Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy jak w jednym miesiącu ojciec zaplaci dwukrotność alimentów to w przyszłym

Polecane posty

Gość gość
Gość 10.28. A problem w tym, żeby nie stawiał sprawy w taki sposób, że to on stawia warunki i ustala zasady.

Gość gość
Autorko a czemu nie pytałaś czemu robi takie duże przelewy? Zresztą już nieważne, masz odłożone pieniądze z nadpłat więc nie widzę problemu. Zawsze lepiej się porozumieć z byłym mężem, niż teraz drzeć koty. Ma własną firmę i może faktycznie teraz ma gorszy okres, a Twoje pytania Go mogły rozłoscic, bo faktycznie nadplacal

Gość gość
Ale ona nie ma tej kasy odłożone, pewnie wydała na siebie i teraz jej brakuje, ot matka za dyche 🖐️

Gość gość
Jestem pewna, ze wystarczylo zadzwonic lub napisac smsa z informacja: Nie przysylaj mi wiecej pieniedzy, niz masz to ustalone. Ale nie...wiecej to brac ale mniej to juz problem.

Gość gość
Autorka zapytaa czy ojciec ma prawo tak robić, czy to jest sprzeczne z prawem, a przygłupy kafeteryjne, zawistne babska już na nią naskoczyły, bo pewnie je skręca z żalu, że ona dostaje tysiąc zł na dziecko, a one tylko 500 od podatników.

Gość gość
Liczy się tytuł przelewu za jaki miesiàc alimenty. Jeśli płacił więcej, ale w tytule był bieżący miesiąc, to nie może teraz przestać płacić, bo ma „nadwyżkę”.

Gość gość
Ale żal wam tyłki ściska widzę.Ja nie pytałam o opinie,tylko czy on tak może.Ok,płaci dużo,ale to jego obowiązek. Ostatni raz widział dziecko w sierpniu.Tak gwoli ścisłości to ja jego zostawiłam,niech się cieszy że na siebie alimentów nie wzielam,bo każdy sąd by mi przyznał.Ja z nim nie rozmawiam w ogóle,ja tez pracuje,wiec nie myślcie ze z tych alimentów żyje.Same przedszkole córki kosztuje 950zl.

Gość gość
Widzicie, mówiłam,

Gość gość
Autorko teraz to mozesz go podac o podwyzszenie alimentow :) nawet na kafe kiefys byl tenat jak partnerja ojca sue zalila ze zaplacili za rok z gory alimenty a natja dzuecja wniosla o podwyzszenie ;) X Teoretycznie moze tak robic chociaz jest to upierdliwe. Jesli podasz go do komornika bo np w danym miesiacu nie zaplacil (skladasz przez sad) to on udowodni ze ma nadplate.

Gość gość
Autorko jesteś OBLEŚNA. Ciekawe czy ty zapewniasz swojemu dziecku drygie tyle pieniedzy...pewnie nie i chcesz wyszarpać mu więcej z gardła. Jak bardzo musisz być chora i zdeprawowana że facet uciekł od ciebie do innego kraju!?

Gość gość
Jeśli przelał więcej to może żądać oddania nadpłaty. Sama powinnaś oddać, wystarczy zrobić przelew na konto z którego przyszły pieniądze. A jeśli będziesz brykala to powiadomilbym sjarbowke nie opodatkowalas darowizny

Gość gość
12.22 W przeciwienstwie do ojca autorka poswieca dziecku czas. A to wazniejsze niz pieniadze. Won do garow glupia babo.

Gość gość
Laski no bez jaj. Pracuje w kancelarii adwokackiej i 1000 zl na dziecko gdzie caly ciezar opieki i wychowania dziecka spoczywa na matce i mozliwosci zarobkowe ojca sa wysokie to naprawde to jest malo. Sad zasadza od ojca w takuch przypadjach nawet 85% uzasadnionych wydatkiw na dziecko. Wlicza sie w to wszystko m.in koszty utrzymania mieszkania np wynajem splata kredytu media itp. To juz kilkaset zlotych. Do tego wyzywienie przedszkole ubrania zabawki wakacje. Ojciec widzi dziecko 2 razy do ROKU. X Nie mialam takiego przypadku. A jak pisze w tytule przelewu? Niestety wg mnie ta nadplata zalicza sie na poczet przyszlych alimentow.

Gość gość
Ta agresja jest śmieszna i straszna. Ja bym na logikę traktowała jako nadwyżkę, ja tak mam, że od swojego dostaję dużo kasy jak mu się powodzi akurat bardzo dobrze.

