Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kolonie z Caritasu

Polecane posty

Gość gość

Ksiadz zaproponowal mi kolonie z Caritasu. Za darmo,mysle sobie ekstra,duzo dzieciakow w gminie jezdzi. Ale poczytalam o tym w necie i nie wiem juz. Bo to jest dla dzieci z rodzin najubozszych,patologicznych,wielodzietnych.. Ja widze jakie to sa dzieciaki u mnie we wsi,palą,piją itp. My najubozsi nie jestesmy,maz pracuje,mamy 2 dzieci,ja prowadze gospodarstwo ,oplacam Krus. Syn jest w harcerstwie,gra na pianinie,ale nie przekraczamy kryterium dochodowego. I nie wiem co robic,parologia nie jesten,troche sie boje tych innych dzieciakow . znacie kogos kto jezdzil?

Gość gość
Niewątpliwie nie mylisz się co do oceny jakie tam mogą pojechać dzieci. Tak, właśnie te. Jak sądzę, jeszcze inne będą na miejscu, z innych parafii. I druga sprawa nie mniej ważna. Jak ci się wydaje, kto garnie się do zostania wychowawcą na koloniach dla dzieci mniej dopilnowanych (wiesz, tych co "lgną") i w ramach instytucji która ma z pewnymi zjawiskami wyraźny problem. Hmm? A teraz powiedzmy że wychowawcy są normalni, żadne dzieci nad innymi się nie pastwiły, wszystkiego dopilnowano, starsi nawet tych papierosów nie palili... To naprawdę chcesz żeby dzieci z patologii uważały się za dobrych znajomych twoich? Odbiegnę trochę od tematu. Wiesz... ja akurat z tym problemu nie miałam. Wychowałam się na blokowisku, wśród dzieci najprymitywniejszych, takich z prawdziwego dziadostwa i zawsze z nimi się najlepiej dogadywałam. Ale żeby wysyłać swoje i miało w takiej grupie mieszkać i współdziałać przez jakiś czas to ryzyko. :D Mam takiego męża, brata się z każdym zapijaczonym żulem... Ostatnio wychodzę z córką ze sklepu, podchodzimy do naszych zaparkowanych rowerów, pojawia się przypadkiem mój mąż oraz wymieniony żul, podpity lub naćpany, czego nie zauważyłam od razu bo nie bardzo się znam. No i żul pyta, wskazując czyjś rower, czy nie chcę kosza do przewożenia rzeczy, bo on może mi dać. Myślałam że mówi o swoim rowerze z koszem, zbyłam żartem, odmówiłam, podziękowałam. A tu podchodzi właścicielka i patrzy na żula jak na złodzieja i podejrzanie na całe "nasze towarzystwo". No wiesz, po co ludzie mają łączyć kogoś ze środowiskiem do którego nie należy? :D I jeszcze jedno, co byś oszczędziła, to straciła na leczeniu dziecka z wszy, w najlepszym razie, gdy z niczego więcej.

Gość gość
dziś w ramach instytucji która ma z pewnymi zjawiskami wyraźny problem. x proszę o badania i statystyki bo ja je znam a ty? Problem jest wyraźnie medialny. Akurat księży jest ni mniej ni więcej (nawet mniej) niż spośród innych "zawodów" a wyprzedzają ich statystycznie - NAUCZYCIELE i PRAWNICY. A najwięcej pedofilów jest wśród osób zupełnie niewykształconych i bezrobotnych. Nie wiem jak jest z Caritasem ale moja córka wyjeżdżała kilka razy na wakacje z parafii (jakaś opłata na pewno była) - bardzo fajnie zorganizowane, ciekawe i bezpieczne wyjazdy. Może "bez szału" ale odwidzili trochę ciekawych miejsc, wracała cała, zadowolona. ps. a wszy przynosi regularnie minimum raz w roku ze szkoły a nie z kościoła.

Gość gość
Wszy nie patrza czy ktos jest biedny czy bogaty.