Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy osoby niepełnosprytne powinny dostawać remtę? Co myślicie.

Polecane posty

Gość gość

Niedostosowanie i fobia społeczna to plaga w młodym pokoleniu, takie osoby mają problemy ze zrobieniem prawa jazdy, (akurat ukonczenie studiów nie jest problemem), znalezieniem godnej pracy o studiach gdyz skreslają ich na rozmowach kwali i oczywiscie długotrwale lub na zawsze (czesto do 30-tki i dłużej) pozostają samotne. To wszystko przez chorobe zycie na granicy Aspergera i fobii społecznej. Bez wsparcia rodziców takie odoby mają w PL po prostu p********e! Najgirsze jest to że społeczeństwo nazywa te schorzenia lenistwem. Uważam że renta sie należy. Co myslicie?

Gość gość
Myślę, że powinny otrzymywać rente. Ja mam fobie społeczną. Kazde wyjscie to dla mnie gehenna

Gość gość
na fobie spoleczna nie ma renty

Gość madry czlowiek3888
to zalezy... Bo jednak przez 18 lat swojego zycia (26 lat?) funkcjonowąły normlanie... potrafily chodzic do podstawowowki,gfimnajzum,liceum...i jak nawet mowisz na studia (?!),funkconowały normalnie,nie mialy problemu z codziennym wyjsciem z domu,nie stwarzały zadnych problemów w szkole... to dlaczego nie moze teraz isc do byle jakiej pracy???chocby n apol etatu. wydaje mi sie ze chorzy w tej chorobie uciekaja przed zyciem,chowaja sie po domach i jednak sa leniwi i dobrze im wlasnie na garnuszku rodziców...I zaslaniaja sie chorobą. A jednak sa zawody gdzie Aspergerowcy moga sobie poradzic. (produkcja,rolnictwo,piekarnia,sprzatanie,informatyk). Osoby chore powiinny miec przymusowe leczenie. (przymusową terapię grupową i wlasnie zakaz siedzenia w domu).Mozna by ich jakos zgrupowac w jakies zakaldy pracy i niech tam pracują ,wsrod swoich....zeby sie czuly wartosciowi i mieli z czego zyc. Na Aspergera NALEZY sie leczyc,chodiz na terapię,podejmowac wyzwania i cwiczyc sie w sytuacjach stresowcyh...krzywdą by bylo odizilowac ich w domach i dac im rente.

Gość gość
Powinno sie ich usypiac , skoro tak cierpia !!

Gość gość
W tej chwili każda matka widzi w swoim nowonarodzonym dziecku autyzm, czyli tych rent może być bardzo dużo.

Gość gość
Wiem że jak psychiatra zna osobę z taka fobia i stwierdzi ze sobie nie poradzi w życiu diagnozują mu schizofrenie dla ściemy by rentę dostawał, takie fałszywe schizofrenie dla fobików to częstość.

Gość walawender
Nie musi sobie radzić w życiu , na początek niech trochę popracuje , ma jjakieś własne pieniadze a dalej się zobaczy. Są miejsca pracy chronionej , brakuje ludzi przy zbiorze owoców , z tym żę na wsi pewnie byłby dla tych osób potrzebny jjakiś opiekun bo z miejscowymi mogli by się nie dogadać. Ale jak ma się zmarnować to pewnie by przyjęli i trochę cudaków , jak to mówią na wsi.

Gość gość
No nie do konca, bo renta spowoduje, ze takie osoby zupelnie sie odetna od swiata. A lepiej zeby jednak wyszły do ludzi. Ja tez mialam depresje + fobie, chodzilam na terapie, która nic nei dala, ale dostalam super leki, dzieki ktorym wychodze powoli na prostą, a i odrobinę szczęścia mialam, dostalam pracę, choć wiadomo, zawsze mogę ją stracic. Rentę powinny dostawac jedynie takie osoby, ktore sa obloznie chore.

Gość ferran
Jak popracuja to i w przyszlosci jakąś minimalna emeryture dostaną jak sie system nie rozleci.

Gość gość
W tym wątku roi się od wypowiedzi osób które kompletnie nie mają pojęcia o czym mówią. To rodzaj tych doradców co na kliniczną depresję powiedzą "weź się w garść". Twierdzenie że ZA można leczyć jest bzdurą. Tak samo jak że fobia społeczna to nieprzystosowanie społeczne. To są kompletnie różne zjawiska. ZA cy autyzmu nie da się wyleczyć, można poprzez terapię sprawić aby dana osoba była wysokofunkcjonującym aspergerowcem ale nie sprawi nikt że przestanie mieć ZA. Nieprzystosowanie społeczne to kompletnie coś innego niż fobia. Ludzie poczytajcie trochę mądrych fachowych artykułów zamiast pisać bzdury bo komuś krzywdę zrobicie https://www.tatento.pl/a/1513/autyzm-to-nie-choroba-wywiad