Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kobiecykarol89

kobiety dlaczego macie przeswiadczenie

Polecane posty

ze jak czlowiek jest plci meskiej to musi jepac za Was 5, choc ma te same pieniadze w danej pracy fizycznej co Wy? ja tak mialem, mowily mi "jestes facetem", albo "mamy faceta", "to on jest od tego", tylko w praktyce wychodzilo ze SAM odbieralem im nie tylko ten "swoj" dzial piwno-wodno-napojowy, ale cale dostawy ktore przychodzily na paletach, tj. 5-7 palet 3 razy w tygodniu przewalalem, zliczalem, segregowalem, w miedzyczasie robiac mnostwo innych rzeczy w ktorych je wyreczalem, np. podchodzenie biegiem do 2 kasy jak byl dzwonek (inaczej byla bura; ale jak ja stalem sam na kasie i je wolalem to sie ociagaly lub nie przychodzily...), czyli w praktyce co 15-20 min, krojenie chleba od 6 rano calego w pospiechu zeby jak najszybciej zajac sie dostawą ktora tez juz przyszla (im nie raz schodzi z krojeniem do 2 zmiany...), pieczenie bulek i innych na czas (one nie raz z tym nie nadazają), sprzatanie swojego i ich, a one tylko na wozeczkach rozwozily sobie po sklepie juz gotowa drobnice. Jak nie zdazylem odebrac swojego, bo najpierw musialem nabial (ktory nie moze lezec na magazynie i musi byc jako ten 1.) i ich inne towary ze sklepu, to prosily mnie zeby zostac w nadgodzinach, albo ze mam t ozrobic do konca zmiany, tj. np. zostawalo 1 godzina i 2 palety + sprzatanie, kasa. Tylko jedno mnie zastanawia: robilem za tą samą kase co one, niby jestem facetem, spoko mam wyzsze limity obciazen jednorazowych i stalych, ale dlaczego mam jeppac za je 5ęć, gdy te same pieniadze co one? To jest to rownouprawnienie? :o ja jepie takie cos. Mowi sie o tym bez przerwy, ale w praktyce nie stosuje. Tzn. jesli chodzi o pieniadze to tak, mamy wszyscy takie samo wynagrodzenie, ale jesli chodzilo o prace to facet mial jeppać za kobiety, odwalac cała brudna robote fizyczna, caly ten ciezar, tylko dlatego ze jest "facetem", mial wiekszy wklad pracy fizycznej w to wnosic, a te w tipsach biegaly caly dzien tylko szum robily, nic konkretnego. Tak bylo. Ja spocony, czerwony, a te jeszcze zarty i kpiny..niefajnie :( Ostatnio to sie u mnie zmienilo, dotad nie wiem z czyjej inicjatywy, sadze ze moze szef cos z tym ma wspolnego, bo wszystkim wspolpracownikom, tj. samym kobietom i kierowniczce na czele to odpowiadalo.. 🖐️ na szczescie to obecnie przeszlosc :)

Gość gość
Nie Karolku. To właśnie nie jest równouprawnienie. To jest kult męskiej siły.

Gość gość
Karolu, ale ty masz w nicku kobiecy to mniej zarabiać będziesz

co ma nick do zarobkow,, jak tu pisze o nierownym podziale obowiazkow i fizycznej sily, przy tym samym poziomie plac?

Gość gość
W zawodach w których mężczyzna robi więcej na tym samym etacie (bo ma więcej siły), powinien zarabiać więcej. Natomiast w przypadku pracy biurowej/umysłowej, gdzie każdy ma takie same możliwości i obowiązki, wynagrodzenia powinny być takie same, niezależnie od płci. Niestety obecnie zazwyczaj jest odwrotnie i w pracy fizycznej kobiety i mężczyźni zarabiają tyle samo, a mężczyźni robią więcej, a np. w firmach mężczyzni zarabiają więcej, chociaż kobiety robią tyle samo.