Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jedynak wstydzi się innych dzieci

Polecane posty

Gość gość

Mój trzylatek świetnie radzi sobie w towarzystwie dorosłych - jest wygadany i bystry. A gdy tylko zobaczy inne dziecko - chowa się i ucieka :(. Nie ma u nas w rodzinie czy w sąsiedztwie dzieci... Jak było z waszymi jedynakami?

Gość gość
Moja córka jedynaczka chętnie bawiła się z innymi dziećmi. Łatwo nawiązywała kontakty interpersonalne. Teraz ma 18 lat i zostało jej to do dziś. Jest dusza towarzystwa. Udziela się społecznie, lubi występować publicznie, nie peszą ją kamery.

Gość gość
Ja jestem najmłodsza z trójki rodzeństwa. Zawsze byłam nieśmiała i wstydliwa. Mój synek, póki co jedynak uwielbia towarzystwo innych dzieci a dorosłych się wstydzi. Ma dopiero rok więc nie wiem jak będzie później. Ale do dzieci go ciągnie od zawsze. Musisz go przyzwyczaić. Plac zabaw, bawialnia. Dla takich dzieci są już różne zajęcia organizowane. Pomóż mu nawiązać kontakt z innymi dziećmi. Zagadaj w jego imieniu do jakiegoś dziecka. Jak ma na imię, ile ma lat. Przedstaw swojego syna, pobaw się z nimi. Może wtedy będzie mu łatwiej się oswoić. A jak maluch zacznie się angażować to Ty się wycofuj