Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Syn ma 3 i pól roku i nie mówi

Polecane posty

Gość gość
15.41 Niektórzy mają zwyczaj czekać do niby magicznej granicy trzech lat ze wszystkim, nawet jeżeli dziecko pewne umiejętności powinno opanować już rok wcześniej. Czekajcie dalej, powodzenia. Autorko, najlepszy specjalista nie pomoże jak sama nie będziesz z dzieckiem ćwiczyć. Jakaś tam godzina tygodniowo to mało, wiele zależy od pracy w domu. Dzwoń, pytaj, nie czekaj, nie znajdziesz miejsca tu to zadzwoń gdzie indziej, rozumiem, że może nie każdego stać na prywatne wizyty, ale tu chodzi o twoje dziecko, brakiem kasy czasami nie można się wymawiać. Jakbym miała czekać z pół roku na termin państwowo to bym się zapożyczyła, wymyśliła coś, działała, serio, są pewne priorytety.

Gość gość
mój brat czytał juz jak miał 3,5 roku. On bardzo wcześnie zaczął w ogóle mówić, nikt go nie popędzał i nie zachęcał, ale jak był mały to fascynowały go literki magnesy i takie maty gąbkowane z literkami, bardzo lubił układać ze sobą różne literki i pytał potem czy jest takie słowo. Jak jeździł jeszcze wózkiem spacerówką to na dworzu zawsze czytał jakies napisy na plakatach czy bilbordach, numerki autobusu itp, ludzie sie dziwili, ale dla nas to było normalne u niego, po prostu lubił słowa :) moja siostra również trajkotała już jak najęta jak miała 3 lata, ale to też nie było żadne zmuszanie czy coś - zwykła integracja z dzieckiem, jak nie ja z nimi gadałam, to mama, to tata, babcie, dziadek, ciocie. Dodam, że jest nas troje, a nigdy żadne nie miało problemów z wymową jakiejkolwiek literki (haha ja podobno jak byłam zupełnie malutka to leżałam w łóżku i robiłam głośne "Trrrrrrrrrrrr!"). Dziecko zostawiane samopas z opiekunką, która myśli tylko żeby go położyć spać i sobie siedzieć na facebooku do powrotu rodzica to nie jest dobry wybór jeśli zależy Ci na rozwoju syna.

Gość gość
dziś "dać czas" - przepraszam "zjadło" mi słowo podczas edycji.

Gość gość
widocznie twój brat robiony był na książce

Gość gość
Tu autorka . Ale czegos krzyczysz ? z jakiego powodu i do/na kogo ? pisałam wyraznie , że psycholog nie widziała żadnych odchyleń . Podobnie pediatra , mówiła że jest wysoki i może ja od niego za duzo wymagam . Obecnie ma 3, 5 roku i mówi ale przychodzi mu to ciężko , nie jest chetny . Byłam u logopedy prywatnie , ćwiczymy , słuchamy etc . Cięzko go też zachecic do wspólpracy . Dopiero teraz pediatra z łaską dała skierowanie do logopedy na nfz . Pytam tutaj bo może jakas mama ma/miała podobny problem . Nie oczekuje twoich diagnoz i nawet ich sobie nie życzę . Ale każda wskażówka jest mile widziana .

Gość gość
Jak idziesz z dzieckiem na spacer to pokazuj mu świat, wyłącz TV, czytaj książeczki, pokazuj, wchodź w interakcję, nie zostawiaj dziecka samopas, włączaj go w domowe obowiązki, z pozoru głupie wieszanie razem prania dużo daje i rozwija mowę, stymuluje półkule mózgu. Bądź dla dziecka a nie myślami gdzieś obok, z kawką przy kompie.

Gość gość
Znam dziecko które czytało w wieku 3 lat , a potem w gimnazjum nie radziło sobie w szkole . Rodzice na siłe uczyli liter a potem efekt odwrotny . A inny przykład chłopca który zaczął mówić w wieku 4 lat a teraz studiuje medycyne .

Gość gość
tu autorka . o matko , z kawka przy kompie - daruj sobie .

Gość gość
15.51 To tylko przykład ogólny, nie bierz tego tak do siebie, naprawdę próbuję pomóc i może innym się przyda. Nie piszę złośliwie.

Gość gość
autorko, co z tego że twoj syn jest duży? i jaki to ma związek z tym ze jest zaniedbany? na logopedę kasy nie trzeba. Widać oczekiwałas pogłaskania po główce. Nie- Twój syn nie rozwija się normalnie. Zaniedbałaś i szukasz wymówek

Gość gość
Polecam serie 'Slucham i ucze sie mowic'(jak cos to moge tanio sprzedac bo juz nie uzywamy) oraz eye q-preparat na opozniony rozwoj mowy. u mojego wczesniaka efekt byl super

Gość gość
to autorka . "Slucham i ucze sie mówic" fajne .. ale nie chce słuchacc w słuchawkach . Właczam mu gdy sie bawi bo wówczas sobie po cichu powtarza , ale nie wiem czy to w sumie dobrze ,

Gość gość
jak mozna nie pracować i wcześniej nie zauważyć, że dziecko nie mówi? Ba nawet mamy pracujące takie rzeczy od razu wychwytują. A ty sie budzisz jak on ma już prawie 4 lata? serio? Nikt za ciebie z nim siedział i uczył sie nie będzie. Mam wrażenie że szukasz tu takiej drugiej niemoty jak ty , której sie nie chce z dzieckiem uczyć i każe czekać. Przykre to dla dziecka- twojego dziecka.

Gość gość
tu autorka . mam rózne gry/zabawy rozwijajace lewa pólkule . Ale szczerze lubi bawic sie wszystkim tylko nie tym . zachecam go choc na chwilke . Czasami dłuzej ale uwielbia auta , puzzle i dinozaury .

