Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ciąża czego nie robić

Polecane posty

Gość gość

Hej hej, pytanie do matek z prawidłowym przebiegiem ciąży, z czego rezygnowalyscie na czas ciąży, z jakich aktywności? Jakie obowiązki przezucilyscie na męża? Jestem w ciąży i mój mąż razem z matką i teściowa sa tak sfingowani że praktycznie kazali by mi leżeć cały dzien, chociaż ciąża przebiega prawidłowo. Boję się że brak aktywności też nie będzie dobry dla mnie i dziecka, pytanie, co wolno robić kobiecie w ciąży

Gość gość
Czego nie robić sexu z facetem

Gość gość
13 51 jasne że można, doedukuj się

Gość gość
Pisać na forum

Gość gość
nie pić alkoholu pod żadną postacią, nie jarać papierochów, nie nosić ciężarów.

Gość gość
badanie drożności jajowodów? Produkty zakazane w ciąży Lista produktów zakazanych w ciąży jest całkiem długa. Znajdują się na niej przede wszystkim wszystkie używki, jak alkohol czy papierosy. Już niewielka ilość alkoholu może wpływać negatywnie na rozwój dziecka, często jest to niewidoczne na pierwszy rzut oka, a sam problem rodzice zauważają dopiero kiedy dziecko ma np. kłopoty z nauką. Z kolei papierosy mają równie niekorzystny wpływ i mogą prowadzić nawet do wad wrodzonych płodu. Kolejnym produktem na zakazanej liście była kawa, jednak obecnie lekarze pozwalają kobietom na picie kawy w ciąży w rozsądnych ilościach. Nie więcej niż filiżanka dziennie. Lepszym rozwiązaniem będzie jednak wybór kawy zbożowej, przynajmniej na czas ciąży. Do produktów, których faktycznie trzeba unikać należą surowe mięso i ryby. Ich spożycie może grozić zarażeniem toksoplazmozą. W ciąży nie wolno jeść też serów pleśniowych i inych produktów z mleka niepasteryzowanego. Przez ich spożycie można nabawić się listeriozy. W ciąży uważamy również na zioła, niektóre z nich mogą mieć właściwości wczesnoporonne. Przeczytaj również: Toksoplazmoza w ciąży W samochodzie nie trzeba zapinać pasów Zapinanie pasów w samochodzie podczas wypadku lub awaryjnego hamowania zabezpiecza matkę i dziecko. Jeśli pasy są odpowiednio zapięte nie szkodzą dziecku. Chociaż w polskim prawie kobieta w zaawansowanej ciąży nie ma obowiązku zapinania pasów, ale jest to kwestia bezpieczeństwa, o którą warto zadbać. Na rynku dostępne są nakładki na pasy dla kobiet w ciąży, które poprawiają komfort jazdy. Przeczytaj również: Czego nie wolno mówić kobiecie w ciąży? Dźwiganie w ciąży Praca fizyczna jest niewskazana w ciąży. Dźwiganie w ciąży ciężkich przedmiotów może prowadzić do poronienia lub przedwczesnego porodu. Jeśli chodzi o ruch w ciąży najlepszym rozwiązaniem będzie gimnastyka, pilates, joga lub ćwiczenia na piłce. Wszelkie sporty ekstremalne, wiążące się z wysokim ryzykiem urazu są oczywiście zabronione w ciąży ze względu na zdrowie matki i dziecka. Obcasy w ciąży Co prawda obcasy w ciąży nie są zakazane, ale wskazana jest wygoda, której niestety nie zapewniają. Przez 9 miesięcy ciąży lepiej zamienić szpilki na baleriny. Będzie to ogromna ulga dla kręgosłupa, który i tak jest obciążony dodatkowymi kilogramami. Zabiegi kosmetyczne w ciąży W ciąży trzeba zrezygnować z niektórych zabiegów kosmetycznych. O ile peelingi czy maseczki są wskazane dla ciężarnych, o tyle zabiegi z użyciem lasera lub prądów mogą zaszkodzić dziecku. Kolejny zakaz dotyczy malowania paznokci w ciąży - tutaj nie ma jednak żadnych przeciwskazań. Krótkie i nieumalowane paznokcie to wymóg jedynie do porodu. Dzięki temu lekarz może ocenić kolor płytki paznokcia. Kąpiel w wannie z gorącą wodą Kobieta w ciąży nie musi rezygnować z kąpieli w wannie, ale nie może to być gorąca kąpiel. Maksymalna temperatura wody to 36 stopnie C. Trzeba pamiętać, że w gorącej wodzie naczynia krwionośne się rozszerzają, a to w konsekwencji może prowadzić do krwotoku. Przeczytaj również: Czego nie robić w 1. trymestrze ciąży? Unikanie zwierząt w ciąży Jeśli jesteś właścicielką psa lub kota unikanie zwierząt w ciąży będzie niemożliwe. Jednak staraj się w czasie ciąży nie czyścić kuwety i powstrzymaj się od wszelkich zabiegów pielęgnacyjnych. Niech wykona je za ciebie partnetr lub mąż. Oczywiście badanie w kierunku toksoplazmozy wykonuj regularnie. W ciąży nie wolno również spożywać niemytych owoców i warzyw ponieważ one również mogą być źródłem zakażenia toksoplazmozą. Leki i badania zakazane w ciąży Spożywanie jakichkolwiek leków w ciąży bez konsultacji z lekarzem jest zabronione. Tylko on może zdecydować czy podczas przyjęcia leków korzyści przewyższą możliwe konsekwencje. W ciąży zazwyczaj nie wolno wykonywać niepotrzebnych badań, szczególnie niebezpieczne są badania rentgenowskie.

