Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Karmienie piersią a ból

Polecane posty

Gość gość

Witam. Proszę o pomoc co mogę zrobić, aby zminimalizować ból sutków podczas karmienia piersią? Mój synek ma ponad 2tyg, do tej pory był karmiony piersią przez kapturki, ale zaczęły boleć mnie sutki, mały się często budził w nocy. Położna kazała je odstawić i przystawiać dziecko w pozycji spod pachy, żeby lepiej pobudzało pierś i więcej jadlo. No i od wczoraj tak robię, mały po kilku protestach i płaczu załapał o co chodzi, bo do tej pory miał problemy z złapaniem piersi stąd kapturki. Niestety dzisiaj w nocy poczułam ogromny ból piersi, nie jestem w stanie przystawić dziecka, bo wyję z bólu, czuje się jakby mi ktoś nożem ciął sutki. Co jest grane? Dlaczego tak się stało znowu? Bolą nawet wtedy, gdy dziecko nie ssie, nawet bluzka je podrażnia. Nie mam żadnych ran ani pęknięć, po prostu czuje jakby mi ktoś igły wbijał. Jak sobie pomóc i moc dalej karmić bez kapturków ?

Gość gość
Są różne sposoby: -po każdym karmieniu smarować kilkoma kroplami swojego mleka -smarować bepanthenem albo innym kremem z apteki -przykładać rozgniecione liście kapusty -robić chłodne okłady Jakby nic nie pomagało a ból byłby cały czas silny, to dobrze jest zwrócić się o poradę do położnej albo doradcy laktacyjnego, bo zawsze jest cień ryzyka, że robi Ci się jakiś ropień czy inne świństwo. Niestety takie 2-3 tygodnie po porodzie to najtrudniejszy czas karmienia (przynajmniej dla mnie). Dziecko nadal kiepsko ssie, a piersi robią się coraz bardziej obolałe.

Gość gość
tak się dzieje bo dziecko próbuje złapać a sutki są twarde, smaruj swoim mlekiem i naprawdę to działa jestem świeżą mamą i też miałam ten problem

Gość gość
Też tak miałam, zaraz po porodzie. Mnie bolało mniej jak karmiłam w kapturkach. Smarowałam bepanthenem, maścią z lanoliną, mlekiem. No i chodziłam w biustonoszu z wkładkami laktacyjnymi, bez stanika koszulka mnie podrazniala. Ból stopniowo się zmniejszał, aż w końcu minął. Nie wiem czym to jest spowodowane, może po prostu piersi muszą się przyzwyczaić.

Gość gość
Nie wiem, czy Cię to pocieszy, ale miałam tak przez pierwsze 4-5 tygodni, nawet miałam pokąsane aż do krwi. Przetrwałam i karmię nadal już 13 miesięcy :)

Gość gość
Ja karmilam tydz.bardzo bolaly napuchly i musialam odstawic Synka bo goraczkowal.

Gość qrkawodna
A czy położna sprawdzała czy dziecko dobrze łapie pierś? Mnie na poczatku też bardzo bolało, a się okazało, ze córka za płytko łapała. Jak ten problem pokonałyśmy to już z górki, aż do kryzysu laktacyjnego w 4 miesiącu, ale i na to znalazłam sposób ;) gość 2018.04.22 , musiałaś odstawić, bo gorączkował? Ktoś Ci to doradził? Bo pierwsze słyszę. Mi własnie i pediatra i położna kazała więcej karmić przy gorączce, bo raz, że pić się dziecku chce, a dwa, jeśli to jakaś infekcja, to w mleku sa przeciwciała.

Gość gość
Dziecko źle bylo przystawione I podraznili ci sutki. Też tak mialam. Poszlam do doradcy, poprawilam technikę ssania a sutki wyłączyłem w 3 dni. Bolało nie powiem, więc wiem co czujesz. Smaruj sutki lanolinom, wietrz i najważniejsze musisz sprawdzić czy technika ssania jest dobra. Są filmiki na Youtube. Dziecko musi leżeć brzuszkiem do Twojego brzucha połapać całą otoczke nie tylko sutek.

Gość Bartonik
Przede wszystkim zwróć się do doradcy laktacyjnego, problemem może być zła pozycja, w której dziecko jest przystawiane. Pamiętaj o przewiewnej bieliźnie, tak, aby piersi mogły oddychać. Możesz spróbować okładów z zielonej herbaty lub herbaty albo oleju kokosowego, stosować okłady żelowe lub kompresy (polecam Multi-Mam - mi dopiero one pomogły i uratowały moją laktację), smarować piersi lanoliną. W ostateczności sięgnij po nakładki silikonowe, ale tylko po konsultacji z lekarzem. Powodzenia!

Gość Elissska
Ja miałam problem z bolącymi brodawkami i pomógł mi krem łagodzący z motherlove. Bardzo szybko złagodził ból i obrzęki, łatwo się wchłania a co ważniejsze bezpieczny dla maluszka- nie trzeba go zmywać przed karmieniem.

Gość babonitka
Nie miałam tego problemu, może przez pierwsze kilka dni, ale położna jeszcze w szpitalu mówiła, zeby smarować po prostu własnym mlekiem. Faktycznie pomagało. Pytanie czym ten ból jest spowodowany? Może dziecko za płytko łapie? Albo może pokarmu jest za mało i mocno ciągnie?

Gość LadyMaya
Ja również początki miałam bardzo ciężkie. Strasznie bolały mnie brodawki, były w na prawdę kiepskim stanie. Pomógł krem z motherlove, bardzo szybko złagodził dyskomfort i później już problem się nie powtórzył.

Gość gość
Zajrzyj na Hafija.pl, najrzetelniejszy portal w polskim Internecie o Karmieniu Piersią, tam na pewno uzyskasz odpowiedź na swoje pytanie i rozwiejesz wątpliwości.