Gość gość
gość dziś jak mozna nie pracować i wcześniej nie zauważyć, że dziecko nie mówi? Ba nawet mamy pracujące takie rzeczy od razu wychwytują. A ty sie budzisz jak on ma już prawie 4 lata? serio? Nikt za ciebie z nim siedział i uczył sie nie będzie. Mam wrażenie że szukasz tu takiej drugiej niemoty jak ty , której sie nie chce z dzieckiem uczyć i każe czekać. Przykre to dla dziecka- twojego dziecka. xxx a tu autorka . szczekasz i sama nie wiesz na jaki temat . przykre ale to ty potrzebujesz pomocy .

Gość gość
Słucham i uczę się mówić to różne zeszyty U mojego nie sprawdzały się samogłoski, lepszy był drugi zeszyt z dzwiękonaśladownictwem, ale to już zależy od dziecka i problemu. Logopeda powinien dać wskazówki, a ze słuchawkami bywa trudno, fakt. Czasami ważniejsze jest by dziecko miało ciszę i umiało usiedzieć niż te całe słuchawki.

Gość gość
zakładasz dzieciakowi słuchawki i to już z tej twojej pracy z nim? ręce opadają

Gość gość
tu autorka . Tak , zeszyty lubi . Ale niby powinno byc razem słuchawki i zeszyt . Ale działam tak jak mogę . Powtarzamy sylaby , wymyslam mu gry z sylabami etc . A o tym preparacie pierwsze słyszę . Musze poczytac , super dziekuje .

Gość gość
tu autorka . A po tym eye q zauwazyłas własnie ze ten preparat równiez wspomógł ?

Gość gość
Opóźniony rozwój mowy a w wieku szkolnym trudności w nauce mogą być spowodowane występowaniem zespołu mikrodelecji 22q 11. Częsta stosunkowo choroba, która jednocześnie jest rzadko rozpoznawalna i dzieci nie są odpowiednio leczone. Zawsze przy problemach z mową warto sprawdzić, czy przyczyną nie jest jakaś choroba genetyczna. Opóźniony rozwój mowy to nie tylko autyzm

Gość gość
tu autorka . nie pasuje nic poza opozniona mową .

Gość gość
Mój synek ma 3 latka mówił kilka słów ale jak w przedszkolu ruszył to na 3,5 gadał już zdaniami. Z córką bałam się tego samego i zaczęłam pracę przed 2,5 rż (bo mówiła tylko słów) - a więc regularnie EyeQ i metoda krakowska, mimo systematycznej pracy efekty były marne, córka podobnie jak syn, rozkręciła się po 3 rż, w przedszkolu. Dziś ma 3,8 (córka) i mówi już ładnie, płynnie, choć trochę jeszcze niegramatycznie (ma skrzyżowaną lateralizację). Synek dziś chłop lat 10, po opóźnionym rozwoju mowy ani śladu (straszyli dysleksją), ma bardzo dobre stopnie w szkole.

Gość gość
Mój synek na 3 latka*

Gość gość
eyeq - taaak naćpaj dzieciaka, bo go zaniedbałaś, może dopalacze byłyby bardziej stosowne??

Gość gość
15.41 Niektórzy mają zwyczaj czekać do niby magicznej granicy trzech lat ze wszystkim, nawet jeżeli dziecko pewne umiejętności powinno opanować już rok wcześniej. Czekajcie dalej, powodzenia. Autorko, najlepszy specjalista nie pomoże jak sama nie będziesz z dzieckiem ćwiczyć. Jakaś tam godzina tygodniowo to mało, wiele zależy od pracy w domu. Dzwoń, pytaj, nie czekaj, nie znajdziesz miejsca tu to zadzwoń gdzie indziej, rozumiem, że może nie każdego stać na prywatne wizyty, ale tu chodzi o twoje dziecko, brakiem kasy czasami nie można się wymawiać. Jakbym miała czekać z pół roku na termin państwowo to bym się zapożyczyła, wymyśliła coś, działała, serio, są pewne priorytety. x Równolegle do NFZ można skorzystać z bezpłatnej opieki w dziale wczesnego wspomagania PPP, nie trzeba skierowania. Im wcześniej, tym lepiej, bo tam też się czeka w kolejce.

Gość gość
Dziś ma 3,8 (córka) i mówi już ładnie, płynnie, choć trochę jeszcze niegramatycznie (ma skrzyżowaną lateralizację) x Skrzyżowana lateralizacja wpływa bardziej na orientację przestrzenną niż kompetencje językowe.

Gość gość
Suplementacja eye q u nas tez poskutkowala-to jedyny preparat o udowodnionej skutecznosci,nasza neurolog mowila,ze syna w okresie nauki do matury tez wspomagsla tym :-)

Gość gość
Syn moich znajomych 25-to letni od urodzenia nie mówił.Podczas jednego obiadu z rodziną przy stole w porze deseru nagle zapytał - gdzie jest kompocik ?Babcia i rodzice zakrzyknęli - synku ,przez tyle lat nie powiedziałeś słowa i raptem przemówiłeś ! Dlaczego?! Chłopiec na to: bo zawsze był kompocik!

Gość gość
A jak do tej pory spędzałaś z dzieckiem czas? Czytałaś mu książeczki i takie tam zanim trafiliście do logopedy?

Gość gość
Skrzyżowana lateralizacja wpływa bardziej na orientację przestrzenną niż kompetencje językowe. Xxxx Nie zaprzeczam, nie potwierdzam. To opinia logopedy ze szkoly metody krakowskiej. Ponoc wynika ze specjalizacji polkol a ta ma wplyw na rozwoj mowy.