Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy nadal dawac wit d?

Polecane posty

Gość gość

Czy nadal podajecie dzieciom wit d? Moja corka ma 4 mce, codziennie spacerujemy, ale oslaniam ja od promieni (mamy parasolke do wozka)

Gość gość
Mozesz robic co chcesz, w naszej szer. geogr. Slonce swieci za krotko i pod takim katem, ze wszyscy mamy niedobor wit. D, rowniez dorosli.

Gość gość
Ok,dzieki

Gość gość
Daję przez cały rok i sama też biorę.

Gość gość
Zapytaj się antyszczepionkowców. Oni wszystko wiedzą najlepiej!

Gość gość
Witaminą d można się zatruć. Rzeczywiście w naszej szerokości geograficznej słońca jest mało, więc ryzyko u zdrowej osoby nie jest duże (większość ma raczej niedobory), ale nie warto ryzykować zdrowiem malutkiego dziecka (zatrucie witaminą d rozwija się podstępnie i daje niecharakterystyczne objawy). Nie wiemy czy dziecko nie ma z jakiegoś powodu nadwrażliwości na tę witaminę. Reasumując: suplementować, ale mądrze (tzn. badać regularnie poziom witaminy d we krwi i dostosowywać do wyniku dawkę suplementu. Nie suplementować "na oko".)

Gość gość
Ja karmie moja 3miesieczna corke mm i nie podaje wit.D wcale. Po wit d ma straszne bole brzuszka.

Gość gość
dziś Ja karmie moja 3miesieczna corke mm i nie podaje wit.D wcale. Po wit d ma straszne bole brzuszka. x A nie boisz się krzywicy? a później osteoporozy?

Gość gość
Przelicz sobie zawartość wit.D w 100ml mieszanki. Ona nie jest wystarczająca dla malucha. Przynajmniej jak przeliczałam to, co wypijało moje dziecko.

Gość ewlla
niedobór witaminy d jest bardzo groźny i dla dziecka i dla dorosłych, ja u siebie suplementuję tylko jesienią i zimą bo jednak trochę na słońcu przebywam ale dzieciom podaję cały czas bo chronię ich od słońca także kremami z filtrem więc u nich synteza w skórze na pewno nie zachodzi bo nie ma jak , sama miałam już kiedyś objawy niedoboru http://www.vigantoletten.pl/objawy