Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rozszerzenie diety 4 miesiecznego dziecka!

Polecane posty

Gość gość

Witam. Córka ma 4,5 msc. Pije mleko modyfikowane. Jesteśmy na etapie rozszerzenia diety. Wprowadzilismy juz marchewke ziemniaczka i jabłuszko. Czy moge juz dac dziecku marchewke z ziemniakiem za jeden posielek mleczny ma obiadek? I za jakąś godzinke jabluszko na deserek? Wychodzą jej ząbki i przy butli strasznie sie denerwuje bo bolą ją dziąsła. Woli jeść z łyżeczki.

Gość gośćew
ja rozszerzałam po 6 mies bo uważam, ze wcześniej brzuszek jest jeszcze zbyt niedojrzały na stałe pokarmy. ale.. nie bierz pod uwagę tego że dziecko jest chętne to trzeba mu dawać, moim zdaniem jest za wcześnie, często się zdarza, że im więcej się daje pokarmów stałych tym dzieci szybciej rezygnują z mleka, a na to dzieć z całą pewnością nie jest gotowy. podstawą karmienia do roku jest mleko a inne pokarmy jako dodatek. do 6 mies mleko.

Gość gość
Ja rozszerzalam po 6 miesiącu. Uważam jednak, że nie możesz tego traktować jako posiłek. Tylko jako dodatek do mleka.

Gość gość
dziś Nid do końca. To drugie półrocze jest okresem przygotowującym do normalnej diety. Dziecko magicznie po ukończeniu roku nie zacznie jeść pięć posiłków dziennie, a mleko jako dodatek, skoro do roku podstawą jego żywienia ma być mleko. Po siódmym miesiącu można już zamienić jeden, dwa posiłki na bezmleczne (np. 3 x mleko z butli i 2-3 posiłki inne chociaż ja i tak dodaję do owoca jogurt lub serek). Zresztą rozmawiamy tu tylko o mm, bo dzieci kp i tak sięgają najczęściej po mleko, wtedy kiedy chcą i chętnie z niego nie rezygnują więc często jedzą tych innych pokarmów mniej :)