Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

venominus

Pożyczone pieniądze przyjacielowi

Polecane posty

Znam go już 6 lat, przez ten czas spotykałem się z nim średnio raz na tydzień. Pół roku temu wyjeżdżał do Szkocji, aby spłacić długi. Wiedział, że ja i inny kolega mamy dużo oszczędności. Pożyczyliśmy mu po 700 zł, on sam zaproponował spisanie umowy, którą spisaliśmy. Mimo to już wtedy zapaliła mi się czerwona lampka i przewidywałem scenariusz, że nie odda i będę miał po przyjacielu. Pesymistyczne myśli? Nie, realistyczne. Mówił, że odda jak miesiąc przepracuje, potem, że jak wróci, potem, jak będzie miał przelew z western union, potem jak dostanie wypłatę z innej pracy, potem pod naciskiem oddał 150 zł z wielkim wyrzutem, wkurzeniem, tak jakby to my byśmy byli ci źli. Boli mnie to, że jestem dobrym i uczciwym człowiekiem, martwię się o dobro innych i widząc, że kolega był w potrzebie sam mu zaproponowałem pożyczkę, a w zamian jestem wykorzystany i to ja jestem tym złym. Oczywiście unika kontaktu, kiedyś pisaliśmy prawie codziennie, dzisiaj już miesiąc nie pisze. Nie wiem co robić.

Gość gość
Mądrzy ludzie postępują według zasady - chcesz mieć przyjaciela, nie pożyczaj mu pieniędzy.. No niestety musisz pogodzić się z tym, że koleś cię/was wyrolował na kasę i tyle. Skoro pieniądze pożyczał na spłacenie długów to już wtedy wiedziałeś, że nie tylko wam będzie cos dłużny..