Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak nauczyc dziecko milosci do zwierząt i przyrody??macie jakies zlote rady?

Polecane posty

Gość gość

jak nauczyc dziecko milosci do zwierzat i wrazliwosci na flore i faune?

Gość gość
Włączyć mu bajki ''zwierzęce'', typu Wodnikowe Wzgórze, albo Zwierzęta z Zielonego Lasu :)

Gość gość
Świecąc własnym przykładem. Na spacerach pokazywać i nazywać rośliny i zwierzęta. Czytać dziecku książki o odpowiedniej tematyce.

Gość gość
syn mej sąsiadki ma 6 lat i ciagle mówi ,że nie cierpi zwierzat i lubi niszczyć rosliny.kiedy zbiera kwiaty to mowi ze najwieksza radosc mu daje niszczenie ich potem. jestem przerazona tym co slysze z ust tak malego dziecka. do tego ciagle gra w gry na smartfonie typu strzelanie i zabijanie innych i mowi ze tylko takie gry lubi i inne go nudza.

Gość gość
nie wiem po co uczyc milosci do zwierzat i przyrody? szacunku - tak, ale milosc do czegos jest lub nie, mozesz probowac, jak inni zasugerowali, ale nie jest powiedziane ze ci sie uda, ja na przyklad lubie byc na lonie natury - czesto, obserwowac dzikie zwierzeta - od czasu do czasu, ale nie zawracam sobie glowy dokarmianiem ptakow czy lozeniem skladek na psie schroniska, i nie zgodze sie na zadne zwierze domowe, nie widze w tym nic zlego

Gość gośćateista
Mysle,ze trzeba pokazywac I tlumaczyc ,pamietam ,ze jak bylam mala to mama kupowala mi ksiazeczki o zwierzetach ,a z Tata zawsze ogladalismy filmy przyrodnicze ,mielismy duzy ogrod i zawsze obserwowalismy mrowki ,ptaki itp..a I pamietam ,ze tato zawsze opowiadal na dobranoc przygody z dziecinstwa na przyklad z jego psem,kotem i ptactwem gospodarskim ,wydaje sie trywialne ,ale dzisiaj jestem biologiem wiec cos tam zasiane zostalo :)

Gość gość
Swoim przykładem. Na spacerze pomóc żuczkowi, który przewrócił się na plecy, obserwować pracę mrówek w mrowisku, karmić ptaki (odpowiednim dla nich pożywieniem), zrobić wspólnie karmnik czy budkę lęgową... Czytać wspólnie książki przyrodnicze skierowane do dzieci.

Gość gość
Muzulmanie kochaja kozy

Gość gość
Najpierw ty mu daj swoja milosc. Jesli od ciebie dostanie odpowiednią dawke milosci i empatii to kiedys bedzie mogl sie nia dzielic z innymi.