Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćONM

Obniżone napięcie mięśniowe.

Polecane posty

Gość gośćONM

Hej, czy są tu mamy dzieci z ONM? Mój syn za parę dni skończy 11 miesięcy. Ma obnizone napięcie mięśniowe, wciąż nie siada sam, nie chodzi, nie raczkuje, nie staje, więc się ćwiczymy. Ciągle wyczekuje jakiś postępów. Za parę dni idziemy na USG przezciemiączkowe i strasznie się denerwuje. Kiedyś myślałam, że na roczek może syn zacznie już sobie chodzić, a teraz marzę o tym, żeby na roczek sam sobie usiadł.

Gość gość
Moja córka miała, rehabilitacje miała od 9 tygodnia do pół roku życia. Zaczęła chodzić na 11 msc, siadala na 7 msc

Gość gośćONM
No to widzę, że przed nami dłuuuuugq droga. Niestety syna zdiagnozowano dosyć późno, jak miał 9 miesięcy. Wcześniej inny neurolog nie widział nieprawidłowości :(

Gość gość
Dziecko mojej znajomej to ma i jedyne co wiem w tej sprawie i mogę napisać, to że lekarz odroczył im szczepienia i dostali skierowanie do poradni szczepień dla dzieci z grupy wysokiego ryzyka (ale na razie z wstrzymaniem szczepień), bo ponoć to jest poważne przeciwskazanie. Chodzi z nim też na rehabilitacje.

Gość gość
Moja córka zaczęła chodzić jak miał 20 miesięcy. Przez rok rehabiltowałam ją Bobathem. Kasa w błoto. Potem Vojtą- mega wysiłek psychiczny dla mnie, ryk dziecka, ale postępy ekspresowo. Nikt mnie nigdy nie przekona do Bobatha. Radzę udać się do dobrego rehabiltanta.

Gość gość
Moja corka miala ale byla zdiagnozowana jak miala 3msc miala rehabilitacje okolo 6msc. Polecam dobrego rechabilitanta znalezc i takiego co pokaze cwiczenia zeby w domu z dzieckim cwiczyc. Ja mialam raz w tyg rehabilitantke a przez reszte dni cwiczylam z corka z razy po 15 minut. Corka miala zakaz zeby wsadzac ja do lezaczka. Lezala jak najwiecej na puzzlach piankowych- polecam przydadza sie :) kupic duza pilke do cwiczen. Na youtubie sa pokazane cwiczenia z chlopcem -staszek fistaszek - nam polecila rehabilitantka. Prosze się nie martwic ! I trzeba sie przygotowac ze dziecko bedzie plakac przy cwiczeniach

Gość gość
Mój syn ma 9.5 miesiaca. Jest rehabilitowany od 7 miesiecy. Potrafi siadać, raczkowac i wstawać.