Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Astma oskrzelowa, nieregularne miesiączki,problemy z zajściem w ciążę

Polecane posty

Gość gość

Witam dziewczyny, Czy jest tutaj jakaś kobitka, która ma astmę i podejrzewa, że to przez tą cholerę nie może zajść w ciążę lub miała z tym problemy? Jestem ciekawa czy zażywanie kortykosteroidów może mieć wpływ na płodność. Mój ginekolog twierdzi, że zażywanie leków nie ma nic wspólnego z trudnością z zajściem w ciążę. Kocham się z partnerem od 4 lat bez zabezpieczenia, w połowie zbliżeń był to stosunek przerywany. Wydaję mi się, że przez ten czas zaliczyłabym chociaż jedną wpadkę :o Jak do tej pory miałam wykonywane tylko badania tarczycowe, z powodu nieregularnych miesiączek. Tsh lekko podwyższone 4,50. Ft3 Ft4 anty tpo w normie. :confused: Podczas USG gin stwierdził, że jest pęcherzyk i że do 5dni pęknie więc coś tam się w jajnikach dzieje. Bardzo ciężko jest mi stwierdzić kiedy mam dni płodne. Obserwuję śluz, w środku cyklu nie zauważam rozciągliwego, nie ma uczucia mokrości, najbardziej rozciągliwy jest tuż przed miesiączką (dziwne). Do tej pory przez swoje roztrzepanie i wieczne zasypianie do pracy nie zmobilizowałam się do mierzenia temperatury. Chyba trzeba się wziąć w garść. Wracając do tematu... Czy któraś astmowiczka miała problemy z zajściem w ciążę? Pozdrawiam

Gość gość
up

Gość gość
Do zajścia w ciążę najlepiej mieć TSH nie wyższe niż 2.

Gość gość
czy w takiej sytuacji lekarz może już zalecić leczenie hormonalne?

Gość gość
Ja nie miałam ale od 7lat mam inne leki i moja pulmonolog mówi że jeśli będę się starala o dziecko to mam pół roku przed odstawić leki i będę musiała przejść na inne bo mogą utrudnić mi zajście w ciążę.

Gość gość
Sa testy stwierdzajace plodne dni, tak jak ciazowe. Jesli przez 4 lata nie zaszlas w ciaze, to powinnas juz dawno byc u lekarza. Stosunek przerywany bywa jednak skuteczny, mimo tego co sie twierdzi... Pewnie dostaniesz hormony na wyregulowanie, idz do gina z miejsca i dzialajcie. Doraznie moge Ci polecic diete, warzywa, wode, ogolnie zdrowsze odzywianie. Znajdz sobie w necie dieta przy astmie i probie zajscia w ciaze. Dieta potrafi dzialac cuda. Moze nawet lepiej, jesli przejdziesz na diete bez hormonow. Sprobuj jakis czas, a jak sie nie uda, to hormony..

Gość gość
A badalas przexiwciala tarczycowe o robiłaś iść tarczycy? Ja przy tsh ok 4.5 właśnie nie mogłam zajść, jak zaszlam to poronilam, a potem chyba z pół roku znów się staraliśmy o 2ga ciążę. Idź do dobrego Endokrynologa i zbadaj temat tej tarczycy.

Gość gość
Miało być usg tarczycy :)

Gość gość
Dziękuję za odpowiedzi. Faktycznie pomyślę o diecie, bo słyszałam że działa cuda na hormony. Wyślę jeszcze męża na badanie nasienia może u niego coś szwankuje. Tak naprawdę chyba sobie wmówiłam że stosunek przerywany to skuteczna metoda antykoncepcji, dlatego od razu nie zaczęłam czegoś robić w tym kierunku. Czuję, że ciężki okres przede mną, ale trzeba się wziąć w garść i polubić lekarzy.

Gość gość
A jeszcze odnośnie tych leków na jakie pulmonolog Ci zmienił?

Gość gość
A badalas przexiwciala tarczycowe o robiłaś iść tarczycy? Ja przy tsh ok 4.5 właśnie nie mogłam zajść, jak zaszlam to poronilam, a potem chyba z pół roku znów się staraliśmy o 2ga ciążę. Idź do dobrego Endokrynologa i zbadaj temat tej tarczycy. przeciwciała robiłam, wyszło dobrze wszystko w normie. Usg nie miałam robionego.

Gość gość
Moim zdaniem astma to nie problem z zajściem w ciąże...może ewentualne leki, które bierzesz moją taki negatywny wpływ. Może warto pojechać do sanatorium i trochę powdychać inhalacji. Ja taką kurację przeszłam w sanatorium www.uzdrowisko-swieradow.pl i o niebo lepiej się czułam.