Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość duska_m

Cukrzyca ciążowa.

Polecane posty

Gość duska_m

Czy są z nami przyszłe mamy, których dotyczy?

Gość gość
właśnie mnie dopadła , dostałam jakąś receptę i zastanawiam się czy aby tym lekarstwem nie zaszkodzę maleństwu :(

Gość gość
Nieleczona cukrzyca wyrządzi dużo więcej szkody w zdrowiu dziecka . Receptę dostałaś pewnie na insulinę.

Gość grażyk
Cukrzyca również i mnie dotyczy Rodzę z Prenalen W zależności od przeprowadzonych badań szacuje się, że od 3 do 20% kobiet w ciąży cierpi na cukrzycę ciążową. Choroba ta charakteryzuje się nieprawidłowościami wynikającymi z wydzielania i/lub przyswajania insuliny. Dolegliwość najczęściej mija po porodzie. Niestety, szacuje się, że w czasie 5-10 lat po porodzie u co drugiej kobiety z rozpoznaną w czasie ciąży cukrzycą rozwija się jawna cukrzyca lub nietolerancja węglowodanów. Jednym z czynników ryzyka wystąpienia tej dolegliwości jest nadwaga. Dlatego zarówno przed jak i w czasie ciąży należy zadbać o prawidłowe odżywianie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w II rozdziale kursuSzkoły rodzenia Prenalen. https://szkolarodzeniaprenalen.pl

Gość złotek
Ja również walczę z cukrzycą, położna nakierowała mnie na odpowiednią dietę o niskim poziomie glikemicznym. Dziennie przyjmuje 5-6 urozmaiconych posiłków. Zrezygnowałam ze słodzonej herbaty i kawy, ograniczyłam napoje gazowane (kto zauważył ile tam jest cukru w 100 g?), pieczywo białe zamieniłam na pełnoziarniste a ciężkie desery na warzywno-owocowe przekąski. Czuję się lekko i mam poczucie że nie szkodzę swojej kruszynce :)