Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy 6 dni po okresie to dni zupełnie nieplodne?

Polecane posty

Gość gość

Bez znaczenia ile dni trwa cykl czy 27 czy 35 dni? Ostatnio przeczytałam taka informacje. Dziwne bo moja znajoma uprawiala seks kilka dni przed okresem i zaszła w ciążę (planowana oczywiście) a plemniki podobno więcej jak 7 dni nie przeżyją w drogach rodnych.

Gość gość
Wszystko zależy od długości cykli, jak ktoś ma 28 dni, owulację ma 14-ego, jak ktoś ma 40 dni, to 26. doliczasz po kilka dni w prawo i lewo. Ta koleżanka Musila oprócz seksu kilka dni przed okresem uprawiać go też kilka dni wcześniej, w okresie owulacyjnym.

Gość gość
P.S. I jeszcze jego, jak ktoś ma cykle np. 26 dni, owulacja jest w 14-tym od końca, czyli 26-14 = 12 dzień cyklu. jak okres trwa Ci tydzień, to masz owulację dzień przed seksem, więc szósty jak najbardziej płodny (26-14 = 12 - 7 = 5, a pytasz o szósty dzień).

Gość gość
Czyli jednak zależy od ilości dni cyklu. Czyli możliwe jest być w ciąży(po cz taki) i mieć okres.

Gość MSzŚ
Do : W zasadzie zgoda - tyle że początek następnego cyklu to, jak zwykli mawiać prawnicy - zdarzenie przyszłe i niepewne... Biorąc pod uwagę że incydentalne odchyłki czasu trwania cyklu tak do siedmiu dni w dowolną stronę nie są traktowane jako coś o charakterze patologicznym, to rachunek wychodzi jeszcze gorszy - na dobrą sprawę żadnego dnia po końcu krwawienia za niepłodny w stopniu pewnym uznać nie można. Męska Szowinistyczna Świnia

Gość gość
MSzŚ czyli to nieprawda? To są jakieś pewne dni?

Gość gość
Up

Gość MSzŚ
do 2018.05.06 : Jedynymi absolutnie pewnymi dniami bezpłodnymi są dni od tak dwóch - trzech po owulacji (w zależności od precyzji wyznaczenia jej momentu) do mniej więcej pierwszego dnia następnego cyklu. Najdalej drugiego. Tylko że musi być to owulacja wyznaczona na podstawie objawów (temperatura, śluz, USG jako nierealne w codziennym użyciu pomińmy) a nie wyliczona... Wszystko inne to ruletka rodem z najmniejszego w Europie państwa. Męska Szowinistyczna Świnia

Gość gość
Nie ma nieplodnych dni. Cykl moze byc nieregularny, mloda kobieta jest bardziej plodna i nieszczescie(ciaza)gotowa. Prezerwatywa oboeiwzkowo. Dla kobiety bie ma roznicy w odczczuciach, a facet w razie wpadki wiele sie nie bedxie przejmowac.

Gość gość
do autorki : A czy 5 dni przed okresem to dni nieplodne ?? Ja tak myslalam i zaszłam :))) U mojej kolezanki zaraz po okresie zaczynają sie dni płodne przy cyklach 26dn , także tutaj nigdy nie wiadomo bo moze zawsze cos sie przestawic

Gość MSzŚ
Do Czytaj ze zrozumieniem. Co ma nieregularny okres do faktycznego momentu owulacji? Jak owulację w miarę dokładnie zaobserwować, najlepiej trzy razy dziennie robiąc USG - no ale żarty na bok, temperatura i śluz z dodatkowymi dwoma dniami "po" dla bezpieczeństwa wystarczą. I od tych dwu dni po owulacji do początku krwawienia nie ma siły - po prostu JUŻ nie ma komórki jajowej zdatnej do użytku. Następna będzie w następnym cyklu. Do Ale pięć dni przed ZAISTNIAŁYM początkiem krwawienia czy przed OCZEKIWANYM początkiem? Bo jak przed oczekiwanym - toż pisałem, zdarzenie przyszłe i niepewne... Ruletka znaczy! Męska Szowinistyczna Świnia

Gość Cleo1976
Nie.Nie wiem kto wymyśla tak idiotyczne mity! Nie dziwię się, że potem prawdziwa naturalna antykoncepcja ma tak złą opinię.Dziewczyny.Nie liczy się, "który to dzień po okresie"!!!W bardzo krótkich lub nieregularnych cyklach można zajść w ciążę nawet ze współżycia w czasie miesiączki.Zresztą "6 dni po miesiączce" to już 11-12 dzień cyklu. W cyklach około 28-dniowych to już prawie na pewno są dni płodne.Jeżeli chcecie wiedzieć, w które dni można bezpiecznie współżyć bez zabezpieczenia, musicie OBSERWOWAĆ swoje ciało! Temperaturę, śluz, szyjkę macicy lub ślinę.A najlepiej wszystkie te rzeczy razem.Ja używam do tego specjalnej aplikacji SYMPTOPlus.To nie jest kalendarzyk, lecz program który pomaga mi analizować te objawy.Teraz jestem niepłodna.Dla początkujących polecam mikroskopy ze śliny.

Gość gość
zależy od tego kiedy występuje owulacja. Fazy cyklu powinno się obserwować! Nie jest to trudne, zresztą zawsze można sięgnąć np po mikroskop owulacyjny.

Gość gość
Nie da sie jednoznacznie wyznaczyc konkretnej daty i godziny owulacji i dni plodnych i nieplodnych bez stalego monitorowania cyklu. Czasem zwykly stres czy przeziebienie moga przesynac owulacje i automatycznie zmieniaja sie dni nieplodne i plodne. Aby miec pewnosc ze seks nie zakonczy sie ciaza nalezy albo monitorowac cykl (temperatura i paski) albo zabezpieczac sie. Ja jak plannowalam dziecko to znalam swoj cykl od A do Z, teraz nie planujemy potomstwa wiec biore tabletki vines. Wszystko zalezy od tego czego chcesz i oczekujesz :) Nie licz dni w pamieci wg okresu bo to nie jest miarodajne

Gość gość
Dziękuję za wszystkie wpisy.