Gość gość
Hej autorko, Jestem w prawidlowej ciazy i moja rodzinka ma podobnie :-) Dodatkowo mam prawie 40 lat, wiec niektorzy sie tym bardziej przejmuja. Musisz przede wszystkim sluchac swojego ciala, nie rodziny i nie innych forumowiczow. To co ja robie w ciazy i z czego zrezygnowalam moze nie byc dobre dla ciebie. Ale kilka ogolnych zasad: 1) nie nosze ciezkich rzeczy. Co jest za ciezkie dla ciebie sama musisz ocenic. Ja nosze zakupy nie za ciezkie i przesuwalam lekkie meble - ale nic w co angazowalabym za bardzo miesnie, szczegolnie brzucha (tzw "core") 2) duzo chodze, praktycznie wszedzie, nawet 1h w jedna strone w polowie 3go trymestru. Ale nie mam zadnych boli krzyza ani w dolnej czesci brzucha. Byl okres jakis 3tygodni ze mialam - to wtedy chodzilam wolniej, robilam przystanki i krazenia bioder. A jak bardzo zle mi sie chodzilo - to unikalam chodzenia. 3) duzo codziennych aktywnosci spadlo na meza, z racji tego ze wczesniej wieczorem robie sie zmeczona i ide spac. Ale jak tylko moge to pomagam w lekkich obowiazkach domowych na biezaco a raz w tygodniu zrobie porzadniejsze sprzatanie, ze schylaniem (byle w prawidlowej pozycji - na kucki) i z myciem podlog (pozycja na czworaka sprzyja prawidlowemu ulozeniu plodu). Po tym jestem nieraz az czerwona, ale dobrze sie czuje, wiec chce robic dopoki moge 4) sport: do konca 1go trymestru biegalam, teraz lekko rowerek stacjonarny i cwiczenia "ciazowe" i podbiegam czasem ostroznie na autobus. Ale przed ciaza biegalam regularnie (ponad 20km tygodniowo), w 1trymestrze ograniczylam dystans, teraz nawet na rowerku potrafie sie zmeczyc - nie dopuszczam zeby za bardzo podnioslo tetno, nosze luzne ubrania i pije duzo wody. Po za tym uwazaj zeby sie nie roztyc za bardzo - to bedziesz aktywniejsza w ciazy na dluzej, latwiejszy porod i lepsze samopoczucie. Fajnie, ze masz kochajaca rodzine, ktora cie wspiera. Powodzenia.

