Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile wydałyście łącznie na komunię?

Polecane posty

Gość gość

Za rok komunia mojego dziecka, chcę się zorientować jakie są koszty. Możecie napisać kobitki ile co kosztowało? Np. Składka dla księdza... zł, strój komunijny ... zł, Impreza w lokalu.. Z góry dziękuję.

Gość gość
Składka w kościele 125zl - idzie 120 dzieci Garnitur buty i koszula - 550zl Uroczysty obiad w restauracji 90zl/1os - 10 osób Tort ok. 100zl Zaprosiliśmy tylko najbliższych bez kombinowania i cudowania. Jak tylko poznasz termin uroczystości w kościele od razu rezerwuj lokal bo później jest problem. No chyba że masz dużo miejsca w domu to inna sprawa.

Gość gość
składka do kościoła 200zł fotograf 100zł garnitur,koszula, buty 470zł obiad 26osób x 120zł łacznie z ubraniem domownikow 5000zł

Gość gość
Skladka 750zl (7 dzieci tylko) Garnitur kupie uzywany Obiad robie w domu na 13 osob. Tort 150zl Ale musze kupic zastawe stolowa bo mi dzieciaki powybijały,nie mam obrusow duzych ,no i komplet szklanek potrzeba.

Gość gość
Pisałam już raz, ale nie wskoczyło to powtórzę ksiądz- 0 składka rodziców - 60 zł (fotograf, kamerzysta, kwiaty)- 80 dzieci komunijnych alba- 80 zł buty córki - 50 ja- 200zł impreza w lokalu 2200 dla ok. 20 osób( 2 ciepłe dania, tort, cista, lody, owoce, napoje, przekąski).

Gość gość
Na pamiątkę i kwiaty razem 60 zl Alba -duża paczka kawy .Dostałam od znajomej butu kupiłam 50 zł . Impreza zero bo jej nie robiłam pojechaliśmy sobie po uroczystości na domek nad jezioro bo było ponad 30 st wówczas Potem jeszcze placilam 30 zł za film . lub do wyboru były zdjęcia za 15 zł.

Gość gość
Alba 100 Składka 200 Fotograf 100 Kwiaty 50 Buty 80 Wianek z żywych kwiatków 120 Impreza w lokalu 28 osób /95 zł od osoby Fryzjer małej 40 Sukienka na zmianę 120 Nie liczę już ubrania domowników.

Gość gość
3000 za samą imprezę w lokalu? Szok. U nas obiad, tort i deser w domu. Ale nie zapraszalismy całej rodziny

Wszystkie składki w kościele 250zl (łącznie z pielgrzymką po komunii, na prezenty dla księdza się nie składamy-ksiadz sobie nie zyczy). Komunia w restauracji od godz 12-22 za os/160zl (mamy 22os) Alba+spodnie+buty 180zl Tort i ciasto 400zl Animator na salę 100zl za dwie godz (na sali są dwie komunię więc dzielimy się kosztami) Zdjęcia 30zl płatne po komunii Mąż nowy garnitur, ja kreacja 1000zl Na komunię przygotowywaliśmy się od roku więc pieniążki były uzbierane. Mieszkamy w średnim mieście ale dużo w tym dniu jest komunii więc najdroższe to restauracje, bo bardzo ciężko było coś znaleźć i to z rocznym wyprzedzeniem. Warunki mieszkaniowe nie pozwoliły nam urządzić komunii w domu. Goście to tylko najbliższa rodzina i moja przyjaciółka

Gość gość
3 tys zł za prawie 30 osób w lokalu to szok? Chyba szok, że tak mało. Płacisz za wygodę, za to że Ci podają do stołu, że nie stoisz w garach, nie krzątasz się tylko jako rodzic również celebrujesz święto, możesz w spokoju posiedzieć i porozmawiać z gośćmi :) Nie neguję imprez domowych, bo to tez ma swoje uroki(niestety przy 30 osobach ciężko jest mi je znaleźć :P), ale to tez trzeba mieć warunki w domu na to, a nie każdy takie posiada i czasem lepiej jest zapłacić i miec spokój.

