Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Koszty utrzymania domu.

Polecane posty

Gość gość

Jakie macie koszty utrzymania domu około 180 m2? U mnie wychodzi mniej więcej tak: - prąd 80 zł (ogrzewanie na prąd, stąd tak dużo), - woda 120 zł (4 osoby), - śmieci 45 zł, - internet + telewizja 150 zł.

Gość gość
Dość nisko, ale nie masz pieca na węgiel, więc nie płacisz jak za zboże.

Piece na węgiel - kiepskie rozwiązanie, naprawdę. ;) Jak masz ogrzewanie na prąd to może warto zastanowić się nad jakimś alternatywnym źródłem tego prądu? Ja mam panele słoneczne na dachu i pompę ciepła - robiłam całość oddzielnie ze względu na finanse, ale koszty prądu teraz są prawie zerowe. Płacę zakładowi tylko za przesył sieci - 9-15zł. :)

Gość gość
Prąd 80 zl to według Ciebie.dużo, chryste byłabym szczęśliwa płacąc tyle za mc. Masz ogólnie niskie rachunki jak na dom. Wody też jakoś mało zużywacie. Tzn w normie.

Gość gość
80 zł to dużo, mamy panele słoneczne i pompę ciepła. Spodziewałam się około 30-40 zł, tyle obiecali dostawcy. Niby 40 zł to nie dużo, ale zawsze.

Gość gość
to jeszcze ktoś ma piec na węgiel o jezu

Gość gość
prąd dużo hahaha, ja nie mam ogrzewania na prąd i średnio miesięcznie wychodzi 120-150 zł

Gość gość
O czym wy piszecie? TOjest kwota na osobe na dzien? Jak prad 80zl przy ogrzewaniu pradem? Przy podobnym metrazu osttani rachunek za gaz (ogrzewanie ) wynosil 1500zl za miesiac.

Gość Mamiodzio
Ale zamieszanie z kosztami. Przy ogrzewaniu prądem miałabyś dużo większe rachunki normalnie. Zależy też jaką masz instalację na dachu. =]

Gość gość
ja odkąd mam ogrzewanie gazowe to jest zdecydowanie taniej. i wygodniej. Jedyne co było dla mnie cięższe to zainwestowanie w piec. Kupiłam z de dietrich bo cena dobra i adekwatna do jakości. Sama wychowuje syna i mamy mały domek. I jak mam nosić węgiel i rozpalać w piecu to masakra.... Gazówka tak ułatwia sprawę. Ale oszczędzamy na czym się da.

Przy podobnym metrazu osttani rachunek za gaz (ogrzewanie ) wynosil 1500zl za miesiac. WOW Tyle to można wydać podczas całego sezonu grzewczego przy odpowiedniej izolacji i ogrzewaniu pompą ciepła!

Gość milosz

instalaje fotowoltaiczne są bardzo opłacalne - sam sie zdecydowalem na takie panele od oze-biomar i bardzo dobrze mi sie sprawdzaja a pod wzgledem jakosci sa rewelacyjne