Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Odpieluchowanie, pomocy!!!!

Polecane posty

Gość gość

Syn ma 2 lata 4 msc i od jakis 2 tyg robi siku do.nocnika. na dworze wysika sie jak go trzymam w powietrzu, jednak mamy problem z kupka. Syn robi kupke w majtki i zanic nie daje sie przekonac do nocnika albo ubikacji. Na poczatku mial nawet zaparcia i jak czul kupke to wpadal w panike. Teraz robi po prostu w majtki. Tlumaczenie nic nie daje. Boje sie ze przyzwyczai sie do tego i nie da sie przekonac do nocnika. Jakies rady ?

Gość gość
U nas tak było. Siku do nocnika , w nocy bez pieluchy a kupa do pieluchy do 3.5 rz. Nie pomogły prośby ani groźby. Jakoś poszło ale było dużo płaczu, tłumaczenia, zaparc takich kilkudniowych. Jakoś się przełamała żeby zrobić wreszcie do nocnika i potem bylo z górki.

U nas jest tak aktualnie z tym, ze corka ominela etap nocnika i od razu wskoczyla na ubikacje, z nakladka oczywiscie. Corka kilka dni temu skonczyla 3 latka i z tzw. dwojeczka dalej jest problem. Raz zawola, a raz nie. Albo zawola, ale po fakcie. I to samo ani prosby ani grozby nie daja zadnego efektu. Pouczam i czekam cierpliwie.

Gość gość
Corka miala rok i dwa miesiace jak zaczelismy odpieluchowywac. W ktorejs bajce jest wstawka ze kibelek zjada kupke i prosi dziecko by go nakarmilo, po wszystkim kibelek sie cieszy i dziekuje ,po ogladnieciu, nie bylo problemu.

Gość gość
Nie naciskaj bo może się skończyć zaparciami nawykowymi. Mój 5 latek miał różne etapy, w majtki również robił, popuszczał, wstrzymywał.

Gość gość
Jak to 2.5 roku i nosi pieluche???????? Ludzie, wychowujecie niepelnosprawne dzieci???

Gość gość
Kiedyś da się przekonać ;-) i w sumie to sprawa jest trudna, bo robienie w pieluchę złe, ale zaparcia potencjalnie jeszcze gorsze. Klasyka gatunku: myj go w zimnej wodzie. Na miłego: wyściel nocnik pampersem (żeby było podobne wrażenie jak się na nim siedzi). Na przekupnego: nagroda za kupę do nocnika (u mnie akurat słabo działało). Na psychologa: nie sprzątaj tych pieluch przy nim (nie wiem ile w tym prawdy, czytałam teorię, że kupa jest pierwszym darem dziecka dla matki ;-) i w związku z tym dziecko odbiera przebieranie, mycie jako intymną opiekę, której podświadomie nie chce utracić na rzecz bezdusznej samodzielnej toalety - stąd porada, by w tej sytuacji w ogóle nie okazywać emocji czy uczuć, oczywiście należy to robić potem i przedtem, skrócić sprawę do minimum i tak, żeby dziecko nie widziało, że jesteż "zaangażowana" w jego kupę). Wiecie jak to bywa z psychologicznymi poradami ;-) ale może coś pomoże.

Gość gość
U mnie byl ten problem, miesiac juz robil siku do nocnika, a kupa w majtki. Udalo nam sie z nim dogadac ze kupa w pieluche, wolał, zakladalismy pieluche i tyle. Bez nacisku, bez tragedii, lekko tylko zachecalismy ze super, ze zawolal, a nastepnym razem moze sie uda nawet do nocnika. I w koncu sie dal przekonac zeby posiedziec i ze moze sie uda. No i sie udalo, nie bylo strasznie, byly owacje. Z tym ze ja nie mialam problemu z tym ze on dlugo nosi pieluche, nie uwazalam zeby go to czynilo niepelnosprawnym jak ktos wyzej sie oburza, wyczulismy moment taki ze kumal ze nie ma pieluchy i ze musi sie zalatwiac na nocnik i odpieluchowal sie praktycznie w ciagu kilku dni. Byly regresy jednodniowe potem, ze kilka razy z zrzedu sie posikal w majtki, ale to nic. Moja mama strasznie biadolila i mu gderala nad glowa, ze taki duzy a w pampersie chodzi, ale na szczescie syn mial w nosie to gledzenie. Na poczatku tylko sie stresowalam ta kupa, tlumaczylam ze majtki wyrzuce, czyli probowalam i prosba i grozba, i przekupstwem, a jak tylko wyluzowalam to przekonal sie do nocnika. Teraz ma 2 lata i 10 miesiecy i nie ma wpadek, juz nie musze natychmiast go wysadzac bo potrzyma, ostatnio znowu wymyslil ze woli kupe w majtki ale po 2 wpadkach wrocil na nocnik i juz go to wcale nie stresuje (bo wczesniej trzymal do momentu az juz musial). Zycze wiec luzu, bo kupa w pampersa to nic wstydliwego, mama wyluzuj. Ostatecznie pojdzie do przedszkola i sam zobaczy ze nikt w majtki nie robi i tez przestanie:)

Gość gość
Przeczytalam swoja (powyzsza) wypowiedz i widze, ze zjadlam polowe przecinkow, ale mam nadzieje ze wszystko jest czytelne:)

Gość gość
Nie chcialabym go nasile sadzac na nocnik w trakcie kupki. Nie wiem czy prEmowi pampers w nocniku ale sprobuje

Gość werkaxx7
ile jeszcze musisz zjesc kupki? hihi :D