Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chyba przerasta mnie to wszystko

Polecane posty

Gość gość

Do takiego wniosku doszłam dzisiaj , ucząc syna jeździć na rowerze i martwiąc się , że trzeba kupić mu nowe kapcie do przedszkola. Koniecznie skórzane bo ostatnie zamówione 3 pary okazały się niewypałem .Śmierdzą gumą to noga się poci . Nie dość , ze kasa poszła w błoto to i tak musze kupić kolejne to jestem zła że posłuchałam innych osób w rodzinie bo przecież zwykłe buty są dobre a ja świruje . Do tego rower pewnie poczeka i kupię dziecku hulajnogę żeby miało na czym jeździć , bo wczoraj płakało że dzieci jeżdżą na rowerze a on nie ma . Popłakał się a mi łzy w oczach stanęły bo wyrodną matką jestem bo dziecku odpowiednio wcześnie nie kupiłam rower . Od momentu urodzenia dziecka tylko dorabiam bo nie mogę znaleźć pracy w godzinach przedszkola , dobrze że mąż w miarę zarabia bo było by krucho a nie tak miało być . Miał być żłobek a potem przedszkole i inne godziny pracy męża . Jak dziecko chorowało to niestety musiałam zrezygnować z niej a mąż zmienił na lepiej płatną ale musiał pracować dłużej więc zmiany odpadły . Przydałoby się mnóstwo rzeczy do domu , do tego chcieliśmy kupić mieszkanie ale chyba nie będzie jak . Nie mówiąc już o rodzeństwie bo pewnie zostanie jedynakiem . Ktoś musi pójść do pracy żeby były pieniądze , na wszystko potrzeba jest kasa i to nie mała . Chciałabym jeszcze pójść na studia i pracować jako architekt wnętrz , żeby godnie zarabiać bo z 5 tys co miesiąc za 20 lat nie opłacę dziecku studiów . Przykro mi , nawet nie ma mi kto pomóc przy dziecku , odpłatnie żebym mogła pójść do pracy normalnej . Nie wiem co będzie dalej , na ulicy matki chodzą z dziećmi uśmiechnięte , dzieci poubierane, one też do tego znam te osoby i nie pracują . Mają po 2 dzieci , mieszkanie a mam wrażenie że mnie to kosztuje dużo wyrzeczeń kombinowania i wiązania końca z końcem co powoduje u mnie frustracje . Musiałam się wygadać , mam paskudnego doła ..

Gość gość
Odniosłam wrażenie że wszystko chcesz na raz.

Gość gość
tez tak mam.

Gość gość
5 tys. miesięcznie dla trzech osób, to nie jest tak mało.

Gość gość
Autorko jesteś typowym przykładem dzisiejszego pokolenia. Zastaw się a postaw się. Wymagania, kaprysy wywindowane w kosmos. Koniecznie wszystko musi być jakość na miarę drogich firm o wysokiej renomie, bo jak nie to do śmietnika Za PRLu kupowało sie to co było i nikomu sie noga nie pociła od jeżdżenia na rowerze (jakiś dziwny twój dzieciak) i nikt nie zdziwiał, że coś tam koniecznie musi kupić dziecku do rekreacji, bo inaczej po nocach nie będzie mógł spać i wpadnie w depresję. Dzieciaki nie wpadały na pomysł by zastraszać rodziców płaczem, a nawet raz na sto lat to rodzic był niewzruszony lub ustawiał dzieciaka do pionu. Rzygać sie już chce od tego wszystkiego co tym ludziom w głowach siedzi dzisiaj i to jacy są problematyczni, wiecznie skwaszeni.

Gość gość
16.09 pełna racja, Autorko przy Twoim podejściu więcej spieprzysz niż polepszysz. Zluzuj trochę ;)

Gość gość
Nie wszystko na raz i nie przejmuj się aż tak bardzo, że na coś nie masz, dopóki masz na jedzenie, mieszkanie i leki, to naprawdę ważniejszy jest czas i dobre relacje z dzieckiem niż rowerek dla niego. Dziecko płacze, bo tak wyraża emocje - równie dobrze mógłby płakać bo nie chcesz mu kupić kucyka ;-)

Gość gość
Kup rowerek na olx używany.

Gość gość
16:09 Z takim podejściem, to się nigdy do niczego nie dojdzie. Niestety wszystko kosztuje, a to nie komuna, gdzie się pierdziało w stołek na budżecie i jakoś było. Teraz trzeba się napracować. Teraz problemem są kapcie. Za 10 czy 15 lat problemem będzie szkoła, studia, języki itd. A wtedy lepiej powiedzieć, za czasów PRL nikt się nie uczył angielskiego i jakoś się żyło. Albo, za komuny nie wszyscy mieli studia i jakoś wyzyli. Ludzie, nie cofajcie się w rozwoju. Przed wojną nie było komputerów, to sprzedaj komputer, ale wtedy nie będziesz siedziec na kafeterii. :D

Gość gość
16:43 Owszem problemy są i będą, wiesz małe dziecko maly kłopot... Itd, ale ta matka się wcześniej wykonczy psychicznie, bo nie spełnia (jej zdaniem) obecnych standardów.

