Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Julianka33

Ubezpieczenie turystyczne?

Polecane posty

Gość Julianka33

Czy konieczne jest wykupienie ubezpieczenia turystycznego na wyjazd na tydzień do siostry do UK? Mam już kartę EKUZ, ale ktoś powiedział mi, że lepiej takie dodatkowe ubezpieczenie jeszcze wykupić/ Jak to jest, to jest konieczne?

Gość gość
Naciągacz. Ubezpieczenie z EKUZ pokrywa wszystkie nagłe wydatki i jest honorowane przez wszystkie placówki medyczne. To europejskie prawo. Przynajmniej w Niemczech, czy w UK nie ma z tym najmniejszego problemu, a każdy kto twierdzi inaczej jest opłaconym przez firmy ubezpieczeniowe oszustem.

Gość Julianka33
A to ciekawe co mówisz, bo to ubezpieczenie nie dawało mi spokoju i poszukałam taką stronę jak WakacyjnaPolisa.pl i tam pokazało mi ubezpieczenia w kilkunastu towarzystwach. I za kwotę no 30 zł na 7 dni wyjazdu mam zarówno ubezpieczenie medyczne, ubezpieczenie bagażu i NNW. Co ciekawe w ubezpieczeniu medycznym mam też pokrycie kosztów zwłok czy transportu medycznego do kraju. A z tego co wiem to karta WKUZ takiego czegoś nie pokrywa i o to musi zadbać rodzina.

Gość gość
a ja nie czytam, tylko dużo jeżdżę i wiem, jakie problemy mają czasem ludzie z tak zwanymi prywatnymi ubezpieczeniami. Za to EKUZ jest znany od Kanarów po Skandynawię i nigdy z nim problemu nie ma, zawsze udzielą ci pomocy. Ciekawostka, na EKUZ w Niemczech masz takie same zniżki, jak tubylcy i antybiotyk, a także wiele innych leków możesz dostać za darmo, albo za 5 euro. Z prywatną kasą proszą, żebyś zapłaciła, a później niech ci prywatna kasa zwraca.

Gość Ekspert_PZU
Ubezpieczenie prywatne nie jest obowiązkowe, ale moim zdaniem warto je wykpić. Koszt jest niewielki a będziesz mieć pewność, że otrzymasz pomoc w przypadku choroby, czy wypadku. Dodatkowo możesz też ubezpieczyć swój bagaż i sprzęt. Możesz obliczyć ile wyniósłby koszt polisy w serwisie moje.pzu.pl :)

Gość Julianka33
No skorzystałam z Wakacyjnej Polisy, znalazłam ją w Google. A aptopo karty ekuz to ona obejmuje swoim ubezpieczeniem tylko w Europie. A ubezpieczenie prywatne z tego co widzę to jest na cały świat.

Gość Online Expert Compensa
Jeśli korzysta Pani z opieki w ramach polskiego NFZ-etu, może Pani bezpłatnie wyrobić kartę EKUZ, która za granicą daje dostęp do państwowych usług medycznych na takich zasadach jakie obowiązują obywateli kraju pobytu. To na pewno przydatne rozwiązanie, ale może okazać się niewystarczające. W ramach EKUZ bardzo często nie można liczyć na pokrycie kosztów leczenia w prywatnych przychodniach, transportu medycznego do Polski czy ratownictwa górskiego, a polisa turystyczna zapewnia pomoc w każdej z tych sytuacji. Do takiej ochrony na pewno warto dołączyć też OC w życiu prywatnym, a także NNW zapewniające odszkodowanie po ewentualnym wypadku. Zapraszam na https://turystyka.compensa.pl/, gdzie może Pani kupić ubezpieczenie Compensa Voyage bez wychodzenia z domu, w 5 minut.

Gość gość
Byłam w Hiszpanii, gdzie moje dziecko dostało skrętu kiszek. Odwieźliśmy małą do szpitala, pani w recepcji spytała o ubezpieczenie. Mieliśmy prywatne, więc pokazałam polisę. Pani wzięła, mija kwadrans, godzina, półtorej. Dziecko prawie nieprzytomne. Pytam recepcjonistki, a ta mi ładnie po angielsku, że sprawdzają, czy ubezpieczyciel pokryje koszty operacji i szkoda że nie mam EKUZ bo to by bardzo pomogło, a tak musimy czekać. Miałam EKUZ, wyciągnęłam, a ta na mnie prawie z mordą, że od tego się zaczyna. W ciągu kilku minut dziecko było na sali operacyjnej, okazało się, że bez operacyjnego udrożnienia się nie obejdzie. Na drugi dzień okazało się, że wszystko jest za darmo. Odezwał się oczywiście prywatny naciągacz, ubezpieczyciel, stwierdzając, że skoro operacja na EKUZ, to on nie musi niczego regulować, a więc sala pooperacyjna dwuosobowa, zamiast izolatki. Ja wiem, że pojawią się zaraz wymyślone historie, jakie to prywatne ubezpieczenie fajne. W Unii Europejskiej nie jest fajne, bo wszystkie procedury, jakie należą się tambylcom, należą się również tobie. I druga sytuacja z Grecji. Męża coś ugryzło, jakiś owad, cały bark mu spuchł. Na EKUZ lekarz przyjąłby za darmo, ale zapomnieliśmy o EKUZ i mieliśmy prywatne ubezpieczenie, załatwione przez biuro turystyczne. Lekarz przyjął, a później wystawił rachunek 165 euro za wizytę. Oczywiście wszystkie leki w aptece na stop procent, na szczęście w Grecji leki są tanie. Lekarz powiedział, że skoro mamy ubezpieczenie, to ubezpieczyciel rachunek zwróci. Zwrócił po dziewięciu miesiącach, jak dostał wezwanie przedsądowe.

