Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dlaczego w tym kraju?

Polecane posty

Gość gość

Dlaczego tyle osób w tym kraju nie cierpi opery?

Gość gość
Znam takich co kochają.

Gość gość
ale to jednostki, jednak większość nie cierpi. A już np opera awangardowa typu Berg, Ligeti czy Schonberg to dla prawie wszystkich wycie do księżyca.

Gość gość
Dla mnie też. Nie czuję się przez to gorsza. Jedni lubią bułki a inni chleb.

Gość gość
Ja tam wolę posłuchać np. Seethera niż opery.

Gość gość
ludzie, w tym kraju nawet metal jest dla większości nie do przejścia. Opera to wyższa szkoła jazdy. W kraju, w którym większość ludzi słucha disco polo opera nie ma racji bytu.

Gość gość
Nie ma tradycji.To nie Wlochy, Rosja, Niemcy.

Gość gość
22:11; właśnie dramat polega na tym, że teraz ludzie nie wstydzą się tego, że nie słuchają dobrej muzyki, że nie czytają książek.

Gość gość
22:15: dokładnie, trafiłeś w sedno. W pl nie ma tradycji operowych. Coś jednak jest w tym, że już od małego ludzie są źle nastawieni do opery, że to nudy, wycie itd. Większość ludzi wykształconych też tak uważa i się z tym nie kryją. W Polsce przyznanie się, że słuchasz opery to postawienie się w sytuacji dziwaka.

Gość gość
22:16 Zycie.

Gość gość
22:16: nie rozumiem.

Gość gość
a jak myślicie co sprawia, że Polacy tak nie lubią opery? Bo Chopin ich nie pisał?

Gość gość
Ile masz lat dziecko? U nas rządzi Zenek.

Gość gość
Nie znam się dobrze na operze, ale znam kilka z******tych kawałków :) Właściwie mam jeszcze na płytach :D ale są odlotowe tylko brakuje opisów.. musiałabym porozmawiać na ten temat z jakimś znawcą, który pomógł by mi zidentyfikować wykonawców, tytuł arii, itp.

Gość gość
mam 32 lata, więc już dawno dzieckiem nie jestem. Co ma Zenek do opery?

Gość gość
powiem więc może coś o sobie. Nie jestem fanem opery w ogólności, ale uwielbiam Wagnera. Zbieram od lat najróżniejsze płyty z jego muzyką, różne wykonania, mam ponad 300 płyt z tą muzyką, wiele z festiwalu wagnerowskiego w Bayreuth.

Gość gość
gość dziś Richard Wagner do dziś wzbudza kontrowersje głównie ze względu na swoje szowinistyczne i antysemickie pisma polemiczne. Szczegółowo omawia tę kwestię jego prawnuk, bardzo krytycznie oceniający rolę dzieła i poglądów Wagnera w ukształtowaniu nazistowskiej ideologii. Jako muzykolog zwraca uwagę na to, że skoro pradziadek komponował utwory do własnych librett, traktując je jako posłannictwo dziejowe, to nie można abstrahować od jego ideologii, traktując te dzieła jakby były muzyką instrumentalną, bez tekstu. X Czyżby dlatego? :D

Gość gość
No nie ma u nas La Scali, ale ja np sobie chetnie słucham hitów operowych na You tube albo w radio TokFM Classic( szczególnie w samochodzie). I nie musi byc to przecież "trudna" muzyka tylko dla koneserow, np chór z Nabucco, aria Kalafa z Turandot , Libiamo z Traviaty, Marsz z Aidy, czy Tance polowieckie z Kniazia Igora - kazdy to slyszal i trudno tego nie lubic

Gość gość
22:39: nie potrafisz napisać czegoś od siebie, tylko umiesz cytować wikipedię?

Gość gość
Uwielbiam klasyki takie jak O sole mio, Ridi pagliacco, Nessun dorma, Les Delibes Flower duet.. itd. itp.

Gość gość
wiecie co, opere się kocha lub nienawidzi. sam fakt, że opery nie kocha się w Polsce nie jest jeszcze zły, bo może to kwestia preferencji- Polacy chodza chyba do teatru czasem, więc wiecie... A Straszny Dwór nie jest polska opera? Coś tam było, gorzej, że mało, ale trudno. Trzeba być soba, jak nie lubisz , to powiedz, nie udawaj, że sie znasz na czyms, o czym nie masz pojęcia;-)

Gość gość
22.34 nie miałam POJECIA, ze na kafeterii siedza tacy ludzie;-p

Gość gość
22:49: w sensie, że jacy ludzie?

Gość gość
gość dziś Przekopiowałam ponieważ dopiero co się o tym dowiedziałam, a nie chcę wyciągać pochopnych wniosków bez zaznajomienia się z resztą :P

Gość gość
w sensie, że o jakich ludzi Ci chodzi?

Gość gość
Polskie znane opery to wlasciwie tylko Straszny Dwór i Halka. Ja nie lubue choidzic do Opery, choc jest w miescie , natomiast bardzo lubie sluchac najlepszych wykonawców w radio czy w internecie, ale powiem uczciwie - tylko te wybrane partie. Nie lubie Wagnera, zawsze mi sie z Hitlerem kojarzy, ale Pucciniego, Verdiego, Mozarta - bardzo.

Gość gość
ale muzyka wagnera nie ma nic wspólnego z hitlerem, naprawdę. Hitler wprawdzie lubił tą muzykę, ale lubił też myszkę mickey i kaczora donalda.

Gość gość
Dlaczego "w tym kraju"? WSZEDZIE NA SWIECIE wiekszosc ludzi nie lubi opery.