Gość gość
Jprdl, na co te składki do kościoła? Co się stanie jak mimo nakazu Alb, dziecko przyjdzie w ładnej sukience? (pytanie oczywiście retoryczne)

Gość gość
Też jestem ciekawa na co te składki?

Gość gość
Ja pisałam dziś o 13:38. Ja tez nie zapraszałam całej rodziny,to tylko najbliższe osoby.Nasze rodzeństwo z rodzinami,nasi dziadkowie (ja mam jeszcze na szczęście dwie babcie i jednego dziadka,mąż ma babcie i dziadka ) rodzice,teściowie i chrzestni małej.Ja nawet jakbym miała warunki zeby zrobić to w domu to bym nie chciała,w lokalu wygoda i przede wszystkim czas dla rodziny i dziecka.

Gość gość
U nas akurat takich składek nie ma, ale wioskę obok tez rodzice płacą kilka stów, bo idzie tylko kilkoro dzieci, a składki są na: -orkiestrę/organistę (u nas ksiądz twierdzi, że to on płaci organiście, a nie rodzice) - kwiaty/przyozdobienie kościoła ( u nas zero, bo ksiądz twierdzi, że i tak by kościół udekorował) - pamiątki dla dzieci- jakies obrazki, czasami medaliki czy takie jakieś rzeczy- niektóre parafie dają za darmo, inne zamawiają i każą płacić - no i jeszcze "co łaska" dla samego księdza, u nas ksiądz łaski nie chce i nic nie bierze, rodzice po prostu składaja się na jakiś prezent w ramach podziękowań i to nie każdy rocznik, tylko ten co chce - czasami w ramach komunii świętej w tej składce pobierana jest kasa na jakąś wycieczkę po białym tygodniu, do jakiegoś świętego miejsca ale myślę, że co parafia to inne wydatki.

Gość gość
2 lata temu, w lokalu na 14 osób, laczna kwota 3200.

Gość gość
hahaha nie tylko ja nie mam az tyle zastawy a po mnie jezdzicie.

Gość gość
2 lata temu składka na księdza byla po 400 zl. Zawsze ktos wyskoczy z jakąś kosmiczną kwotą.

Gość gość
ja robiew w domu. i po odliczeniu kosztow zaplaty za ubranie i buty zostaje mi na przyjecie 1200zł. czy starczy mi na 12 osob.?

Gość gość
A ta składka to na całą grupę czy każdy z osobna tyle buli na księdza? ??

Gość gość
Za kościół 100 zł (tu wliczane dekoracje kościoła, organista, pamiątki dla dzieci itp) alba 150 zł buty 50 zł zdjęcia 10 zł i ok 150-200 zł na jedzenie, picie i tort, przyjęcie robiłam w domu

Gość gość
U nas skl do kościoła to było 60 zl jak pisałam . W to wchodziła pamiątka czyli obrazek u nas akurat dostawali drewniane z wytutymi napisami .Chlebek dzieci dostawały po małym chlebku i z tego co szlo na kwiaty. Parafia jest dosyć duża jest sporo dzieci wiec pewnie i dlatego skl mniejsze. Chociaż ma tym samym osiedlu jest druga parafia o tez bardzo liczna i tam rodzice dawali dużo więcej z tym ze tam jest ksiądz biznesmen w samym kościele prowadzi pare dochodowych interesów.

Gość gość
17.42 każdy z osobna tyle bulił na księdza.

Gość gość
my to jeszcze kupiliśmy sporo ozdób na komunię, miedzy innymi girlandy na stół, balony i inne dodatki https://godanparty.pl/ które co prawda drogie nie były. Ale nie liczyłam ile w sumie wydałam na komunię, bo to dla nas nie było ważne, grunt,że gości edobrze się bawili :)

Gość gość
6500 wszystko impreza składki ubranie dziecka (22 osoby 4 dzieci w lokalu )