Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedyś widziałam obraz

Polecane posty

Gość gość

To był najpiękniejszy obraz jaki widziałam kiedykolwiek.. niestety było to dawno i nie pamiętam autora tego przepięknego dzieła. Może ktoś z Was będzie wiedział.. jest to obraz typu nokturn, o wymiarach ok. 1,5x1 m albo nawet ciut większy, przedstawia gwiaździstą noc nad rozświetlonym miastem, leżącym nad jakaś rzeką albo morzem.. Jest wprost cudowny, mogłabym gapić się w niego godzinami :D Od razu mówię, że nie chodzi mi o "Gwiaździstą noc nad Rodanem" Vincenta van Gogha ;) Myślałam, że autor to Cezanne ale przejrzałam jego dzieła i nic... Obraz jest tak szczegółowo namalowany, że wygląda jak fotografia, na niebie widać tysiące gwiazd, a w wodzie odbija się miasto..😍

Gość gość
Aha i autorem jest jeden z najsławniejszych malarzów wszechczasów (to wiem na pewno) no i wydaje mi się, że technika wskazuje na postimpresjonizm.. ale mogę się mylić.

Gość gość
Bardzo dużą część obrazu zajmuje rozgwieżdżony firmament, praktycznie całe nocne niebo pokryte jest gwiazdami.. Dosłownie gwiazda na gwiaździe..i to jest właśnie ten najbardziej charakterystyczny element dzieła, co ze względu na jego wymiar daje niesamowity efekt..

Gość gość
To jest "Gwieździsta Noc" Van Gogha, nie nad Rodanem, to są 2 różne obrazy

Gość gość
I pisze się "malarzy" a nie "malarzów"...

Gość gość
Wiem, że nie tego szukasz, ale powinno Ci się spodobać - malarz Leonid Afemov. Piękne obrazy!

Gość gość
gość dziś Rzeczywiście piękne.

Gość gość
Afremov

Gość gość
Chciałabym zobaczyć ten, który Ciebie tak zachwycił. Ja też lubię takie klimaty.:)

Gość gość
14:08: to nie to.

Gość gość
gość dziś Nie, no.. tutaj widzimy kilka gwiazd, które można policzyć na palcach obu rąk, a na tamtym obrazie widoczne są setki jak nie tysiące gwiazd.. (dosłownie). Poza tym, spectrum jest o wiele szersze, widać z oddali miasto (jak zdjęcia NY z oddali, charakterystyczna sylwetka nowojorskiej architektury kiedyś jeszcze z 2 wieżami WTC) Zdjęcia z ziemi, a nie z lotu ptaka, lecz z oddali ujmujące miasto, wodę no i firmament. Obraz natomiast oprócz ww. części składowych przedstawia ogromną część firmamentu, tak że staje się on jego głównym elementem. gość dziś Zgadza się, przekopiowałam tylko Leonid Afemov i wyskoczyły obrazy...

Gość gość
gość dziś 13.50 https://naforum.zapodaj.net/29593d7ee402.png. html Jeszcze potrafię czytać jezyk.gif i pisze się gwiaździsta, a nie gwieździsta..oczko.gif x Obie formy są poprawne. Sprawdź w słowniku JP.

Gość gość
Nie dość, że pisze "malarzów", to jeszcze ludziom wmawia, że poprawne formy są niepoprawne https://sjp.pl/gwie%C5%BAdzisty

Gość gość
najlepsza jest ta, co w temacie nic nie pomogła ale sie ciągle dopierdziela do pisowni

Gość gość
autorko czy to jakiś z tych, albo podobny 15:21 lub 15:22 ?

Gość gość
Napisała, że wygląda jak fotografia, więc to nie ten obraz.

Gość gość
gość dziś Piękne, ale stanowczo to nie to..:( Btw 15.21 i 15.22 to nie są dwa tylko jeden i ten sam obraz :) tylko, że ten drugi jest bardziej nasycony barwami i światłem, natomiast na pierwszym zdjęciu nie widzimy całości tylko jego mniejszą część.

Gość gość
gość dziś kurde :d pomylił mi się ten drugi link, miało być co innego ale już i tak wiem, że nie w tym klimacie

Gość gość
gość dziś Dlatego myślę, że to styl postimpresjonistyczny. Stawiałam na Cezanne ale nic nie znalazłam..:( Ale jeszcze go znajdę :) Wtedy Ci go pokażę, bo jest boski..

Gość gość
gość dziś Nom, to będą te proporcje właśnie. Z tym, że niebo jest czarne, a na nim tysiące gwiazd..

Gość gość
Najdroższy obraz świata to "Gracze w graty" Poula Cezanne, został sprzedany do Qataru za 272 miliony $..(w niektórych artykułach piszą o 250 mln $), wcześniej natomiast najdrożej sprzedanym obrazem był "N.5" Jacksona Pollocka, bo za 140mln $..Ale takie pajęczyny..hmm

Gość gość
Zawsze lubiłam też obrazy Poula Gauguina.. tę serię z Polinezji, gdy będąc w długach zostawił żonę w Paryżu i uciekł na wyspy, gdzie miał kochanki, które były jego modelkami. Miał w życiu pecha, ale sam też był sobie winien, bo wg mnie był pedofilem (jego kochanki miały po 13-14 lat..) no i zdradzał żonę, pozostawiając ją samej sobie, w biedzie, z problemami i nękającymi ją dłużnikami.. fakt faktem, ze w Paryżu się dusił i nie czuł tego czegoś, to był wolny ptak, który tworzył z dala od zgiełku.. i tak też umarł.

Gość gość
gość dziś "GRACZE W KARTY" sorry słownik :D