Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

podróż niemowlaka w foteliku i ogromne zagrożenie

Polecane posty

Gość gość

Jestem zdumiona i przerażona po przeczytaniu, jakie zagrożenie dla niemowlęcia stanowi dłuższa podróż w foteliku samochodowym. Opisany jest przypadek, w którym trzytygodniowa dziewczynka podróżowała w foteliku przez 45 minut, potem trzy godziny leżała w wózku i znów podróżowała mniej więcej tyle samo (zwykły wyjazd dokądś i powrót). Po powrocie dziecko zaczęło sinieć i się dusić. Było reanimowane przez rodziców i drugi raz w szpitalu. Przeżyło. Lekarze zasugerowali że bezdech i duszenie się było efektem tej podróży w foteliku. Potem fundacja "Lullaby Trust" zleciła badania i one wykazały że "długotrwałe przebywanie w foteliku powoduje wzrost problemów z oddychaniem, może też prowadzić do bezdechu". https://parenting.pl/podroz-samochodem-mogla-skonczyc-sie-tragedia-dla-dziecka No, muszę napisać że jakkolwiek nie mam pełnej wiary w rzetelność tych badań, w tym czy uwzględniono inne czynniki, to i tak się zdenerwowałam. Łatwiej jest o tragedię niż sądziłam. Ja osobiście nigdy nie miałam paranoi na punkcie bezdechu i dziecko też już mam starsze, ale na takie ryzyko zamierzam uczulać. I wy też, dziewczyny, uważajcie. W tamtej sprawie chyba najbardziej zaniepokoiło mnie, że ta malutka dziewczynka już była w domu z powrotem i zasypiała po podróży, nic specjalnie nie wskazywało na problem, gdy po prostu zaczęła się dusić.

Gość gość
Tez to przeczytałam. No straszne fym bardzie jak sobie pomysle ze my z nasza córka musielismy jezdzic bardzo często do lekarza specjalisty 60km w jedna strone a czasami i wiecej...na szczescie nigdy nic sie nie stalo:) ale trzeba uwazac:)

Gość gość
60 km to nie jest nie wiadomo co... my jezdzimy do rodziny męża średnio raz na trzy miesiące (odleglość w jedną stronę 380 km). Po prostu jedno z nas prowadzi, a drugie siedzi na tylnej kanapie obok fotelika dziecka i zwraca uwagę na zachowanie dziecka, czy coś się nie dzieje. I robimy postoje co godzinę, gdzie wyciągamy dziecko z fotelika, kładziemy trochę "na płasko" i trochę nosimy w pionie. Samej byłoby mi ciężko leżeć w takiej pozycji jak dziecko z foteliku przez taką odległość.

Gość gość
Jestem mamą dziecka z 32 tc, bezdechy to częsty problem wcześniaków. Mieliśmy monitor oddechu. Generalnie na takie maleństwa trzeba uważać, bo bezdech może się zdarzyć każdemu maluchowi!