Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dorka_z

Waga w ciąży

Polecane posty

Gość dorka_z

Ile może przytyć przyszła mama w przypadku ciąży pojedynczej?

Gość gość
Jeśli BMI masz w normie, to zalecany przyrost masy ciała powinien być w granicach 11,5-15kg, średnio w II i III trymestrze 0,4-0,5kg na tydzień.

Gość gość
jak najmniej bo przecież ciąża minie a kilogramy nie zawsze chcą nas opuścić

Gość gość
Wkurza mnie takie gadanie " ile mozna przytyc". W internetach nawet wylicza ci dokladnie ile, a jak przytyjesz wiecej to masz dwie mozliwosci: a) nie istniejesz i tak na prawde ciebie nie ma, ktos sobie ciebie wymyslil, b) idz sie zastrzel bo marnujesz tylko powietrze na wyidealizowanym swiecie jak z reklamy w ktorej sa tylko wiecznie chude i mlode mamuski. Ja w ciazach tylam po 30 kg, bylam do tej pory w 3. Chociaz jadlam zdrowo i zawsze dbalam o siebie to chwytal mnie wilczy glod, a do tego mialam ostra anemie i caly czas lezalam. Do tego za kazdym razem nabieralam wody i cala puchlam. W pierwszym tygodniu po ostatnim porodzie spadlo mi 6 kg samej wody. Po kazdym porodzie dochodze do prawidlowej wagi, choc chuda juz nie jestem i raczej nie bede, ale i tak mam ladnie zaokraglona figure, maz nie narzeka. Dajcie sobie spokoj z tym ile mozna przytyc, ruszajcie sie i jedzcie zdrowo a bedzie OK.

Gość gość
Mnie lekarz powiedział, że jak startuję z prawidłowym BMI, to nie więcej niż 13 kg. Ale z tym "tyciem" to różnie bywa. W dniu porodu ważyłam 20 kg więcej niż przed ciążą, a już 3 tygodnie po porodzie wróciłam do wagi wyjściowej. Po prostu mój organizm zatrzymywał wodę jak szalony i byłam strasznie spuchnięta. Najważniejsze to jeść zdrowo, nie obżerać się i nie folgować za bardzo zachciankom tłumacząc sobie, że "w ciąży jestem to mi wolno."

Gość galaletka
Aby odpowiedzieć na to pytanie, należy obliczyć swoje BMI przed ciążą wg wzoru: waga ciała /(wzrost )2 Przykładowo: jeśli Twoje BMI przed ciążą wynosi 21 oznacza to, że w ciąży powinnaś przytyć od 11,5 do maksymalnie 16 kg. Można skorzystać z tabelki na stronie: https://szkolarodzeniaprenalen.pl/

Gość gość
moja obecna waga jest trochę zawyżona, ale mam taki apetyt , że zjadłabym chyba "konia z kopytami":)

Gość helenkka
galaletka 2018.05.19 Aby odpowiedzieć na to pytanie, należy obliczyć swoje BMI przed ciążą wg wzoru: waga ciała /(wzrost )2 Przykładowo: jeśli Twoje BMI przed ciążą wynosi 21 oznacza to, że w ciąży powinnaś przytyć od 11,5 do maksymalnie 16 kg. Można skorzystać z tabelki na stronie: https://szkolarodzeniaprenalen.pl/ dzięki galaletka za stronkę, skorzystałam z niej a raczej z tabelki i wyszło mi że mogę przytyć około 15 kg. Do końca ciąży zostało mi jeszcze 4 mies. i 8 kg do planowanego poziomu przyrostu wagi. Mam nadzieję że zmieszczę się w tych widełkach :).

Gość gość
Według stron internetowych w I trymestrze 0-3kg, w II trymestrze 0,5kg na tydzień czyli 6,5kg a w III trymestrze 1,5kg na miesiąc czyli ok 5kg. Ale wiem że mój lekarz też przywiązuje uwagę do wagi bo mojej koleżance zwracał uwagę jak za szybko zaczęła tyc.