Gość gość
To ja autorka . Tak, mam doła bo ciężko mi to wszystko pogodzić . Mam znajome które lepiej sobie radzą ale też mają teściowe do pomocy czy matki . To nie jest moja wina , że nie mam pomocy od rodziców czy teściów bo mieszkają daleko a z moimi mamy złe kontakty ale to nie powód do tego żeby dziecko miało gorzej od rowiesnikow. Nie mówię o niewiadomo czym ale jak słyszę że się babcie składają na ubrania dla dziecka , dają pieniądze na basen wycieczki , kupują zabawki czy wychodzą z dziećmi na spacer żeby synowa czy córka odpoczela czy poszła na zakupy to po prostu mi przykro . Bardzo dużego wysiłku kosztuje mnie zapewnienie dziecku tych wszystkich rzeczy jakie mają rówieśnicy. Mój mąż też mówi że chce wszystko na raz , czuję się ciągle pod presją. Jak rozmawiam z kims znajomym i mówię że dorabiam to słyszę: a nudy same masz .. A się czuję jakbym pracowała na 2 etaty .

Gość gość
Jesienią i zimą nie mam takiego problemu . Zrobiło się ciepło i po 6 godzinach w przedszkolu dziecko ma wilgotne skarpety . W tamtym roku było to samo . Po przejściu na skórzane buty problemu nie ma . W mieszkaniu biega w skarpetkach, czasami tylko kapcie ubierze .

Gość gość
Zawsze będzie ktoś bogatszy od ciebie, zawsze będzie lepszy srajfon, lepsza sukienka, eskluzywniejsze wakacje. Pewnie są też ludzie, którzy mają gorzej od ciebie, a dzieci latają w ciuchach z caritasu. Przestań wartościować siebie i swoją rodzinę pod tym względem. Macie tak jak macie, a niezależnie od tego możesz być dobrą matką, dobrą przyjaciółką, dobrą żoną itd. Dzieci nie kochają bardziej bogatych rodziców.

Gość gość
A nie da się tak, żeby zmieniał te skarpetki? Albo nasypać talku? Wkładki antypotowe?

Gość gość
Mój syn grzeczny jest a o ten rower prosił mnie od lutego . W tamtym roku miał biegowy i ciągle wszędzie na nim jeździł. Kupiłam już używany od koleżanki. Nie jest rozkapryszonym dzieckiem . Mam wrażenie , że to ja nawalam.

Gość gość
Jeśli nie jest rozkapryszonym dzieckiem to znaczy, że właśnie nie nawalasz wychowawczo.

Gość gość
Mogłabym nasypac talku ale mam wrażenie że to nie zmieni problemu . Noga mu już tak nie rośnie do jesieni pewnie wystarcza .

Gość gość
Próbuj różnych sposobów, a nie zadręczaj się. Masz zdrowe i szczęśliwe dziecko a to - jakkolwiek banalnie to brzmi - największy skarb, bo gdy dziecko lub inna bliska osoba choruje, albo np. jest agresorem i pierze cię po mordzie to żadne pieniądze tego nie wynagrodzą.

Gość gość
A w jakim wieku masz syna?

Gość gość
Niedługo skończy 4 lata . Panie w przedszkolu mówią, że jest grzeczny . Ładnie bawi się z innymi dziećmi. Czasem nie słucha ale to wiadomo , dziecko i czasami musi popsocic. A co do innych rzeczy to muszę pomyśleć nad inną strategią działania bo na tym daleko nie zajedziemy . Przeraża mnie to wszystko

Gość gość
W tym wieku szybko wyrasta się z rowerów. Może zobacz coś na allegro w bardzo dobrym stanie i kup. Przecież nie musisz nikogo informować, że jest używany. Niektóre wyglądają jak nówki-sztuki. Sama bym Ci wysłała córki za mały, tylko dziewczyński, więc syn by Ci się ze wstydu spalił :D I powiem Ci, że jeszcze kilka lat temu, to miałam parcie na markowe i takie tam. A teraz jakoś mi przeszło. Stać mnie, a wolę zostawić na koncie, torebka za 200 albo i mniej potrafi wyglądać tak dobrze jak ta za 1200 zł. Jedno na czym nie oszczędzam to buty właśnie, bo wiem, że posłużą mi latami. Ale dziecku noga szybko rośnie, więc w nie wiadomo czym biegać nie musi. Byle but miał dobrą podeszwę i trzymał ładnie stopę.

Gość gość
Autorko ale ty jęczysz :( jak ja nie trawie takich osob .

Gość gość
To Ty od sadow?