Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Finansowa gotowość na dziecko

Polecane posty

Gość gość
Nie napisałam, że nie mamy oszczędności. Moje pytanie dotyczyło miesięcznego kosztu utrzymania dziecka.

Gość gość
Licz 2 do 3 paczek pieluch max 100zl. Mleko najdroższe 50zl 800g , góra 4 opakowania miesięcznie , pizniej wchodzą inne jedzenia i opada częściowo mleko, jak karmisz piersią to odpada wogole, waciki albo chusteczki max 30zl miesięcznie , witamina d góra 15zl , szczepienia do 1000zl za 1dawke dodatkowych , ubranka będziesz dostawać od rodziny i znajomych jak nikt nie ma małych dzieci, kremy nadluho starczają bo mało ich zużywa niemowlak

Gość gość
Dzięki!! To już jakiś konkret, bardzo dziękuję.

Gość gość
szczepienia do 1000zl za 1dawke X A które konkretnie do 1000 za jedną dawke?

Gość gość
1000 miesięcznie względny luz bez większej spinki przy zdrowym dziecku.

Gość gość
średnio 1000zł . Jednego miesiąca wydajesz 400,a następnego 1200. Na początku to tylko witaminy,pampersy,chusteczki,jakiś delikatny płyn do mycia. Ja wydalam 15tyś na prowadzenie ciąży. W 20tyg zaczęły się problemy ze zdrowiem moim i dziecka. U małej wykryto wadę serca,a mi zaczęły źle pracować nerki,miałam nadciśnienie,niedokrwistość i ogólnie lazilam od szpitala do lekarza i tak w kółko. Wyprawka to w zależności za ile sobie wypatrzysz wózek i meble. Tak samo z ubrankami. Średnio 6tyś ale jak masz zamiar kupować ze średniej półki cenowej to się zmiescisz. Później wiadomo,szczepienia bezpłatne czy płatne. . Czasem w przeciągu 3msc musisz kupić 2rozmiary ubrań,bo rośnie jak na drożdżach-nie przewidzisz tego. Im starsze tym więcej wydatków. Nie ma ogólnego cennika,każdy kupuje na miarę swoich możliwości,czegoś można nie przewidzieć,gdzieś zaoszczędzić,gdzieś przepłacać.

Gość gość
20:31 normalna jestes? czy mialas w rodzinie takie praktyki? chodzi o to ze malzenstwo moze zamieszkać u jednych albo drugich rodzicow.

Gość gość
Szczepie np. na pneumokoki 13 , meningokoki i rotawirusy , około 900zl u mnie kosztują razem 3 szczepienia za 1 dawke , nie korzystam z 5 w 1 i 6 w 1 , pneumokoki słabsze są refundowane ale 13 są dużo lepsze i jak kogoś stać to się na nie decydują , teraz za darmo inne roczniki szczepią tymi słabszymi bo chyba termin sie ich kończy

Gość gość
No dobrze. Wiem ile kosztują dodatkowe preparaty, Ale nie pisz że jedną dawka 1000. Rota ok. 300. Jedna dawka. Prenevar ok. 200, itd. Inna kwestia zasadność szczepień, Ale to odrębna kwestia.

Gość gość
Za wszystkie 3 szczepienia 900

Gość gość
Jesli zdecydujesz sie karmic to przez pol roku praktycznie nic nie wydasz na mleko. Jesli nie to od 15 do 80 zl za kartonik. Na poczatku jak dziecko je po 30 ml to pomalu schodzi, pozniej coraz wiecej. Pieluchy to pewnie z 3-4 paczki (pozniej tez coraz mniej) tez zalezy czy wolisz dada czt pampers. Ubranka nie ma co przesadzac z iloscia na poczatek, dziecku obojetnie czy zalozysz mu bawelniane body za 15 zl no name czy za 70 zl ale markowe. A zaprwne rodzina cos tez sprezentuje. Wyprawka to już zalezy ile chcesz na wozek, lozeczko, posciel itd przeznaczyc. Oczywiscie nie ma co szalec, bo ja tez kupilam poduszke do karmienia I rozek, wydalam z 250 zl a nie uzylam ani razu. Szczepienia mozna zupelnie bezplatne, dodatkowych typu menimgokoki rota i inne cuda tez nie musisz brac. . Ja przy starszym dalam sie na rota naciagnac i do dzis zaluje. Takiej biegunki jak miala po kazdej dawce przez dobry tydzien (o odparzonej pupie z ktora chyba 3 tyg walczylam) nikomu nie zycze. Mlodsze juz nie dostalo i jakos zyje. Tymbardziej, ze szczepionka zawiera tylko kilka szczepów wiec jak dziecko zlapie inny nie masz gwarancji, ze nie zachoruje

Gość gość
Facet zastanawia się czy 10 tys. zł. Wystarczy na utrzymanie 3osobowej rodziny, a potem ten sam facet powie, że 300 zł alimentów to luksusu i to ta durna była jeszcze od niego chce.

