Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama_01234

ciąża na zasiłku zus

Polecane posty

Gość mama_01234

Witam,prosiłabym o poradę. Jestem aktualnie na zasiłku ZUS na urlopie macierzyńskim. Dziecko urodziło się pod koniec czerwca, umowa na czas określony wygasła mi w lipcu i teraz jestem na zasiłku ZUS, 80% dochodu przez rok. W czerwcu kończy mi się urlop macierzyński. Czy ktoś orientuje się jak to wygląda jeśli zajdę teraz w ciążę? Czy nie należy mi się nic czy przedłuży mi się zasiłek lub dostawałabym coś w czasie ciąży i potem w trakcie rodzicielskiego i macierzyńskiego?

Gość gość
Zajście teraz w ciążę już ci nie zapewni zasiłku z ZUS. Wiem, bo znajoma tak kombinowała i nawet dzwoniła na infolinię spytać jak to wygląda

Gość mama_12345
Czyli w czerwcu kończy mi się urlop macierzyński i zostaje z niczym w ciąży?

Gość gość
Dokladnie tak.

Gość gość
dziś Nieprawda, w każdej sytuacji jeśli nie pracujesz i nie należy ci się zasiłek z zus u, masz prawo do otrzymania zasiłku rodzicielskiego, który wynosi 1000zł - tzw. kosiniakowe. Zasiłek jest wypłacany przez 12 miesięcy od urodzenia.

Gość gość
Po skończeniu zasiłku zgłoś się do urzędu pracy, należy ci się półroczny zasiłek dla bezrobotnych. A kosiniakowe w wysokości 1000 zł nalezy się jak macierzyńskie przez rok, ale w trakcie ciąży nic nie dostajesz