Gość gość
A ona pewnie NA LOGIKĘ ma nadzieję że ona to zgłasza do US bo jak nie to zabiorą jej wszystko!

Gość gość
12:54 co to za dyrdymały? Od alimentow nie placi sie podatku. Nadwyzka nie jest darowizna.

Gość gość
"Zgodnie z przepisami Kodeksu cywilnego takie nadpłacone, a niezwrócone alimenty mogą być przez zobowiązanego uznane za tzw. świadczenie nienależne, które podlega obowiązkowi zwrotu. Wówczas zobowiązany może wystąpić z powództwem o zapłatę nadpłaconych alimentów. Bez orzeczenia sądu o obowiązku zwrotu nadpłaty zobowiązany nie może bowiem nawet skierować przeciwko Pani skutecznej egzekucji, albowiem komornik nie dysponuje wówczas orzeczeniem zaopatrzonym w klauzulę wykonalności, które uprawniałoby go do prowadzenia egzekucji." X I "Należy jednak pamiętać, iż na mocy art. 411 pkt 2 Kodeksu cywilnego osoba, która przyjęła świadczenie (w tym przypadku zawyżone alimenty), nie jest obowiązana do ich zwrotu, jeżeli spełnienie świadczenia było zgodne z zasadami współżycia społecznego (np. wykorzystane na usprawiedliwione potrzeby dziecka). Może Pani powoływać się na taki argument, ażeby uniknąć zwrotu nadpłaconych alimentów (np. w toku ewentualnego postępowania przed sądem zainicjowanego przez ojca dziecka o zapłatę na jego rzecz nadpłaconych alimentów)." Zrodlo spec prawnik.

Gość gość
Poszukanie informacji nie boli autorko, ale widac 13:34 musiała Cie wyręczyć.

Gość gość
Wy nie wiecie,co piszecie.Nie znacie sytuacji.Ok płacił z nadwyżka,szkoda tylko,ze uważa się za idealnego ojca a dziecko widzi dwa razy do roku po godzinie czasu.Tu nie chodzi o to,ze chce od niego więcej,tylko o to,że wolałabym wiedzieć jeśli np do końca roku od niego nie będę miała pieniędzy żebym mogła sobie to zaplanować.Dziecko jest po poważnym wypadku,sama rehabilitacja w skali miesiąca to koszt około 1500 zł(prywatnie),a gdzie reszta.Przedszkole,basen,ubrania,życie.I odpowiadając na pytanie kogoś tam czy zapewniam dziecku drugie tyle- zapewniam Cie,ze zapewniam dużo więcej,nie każdy żyje z 500 plus :)

Gość gość
09.35 ale ty jezdeź mondryyyy. I zrozumiały!

Gość gość
rozumiem o co ci chodzi, po prostu w każdym miesiącu chcesz mieć wpływ na konto tak? to mi się wydaje , ze mimo iż płaci więcej powinien jednak co mieisac płacic i nie może robic tak, ze placi 500zł, ma zasadzone 1000zł i tyle powinien wplacac, jeżeli wplacil więcej to cóz.. może zabralas dziecko na wycieczke za granice, albo kupiłas zloty lancuszek , kogo to obchodzi, zaplacil 3000tys to zalozmy , ze dziecku hehe nakupowałas i nie masz pieniędzy, wiec chciał nie chciał musi ci wplacac regularnie co miesiac 1000zł koniec kropka.takie moje zdanie. teraz jest ciepło, może kupilas dziecku plac zabaw na dwór i spłukałas się do zera bo bylas pewna, ze ojciec przeleje w następnym miesiącu 1000zł a tu klops on nie wysyla kasy, ty zaplanowalas inaczej, i mimo iż masz na koncie to ganiaj go , ze nie może robic ci luki, ok jeszcze można się dogadać, żeby dal ci znac wcześniej , ze ma gorszy miesiąc, ale niech ci to powie, a nie robi ci luke na nie wiadomo ile. poza tym wyjmując pieniądze z oszczednosciówki leca odsetki, wiec bez sensu odkladac

Gość gość
No właśnie o to chodzi,żebym miała stabilność.Ja z nim nie potrafię się porozumieć,on albo się drze,albo się rozłącza.Ok,ja do końca roku nawet bez problemu sobie poradzę bez tej jego kasy,ale niech się okresli.Skonsultuje się z jakimś prawnikiem,dopytam.