Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego dla ludzi liczą się tylko osiągnięcia kasa

Polecane posty

Gość gość

Zauważyliście, że oceniamy ludzi przez pryzmat tego co robią, a nie tego, jacy są? Dlaczego każdy mnie ocenia, że zrezygnowałam z dwóch kierunków studiów i dopiero teraz je kończę, że niby nie mam ambicji życiowych etc, własny brat naprawdę po chamsku mnie obgadał. A nikt nie widzi, że dla mnie wartością jest zainteresowanie drugim człowiekiem, że zawsze jak ktoś mi o czymś opowiada to o tym pamiętam i potem pytam, choćby to był dalszy kolega ze studiów, nie rozgraniczam ludzi na gorszycj i lepszych (porozmawiam z każdym, nawet z tym wyśmiewanym), że kocham zwierzęta (ale to dziecinne posiadać gryzonie przecież i nikt tego nie traktuje poważnie) i staram się im pomagać, że staram się być tez samokrytyczna (Czasem aż za), staram się zmieniać małe nawyki (i udało mi się kilka ładnych w ciągu paru lat), że staram się poszerzać swoją wiedzę na tematy które mnie interesują (ale najczęściej przegrzebuję internet, a to przecież "tracenie czasu przy komputerze" - ale co poradzę że spora częśc moim zainteresowań jest dosyć teoretyczna - aczkolwiek praktyczna też, są takie dwie rzeczy, ale to również jest traktowane średnio poważnie - np. jeżdżę na spektakle do innych miast )ale nikt, zupełnie nikt tego nie widzi, liczy się tylko to że nie poszłam drogą jak inni i że nie spełniam oczekiwań innych. Uwierzcie mi, że prawie popadłam w depreche z powodu tego, że nie wiem gdzie w życiu iść dalej, czułam się naprawdę źle, ale staram się wgłębiać w siebie i nie oceniać - bo muszę być swoim najlepszym przyjacielem. Ktoś musi.

Gość gość
Tak apropos to hejting w internecie często dotyczy np. gwiazd, które są na utrzymaniu męża. Czasami nie w całości, ale ludzie nie wiem - czy zazdroszczą, czy po prostu nie szanuja osób z małymi osiągnięciami? Cały czas mnie to zastanawia, bo wiele kobiet w PL jest na utrzymaniu męża. Jakim prawem ktokolwiek ocenia takie osoby, czy to gwiazdy, czy też nie. Każdy ma prawo realizować się w życiu jak chce, to jest sprawa samych zainteresowanych, i nie posunęłabym się do stwierdzenia, że takie osoby są bezwartościowe. Jak również, że nie mają wartości. Co o wartościach wie przeciętny człowiek i na jakiej podstawie ocenia innych, czy tacy są? Bo ja wcale nie obserwuję, że statystyczna większość ludzi jest wartościowa. Raczej jest mocno egotyczna. O wartościach mówi się dużo, a w praktyce - różnie z tym bywa.

Gość gość
chcesz byc utrzymanka ?

Gość gość
Skąd Ci to przyszło do głowy? wypowiedziałam się po prostu na pewien temat. Zawsze miałam wręcz odwrotne marzenia, dzieci też nie chcę mieć, ale uważam, że zbyt łatwo przychodzi nam osądzać innych.

Gość gość
sama sobie odpowiadasz na pytanie - nie widza tego bo dla nich licza sie tylko osiagniecia i kasa