Gość gość
19.00 Nie ma to jak bezmyslnie wkleic cos z neta, szczegolnie ze autorka pytala tylko o aktywnosc. Jedzenie w ciazy - autorka nie o to pytala, ale poza alkoholem i papierosami to wszystko inne jest wzgledne. Kawa zbozowa powoduje zaparcia i z praktyki - nie polecam. Lepiej filizanka slabej kawy albo decaf. Listerioza wystepuj***ardzo rzadko, lepiej unikac ale nic sie nie stanie jak sie zje sushi w renomowanej restauracji (w Japoni nie jest nawet na liscie zakazanej dla ciezarnych). Sery plesniowe - na goraco mozna jesc do woli (np na pizzy). Dzwiganie "ciezkich" przedmiotow - tak jak post powyzej, zalezy od konkretnej kobiety co jest ciezkie (choc na pewno trzeba zmniejszyc typowe obciazenie). Pilates - zalezy. Po kilku klasach mialam straszne bole posladkow i krzyza i wiele dziewczyn w klasie narzekalo na rozne dogliwosci. Zalezy od sprawnosci kobiety, jaki wczesniej uprawiala sport a instruktor nie ma szans do kazdej ciezarnej kobiety stosowac indywidualnego podejscia. To samo dotyczy sportow z grozba upadku - w Holandii kobiety jezdza na rowerze przez cala ciaze (ale przed cuaza jezdzily codziennie). Peelingi czy maseczki - niekoniecznie "wskazane" bo lepiej unikac chemii. Tak jak malowanie paznokci (toksyczny zapach wielu typow lakierow). Ale od czasu do czasu ok. Niemyte owoce i warzywa - ten zakaz pochodzi z czasow gdy kupowano w sklepie niemyte. Teraz nie znajdziesz na nich sladow ziemi. Choc owoce najlepiej umyc i nawet obrac ze skorki (zeby unikac spryskanej chemii), to lepiej zjesc na miescie taki "nieumyty" owoc przetarty chusteczka niz batonika czekoladowego (jesli nie ma innej opcji).

Gość gość
acha...a balerinki w ciazy z cuenka podeszwa - chyba bym sie zameczyla. Buty na plaskim na codzien lepsze ale z dobra podeszwa. A jak na sie ochote wlozyc czasem obcasy i poczuc bardziej kobieco - warto.

Gość gość
Żyj normalnie, po prostu bardziej się oszczędzaj, odstaw używki. Kawę możesz wypić, bez przesady. Generalnie we wszystkim umiar. Unikaj miejsc gdzie są chorzy ludzie oraz potraw, produktów, które mogą powodować zatrucia np. lody, czy bita śmietana w upalne dni. Struć się nieświeżym jedzeniem to nic fajnego, a w ciąży również niebezpiecznie. Na pewno nie daj się unieruchomić , brak ruchu tylko ci zaszkodzi. Większość rodzin traktuje kobietę w ciąży jakby były z porcelany. Mnie osobiście to strasznie irytowało, czułam się jak inkubator.

Gość Mało Aktywna
Cześć, może ktoś wyjaśni mi jak to jest z tym ruchem i aktywnoscią w ciąży? Pracowałam do 20 tygodnia ciąży i obecnie jestem już na zwolnieniu bo po pracy miewałam już takie "ciągnięcie" brzucha, ze nie mogłam sie wyprostować. Teraz 23 tydzień, a ja nie wiem co ze sobą zrobić. Lekarz twierdzi, że wszystko ok, szyjka prawidłowa, nie skraca się, a ja dalej nie moge w zasadzie wiele robić. Przejście 500 m - 1 km do sklepu to wyczyn.. pozniej wracam i muszę się położyć bo brzuch taki napięty i znów to ciągnięcie, że nie moge się wyprostować. A gdzie tu spacerować, ćwiczyć troche? Co jest ze mną nie tak. To moja pierwsza ciąża i nie sądziłam, że nagle będę taka uziemiona..

Gość Mało Aktywna
może ktos podzieli się doświadczeniami?

Gość gość
olej rzepakowy bo zawiera glikofoswat czyli randap a to powoduje poronienie