Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nienawidzę tego panowania i paniowania, wszyscy w polsce mowia pan i pani...

Polecane posty

Gość gość

nawet młodzi ludzie do siebie pracujacy np w sklepach czy innych firmach mowia do mlodych klientów pan, pani, czasami jest to wręcz komiczne jak 25 latek mowi do 16 latka pan

Gość gość
to ciesz się że nie masz poważniejszych problemów w życiu

Gość gość
Ja mówię do sklepowych "ej stara", do sąsiadów :"witaj stary zgredzie", a do młodych ludzi "cześć gowniarzu". Do szefa zaś "dzień dobry bucu" .A u lekarza "dzień dobry pajacu". Też nigdy nie mówię nikomu na pan/pani.

Gość gość
Znam takie, co nie mówią pan, pani. Więc: niech mi zapakuje, gdzie idzie, co kupuje. Super, gorzej, niż plebs.

Gość gosc niedzielnyuye8
gdy mialam 19 i bylam maturzystka strasznie mnie to Paniowanie wkurzalo....czulam sie staro.:) a Gdy mialam 25 byłam oburzona ze ktos mi mowi na TY.:D Pracuje w duzym miescie,gdzie mam kontakt z obcokrajowcami. I oni po angielsku,lub ukrainsku mi mowią na ty...irytuje mnie to,ale rozuemiem ze taka ich kultura. Ja uwazam ze czlowiek z klasą i na pozimioe mowi na PAN/Pani do soby ktorej nie zna.Nawet jesli to bezdomny zul. Plebs niech "SE" mowi na ty. JA wymagam szacunku ! nawe t na kafe by to bylo dobre...zeby w**********i stad kazdego chama i buca ktory mowi nam na TY:D

Gość gość
ale nie wiadomo by było do kogo mówić pan a do kogo pani

Gość gość
Autorko nie ma Pani racji. Tak właśnie należy mówić do innych - z kulturą i szacunkiem.

Gość gość
nie wiem z czym macie problem, jak widzę fajna wyluzowana otwarta osobę to niemal zawsze automatycznie przechodzę na ''ty'' , a do sztywnych ''pań'' muszę niestety mówić ''pani'' w pracy mam podobnie, często się zdarza że klienci mówia do mnie na ty, ci z zagranicy to niemal zawsze - ty, wyjatek to naprawde biznesmeni że tak powiem z wyższej półki, gdzie obowiazuja zasady niemal jak w dyplomacji