Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Chrzestna

Od chrzestnej

Polecane posty

Gość Chrzestna

Witam, ile w dzisiejszych czasach daje chrzestna z okazji chrztu? Za miesiąc podaje dziecko do chrztu (pierwszy raz w życiu) i totalnie nie mam pojęcia ile i jaki prezent powinnam dać, a rozbieżności w internecie sa spore. Oczywiście chyba powinnam wspomnieć, ze pracuje za granica- słyszałam ze to ma znaczenie. Ubranko kupują sami. Chce zeby prezentem było cos, co dziecko bedzie miało na pamiątkę na całe życie, wiec wyszukałam piękny naszyjnik z matka boska i grawerem z imieniem i data (koszt ok 400 zł), ile do tego powinno sie znalezc w kopercie? Nie chce wyjsć na sknere, ale tez chce sie zmieścić w granicach rozsądku :)

Gość gość
"podaje dziecko do chrztu" - padłam. Co to za tekst? Podawać to możesz jedzenie. Dasz tyle ile będziesz mogła. W takich wydarzeniach jak ślub czy chrzest nie o kasę chodzi a o wsparcie i obecność - nie tylko podczas uroczystości...Ważne, aby być wyspowiadanym, przyjąć komunię i wspierać rodziców w katolickim wychowaniu dziecka...

Gość gość
myślę że ten wisiorek w zupelnosci wystarczy

Gość gość
Zgadzam się, że medalik jako pamiątka powinien być jak najbardziej odpowiedni. Ja chciałam dla chłopca kupić krzyżyk z grawerem ale ze względu na zabobon, w który wierzą rodzice kupiłam całkiem co innego - spersonalizowaną biblię dla dzieci w pudełku z grawerem oraz ramkę na zdjęcia "mój pierwszy rok" wykonaną na zamówienie wg własnego projektu. Prócz tego poprosiłam o nr konta dziecka, bo takowe ma założone, żeby wpłacić symboliczną kwotę. I takowy mam zamysł na wszelkie uroczystości - upominek w postac***amiątki na daną okazję i przelew. Jak wyjdzie - to zobaczę w praniu

Gość gość
Ja zamówiłam u złotnika złotą bransoletkę . Po bokach łańcuszek, a w środku mała blaszka z grawerem, na wierzchu imię dziecka, a pod spodem data chrztu. Oczywiście dla dziewczynki. Okazało się to bardzo przyszłościowym prezentem. Chrześnica ma obecnie 16 lat i nosi tę bransoletkę. Nie pamiętam ile kosztowała, ale nie sądzę żeby było droższa niż łańcuszek z zawieszką.

Gość Chrzestna
Dziękuj***ardzo za odpowiedzi! Planowałam dać tylko ten łańcuszek, ale pozniej usłyszałam od znajomych, ze jak to, skoro pracuje za granica to powinnam sie „postawić” i nawet 1000 zł dać i zgłupiałam, ze moze faktycznie sie teraz tego oczekuje :) oczywiście wiem, ze bycie matka chrzestna nie polega tylko na dawaniu prezentów, ale mimo wszystko cos sie daje i warto wiedzieć gdzie jest granica :) jeszcze raz dzięki ;)

Gość jaskiernia89
U nas była szczera rozmowa z rodzicami dziecka, powiedzieli, że mają upatrzone meble i dodatki do pokoju córeczki i czy pomożemy w ich sfinansowaniu. I bezproblemowo każdy dał tyle ile mógł i wiedział, co za to zostanie kupione. Uważam, że to świetne rozwiązanie. Ja wybrałam sfinansowanie mięciutkich puf z pluszu: http://pufy.pl/worki-sako/180-pufa-fuzzy.html#/material-amore_plusz

Gość gość
Też uważam, że wisiorek wystarczy. I wybacz, podobnie jak wcześniej, o zgrozo, nie podaję, tylko "będę matką chrzestną", "będę trzymała dziecko do chrztu". Podaje to kasjerka np. zważone jabłka, albo kierowca bilet.