tylko sakrament i przeżycie duchowe. Dziecko ma mieć przygotowane serce, a nie ślubną suknie. Ja też żałuję, że nie ma już chałatów w szkołach, to było bardzo, bardzo dobre.

Gość gość
W końcu czas by ludzie zrozumieli co to jest Komunia Święta i jak do niej przygotować dziecko. xxx Raczej nie posyłać dziecka do Komunii. Gdyby ludzie naprawdę rozumieli, to kk dawno by już nie było.

Gość gość
Ludzie posyłają dziecko do Komunii a potem strzelają fochy, że "klecha coś nakazuje". ŚMIESZNE. Jak was to drażni, to po co w ogóle ten sakrament kościelny?

Gość gość
gość dziś Mówisz z punktu widzenia ateistki. Jestem wierząca i uważam, że do Komunii Świętej dziecko należy przygotować duchowo, ubiór nie jest ważny. Jeśli ktoś uważa inaczej, powinien zrezygnować z tego sakramentu, a nie być hipokrytą i odstawiać szopkę: najpierw obraza na księdza o jednakowe sukienki, a potem wyliczanie ile i co kto z gości dał. Obrzydliwe.

Gość gość
pelikanice łykają jak zwykle :o ten sam trzepie na jedno kopyto tematy z rękawa już od paru miesięcy, a wy dalej przeżywacie. Matko jakie kretynki :o

Gość gość
gość dziś A myślisz, że Twoje dziecko również jest wierzące, czy może zwyczajnie do tej "wiary" zmuszane poprzez indoktrynację, którą mu fundujesz? Myślisz, że to jest w porządku?

Gość gość
Masz 100% racji autorko! wywrzeszcz to swojej teściowej i upokorz kochankę męża :D

Gość gość
Rok temu w sezonie komunijnym napiertalalas takie samo provo i kilka innych. Nie dosc, ze jestes psychiczna to nudna :)

Gość gość
ja uważam, że to bardzo dobry pomysł aby wszystkie dzieci miały taką samą albę pamiętam czasy kiedy komunia kojarzyła się z rewią mody, dziewczynki w mini sukniach ślubnych :-/ moja córka idzie w skromnej albie, za to na przebranie ma super sukienkę komunia nie jest dla stroju i pokazania się innym na co mnie stać jeżeli tego już rodzice uczą dzieci to co będzie później w naszej parafii również znalazło się parę mam które nie zgadzały się na albe- ale są to mamy które do kościoła chodzą wyłącznie od święta albo i wcale - znamy się wszystkie bo to małe miasto na szczęście ksiądz powiedział stanowcze NIE dla nawet alba ma być skromna, nie żadna sukienkowa, z kołem drucianym itd

Gość gość
do gościa wyżej a jak księdzu ładujecie kasę za to że przygotował wasze dzieci do komunii [co powinien robić za darmo z uśmiechem na ustach ], dajecie prezenty . a kościelny popirdala z tacą z chytrym uśmiechem na twarzy bo przy okazji pierwszej komunii dużo ludzi na mszy i hojniej na tacę dają to jest ok a że dziecko czeka na prezent to beee bo to takie nie uduchowione jest to jest obrzydliwe i całe to zachowanie księży jest obrzydliwe ich roszczeniowe postawy wobec ludzi i dlatego ja tego popierać nie będę i nie popieram i mogłabym tu znacznie ostrzej się na ten temat wypowiedzieć ale nie chcę nikogo szczególnie obrazić tzw uczuć religijnych wam i tak już nic nie pomoże jesteście kupieni i zaślepieni

Gość gość
Szkoda, że odpisujesz naszej kafeteryjnej wariatce... nie wysilaj się, ona żyje tymi provami, jutro zapomni o tym i powieli inne :D

Gość gość
komunia to sakrament a nie rewia mody, żeby stroić swoje królewny w piękne sukienki. Każda dziewczynka powinna mieć skromną albę.

Gość gość
Autorko idz zrob kupe w wannie a jak ci ulzy to wywrzeszcz ksiedzu co o nim myslisz