Gość Julianka33
No to ja już nie wiem. Ale i tak na WakacyjnejPolisie zamówiłam ubezpieczenie prywatne i dodatkowo EKUZ. Mam nadzieje, ze jednak nie będzie nic potrzebne.

Gość gość
To co w końcu z tymi ubezpieczeniami, warto je kupować czy nie?

Gość Julianka33
Ja jednak kupiłam w WakacyjnejPolisie, to nie duży koszt, ale zawsze niech jest. Mam też EKUZ w razie czego skorzystam z tego i tego. W końcu to chodzi o zdrowie i życie.

Gość gość
Kto bogatemu zabroni. Jeden taki, widziałam, jak dolarami przypalał sobie papierosy. Egipskimi dolarami. ;-) A mógł napiwek dać, to spalił.

Gość gość
Sprawdź na tej stronie tego ubezpieczyciela www.hrj-ubezpieczenia.pl oferują praktycznie każdy rodzaj ubezpieczenia wiec może ubezpieczenie turystyczne tez będą mieli w ofercie.

Gość gość
Będą mieli. Wykup, daj naciągaczom zarobić, w końcu ich zupełnie nie obchodzi, przyda się, czy nie. Dla nich, jak dla wszystkich firm, reklamujących się tutaj najważniejszy jest zysk.

Gość Anetaanetka3322
Z roku na rok coraz więcej Polaków wykupuje polisę turystyczną chroniącą przed kosztami leczenia czy na wypadek nieszczęśliwych wypadków, jednak o wiele mniej osób decyduje się na dodatek w postaci ubezpieczenia bagażu. A przecież kradzieże czy zgubienia zdarzają się bardzo często, świadczą o tym statystyki turystyczne i policyjne. Ochrona ubezpieczeniowa pozwoli nam zrekompensować przynajmniej część strat, jakie z tego tytułu możemy ponieść. Ja w ubiegłe wakacje korzystałam z ubezpieczenia https://www.gothaer.pl/pl-dla-ciebie-produkt/58319/samochod/ubezpieczenie-bagazu Jeśli często podróżujesz samochodem lub wybierasz się na wakacje i wieziesz cenny bagaż, ubezpieczenie Auto Bagaż jest właśnie dla Ciebie. Ubezpieczalnia zwróci Ci koszty wynikające ze zniszczenia, uszkodzenia lub utraty bagażu przewożonego w pojeździe lub boxie dachowym, będące następstwem zaistniałego wypadku. Ubezpieczeniem mogą być objęte samochody osobowe lub ciężarowe o dopuszczalnej masie całkowitej do 2 ton, zarejestrowane na terenie Polski.

Gość gość
Z roku na rok coraz więcej Polaków rozumie, że tylko EKUZ, a te wasze szeptane forumowe reklamy służą tylko wydojeniu z kasy.

Gość gość
Sprawdź ofertę tego ubezpieczyciela www.bialapodlaskaubezpieczenia.pl ja u nich wykupywałam ubezpieczenie na życie i z pewnością mają też takie ubezpieczenia jak ubezpieczenie turystyczne.

Gość gość
daruj sobie spamerze z białejpodlaskiej tą żałosną reklamę na forum, bo nikt mądry, z www.bialapodlaskaubezpieczenia.pl nie będzie korzystał. I co się teraz wyświetli, jak gógiel znajdzie wpis?

Gość Paawel

Karty EKUZ z NFZ:
- Obowiązuje system współfinansowania przez pacjenta świadczeń medycznych – pokrycie części kosztów na zasadach obowiązujących w danym państwie UE – koszty te nie są refundowane przez NFZ

- Brak pokrycia kosztów poszukiwania i ratownictwa.

- Brak pokrycia kosztów transportu medycznego do kraju oraz transportu zwłok.

Polecam najnowszą wersję ubezpieczenia Warta Travel (od 29.01.2019)
, gdzie w podstawowym zakresie znajdziemy:

- następstwa chorób przewlekłych (bez limitu)
- ratownictwo i transport bez limitu
- odpowiedzialność za szkody w wyniku aktów terrorystycznych
- ochrona po spożyciu alkoholu ( KL, ASS, NNW)
- bardzo szeroki zakres sportów amatorskich
- OWU w języku polskim i angielskim

Zakup on-line poprzez https://online.warta.pl/app/#/travel?p=WD4A

Możliwość użycia kodu rabatowego 10% zniżki (do wpisania w górnym rogu strony.

Aktualny kod rabatowy: WD4A