Gość gość
21:49 ja wcale nie płacze, alimenty mam zasadzone, tatuś i tak nie płaci a komornik nie ściągnie bo pracuje na czarno także pomarzyć mogę

Gość gość
To zależy ,jezeli bedziesz wózek i inne rzeczy kupowac najdroższe to i 10.000 tys.malo bedzie.16lat temu mialam wyplaty 800 zl ,to nie bylo dużo ,ale sie dalo wychować,male dziecko potrzebuje pampersy ,mleko,ubranka jakie nalozysz tak dobrze,bo dziecku to wszystko jedno czy bedziesz go ubierac w ubranka markowe czy z lumpeksu.I nie przesadzajcie ze na dziecko male trzeba bogwie ile kasy.Dopiero jak pojdzie do szkoly to troche wiecej .

Gość gość
Chyba Cie pogielo ze wydalas 15 tys. na prowadzenie ciąży.Jezeli ma cos sie stac dziecku rozwijajacemu sie to i tak sie stanie ,a te glupie baby mysla ze jak beda chodzic do prywatnego i mu walic kase ,im wiecej tym lepiej to mysla ze dziecko bedzie zdrowe.To tak nie dziala.

Gość gość
Moj 3 lata temu 7tys, ja 4.5tys netto we Wroclawiu. Mieszkanie 2 pokoje na kredyt na osiedlu strzezonym na przeciwko szkoly podstawowej, duze uzywane auto. I tak: mieszkanie za male na dziecko(to nic ze z sasiadow jedyni bylismy bez dziecka), przeciez to tylko nasza sypialnia oraz salon z duzym anekesem kuchennym. Gdzie miejsce na lozeczko, na balkonie? Dziecko musi miec to i tamo, wiec trzebaby zrezygnowac z zagranicznych wojazy. Jego zdaniem za malo zarabialam na dziecko. Ale jak mi tak wyliczyl, postraszyl, to dzisiaj z lepsza pensja ja nie chce dziecka, za to on by juz chcial. Mowie, ze jak dorobimy sie domku z ogrodkiem, a wiem, ze przy jego standarach to zajmie z 10lat to juz bedzie za pozno. Nie wiem co sie stalo. Chcialam tego dziecka, a gersz zrobilam sie za wygodna.

Gość gość
21:49 odpowiedziałaś na moj komentarz, ok, tylko nie wiem dlaczego sie czepilas, ze jestem autorka, bo nie jestem:O Bardzo ładne te wasze wyliczenia, ale troche dziwne? Dziecko z czasem kosztuje wiecej i wiecej, wiadomo. A autorka ma i tak dobra sytuacje finansowa, moze maz nie chce dziecka i sie wykręca? Autorko, ty chcesz byc mama i czujesz, Ze chcesz to dziecko miec, bo temat przeszedł w kalkulacje...

Gość gość
Obliczyć w Excelu czy stać was na dziecko? Serio? Miłość też obliczacie w Excelu? Albo chcecie je mieć, albo nie. My mamy łącznie ok 5.000 i mamy małe dziecko. Miesięcznie koło 500 zł. Na wyprawkę odlozylismy nasze 13nastki, czyli koło 4-5 tys, ale rodzina i przyjaciele też ciągle coś przynosili- ciuszki, pościel, tesciowie dali nam pieniądze na wózek.

Gość gość
Gdybym planowała dziecko, też bym siadła i przeliczyła, czy zostaje mi z pensji na tyle, żeby żyło mu się dobrze. Takie podejście, że chce się mieć dziecko i nic więcej się nie liczy, to ma typowa patologia.

Gość gość
Z moich doświadczeń wynika że najwięcej wydatków jest z noworodkiem -wózek, łóżeczko, lekarze, jedzenie ale potem się to stabilizuje i znów robi się drogo z nastolatkiem bo i szkoła, hobby, wyjazdy, ciuchy, sprzęty i kieszonkowe to jak ostatnio podliczylam to mc koszt ponad 1500 zl. Dla mnie to sporo. Zwłaszcza że mamy 3 dzieci.