Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czyje dziecko miało ph metrię?

Polecane posty

Gość gość

Mam dużo obaw co do tego badania. Jak Wasze dzieci zniosły założenie sondy i czy badanie okazało się konieczne? Dziecko 5 lat, ma skierowanie na ph metrie ze względu na podejrzenie refluksu żołądkowo przełykowego. Będę wdzięczna za wszystkie opinie w tym temacie, także co do leczenia refluksu.

Gość gość
Mialam pHmetrie jako osoba dorosla. Okazalo sie, ze wiele moich dolegliwosci pochodzilo od ekstremalnie czestych refluksowych skurczow. Zakladanie sondy nie jest przyjemne ale nie jest szczegolnie bolesne, wiadomo, ze przesuwanie sie wezyka po sluzowce i przez przelyk troche boli, ale tylko troche. Leczenie jest uzaleznione od czestotliwosci skurczow. Leczenie jest wazne, bo opary kwasu zoladkowego uwalniane z zoladka przy kazdym skurczu czyli re-fluxie moga draznic sluzowke nosa i wywolywac nawet katary z podraznienia i czeste zapalenia zatok przynosowych, twarzowych i zapalenia uszu oraz uszkadzac szkliwo na zebach. Wspomaganiem do lekow zobojetniajacych kwas zoladkowy jest zawsze dieta, unikanie szczegolnie kwasnych pokarmow, dieta nie zastapi jednak leczenia farmakologicznego. Trzymam kciuki za lagodny przebieg badania i dobre wyniki! Tak czy smak zawsze lepiej jest znac przyczyne dolegliwosci.

Gość gość
Uzupelnienie, re-flux to moga byc nie tylko skurcze zwiazane z uwalnianiem oparow ale i uwalnianie do jamy ustnej czy nosowej kwasnych tresci pokarmowych z zoladka!

Gość gość
Dziękuję. Zastanawia mnie też taka rzecz. Z dwoma gastrologami rozmawiałam i obydwoje twierdzą, że z refluksem zawsze wiąże się nadkwasota, a niedokwasoty w ogóle nie biorą pod uwagę, dlatego potrzebne są leki zobojętniające. Natomiast pod wszelkimi artykułami na temat refluksu czytam opinie ludzi, że to zwykle jest niedokwasota i żadne leki im nie pomogły, a tylko pogarszały ich stan, a pomogły np. woda z cytryną, albo ocet jabłkowy. Da się w ogóle jakoś zbadać czy to jest niedokwasota czy nadkwasota?

Gość gość
U mojego dziecka takie objawy: -ból gardła (od dwóch miesięcy), -ostatnio zdarzyła się chrypka i katar niezwiązane z infekcją -pieczenie przełyku -ból brzucha (usg nic nie wykazało) -uczucie cofania się -opisuje to jako połykanie wymiotów -bóle uszu Najczęstszy jest ból gardła -codziennie, a ból brzucha czy pieczenie w klatce nie jest codziennie. Pozostałe objawy rzadziej. Byłam prywatnie u gastrologa, przepisała leki, nie zleciła badań, byłam też na nfz w poradni przyszpitalnej i tam zlecono pH metrię.

Gość gość
Tak, wlasnie kwasowosc lub zasadowosc mierzy sie pHmetria. Mala sonda mierzy sie pH. WIECEJ ZNAJDZIESZ W WIKI ;). Szukaj o pokarmach kwasotworczych i zasadotworczosci, np. czerwone buraki. Sok z cytryny wcale nie jest kwasotworczy. Wiecej znajdziesz pod haslami zwieracz przelyku, zwieracz dwunastnicy.

Gość gość
Czyli wychodzi na to, że to badanie jest potrzebne? Moja pediatra twierdzi, że asystowała swego czasu przy wykonywaniu pH metrii i że dzieci wtedy strasznie krzyczą, wyrywają się, trzeba je siłą trzymac :(

Gość gość
Wprowadzanie sondy przez nos nie jest przyjemne, dorosly to zrozumie. Dzicku pewnie lepiej podac leki uspokajajace, zeby nie powodowac traumy. Wowczas problem jest niestety z samym pomiarem, bo te leki powoduja zwiotczenie miesni zwieraczy a wiec pomiar pH trzeba wydluzyc o czas dzialania leku, niestety.