Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jestem ostatnio patriotką POLACY! Bądźcie ze mna!

Polecane posty

Gość gość
Polska jest jak matka kocha sie ja po prostu

Gość gość
Patryjotą się jest, a nie bywa :O Za wszystko... jestem winien jej zycie, za to, że stąpam po jej ziemi przesiakniatą krwią milionów bohaterów! CWP!

Gość gość
Bog Honor Ojczyzna Polska Biala Katolicka

Gość gość
Też jestem patriotką.

Gość gość
18.38- spadaj, baranie

Gość gość
patriota to nie jakiś czubek, co hasła recytuje i krzyczy, jaki to z niegi patriota. patriotę ocenia się za jego czyny, np, gdyby autor oddał cały majątek dla skarbu państwa, byłby to czyn patriotyczny, a jak tylko pierniczy o patriotyzmie, to zwykły debil.

Gość gość
a co skarb panstwa by zrobil z tym majątkiem;/ wolę się zachowywać dobrze i tym dawac wyraz milosci ojczyzny,a nie mordę drzec za granica i wódę chlac

Gość gość
Najmniej wartościowym natomiast rodzajem dumy jest duma narodowa. Kto bowiem nią się odznacza, ten zdradza brak cech indywidualnych, z których mógłby być dumny, bo w przeciwnym wypadku nie odwoływałby się do czegoś, co podziela z tyloma milionami ludzi. Kto ma wybitne zalety osobiste, ten raczej dostrzeże braki własnego narodu, ponieważ ma je nieustannie przed oczyma. Każdy jednak żałosny dureń, który nie posiada nic na świecie, z czego mógłby być dumny, chwyta się ostatniej deski ratunku, jaką jest duma z przynależności do danego akurat narodu; odżywa wtedy i z wdzięczności gotów jest bronić πυξ και λαξ [rękami i nogami] wszystkich wad i głupstw, jakie naród ten cechują". Arthur Schopenhauer (z książki W poszukiwaniu mądrości życia. Parerga i paralipomena. t. 1)

Gość gość
macie rację cechy indywidualne są ważniejsze od cech grupowych