Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pomóżcie proszę. Muszę w sobotę zrobić elegancki obiad

Polecane posty

Gość gość

6 osób dorosłych i 4 dzieci w wieku 3-6 lat. Chcę by to był bardziej wystawny obiad, a pomysłów mam niewiele. Na początek może napiszę co ja wymyśliłam, tylko prosze nie krytykujcie za bardzo:P 1. Sałatka z warzywami, pomidorkami koktajlowymi i serem feta (nie do końca typowo grecka) 2. Sałatka owocowa 3. Rosół (tutaj akurat zdania nie zmienie) 4. gotowana fasolka szparagowa zielona i żółta 5. ziemniaki pieczone 6. łosoś pieczony (chcę podać rybę koniecznie, ale nie jestem tego łososia pewna...) 7. mięso:D i tutaj pojęcia nie mam jakie:D 8. szarlotka z lodami 9. alkohol, czyli wino i wódka:P Jedyne czego jestem pewna z tego co napisałam to rosołu no i chyba tych ziemniaków:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A dla kogo ten Obiad?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Po pierwsze po co i mięso i ryba? Albo rybki, albo akwarium, a nie pomieszanie. Po drugie: czemu nie korzystasz z produktów sezonowych, czyli w tym momencie np. ze szparagów? Po trzecie: to, co podałaś to mocno zwykły obiad, nic specjalnie eleganckiego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Głupie pytanie, po co 2 rzeczy do wyboru- a no po to, żeby właśnie ten wybór był, bo nie każdy jada mieso/ryby

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś No to niech idzie do restauracji i tam sobie zamawia wg gustu. Jak się idzie w gości to się je co jest podane, a gospodarze zazwyczaj wiedzą, czy ktoś np. ma na coś alergię i wybiorą danie bezpieczne dla wszystkich zaproszonych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tu autorka chcę by był wybór dlatego i ryba i mięso. Jak krytykujecie już to podajcie chociaż swoje pomysły.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
22.04- to, że Ty podajesz kotleta i nic poza tym, to wyłącznie twoja sprawa. Autorka chce dac gościom wybór i to miło z jej strony, a łosoś to dobry wybór, ewentualnie pstrąg.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Cóż, jeśli to ma być ELEGANCKI obiad to menu powinno być lepsze niż codzienne, a to takie nei jest. Czemu nie podasz na przystawkę właśnie sugerowanych szparagów, np. zapiekanych z szynką parmeńską i mozzarellą? Albo tartelekti z botwinką. Jak ma być ten nieszczęsny rosół, to można go zrobić z pieczonej kaczki np. Łososia czy inną rybę - ok. ale miej na to jakiś pomysł (ciekawy sos - np. szczawiowy cz na bazie whisky, czy jakieś pesto...), tak samo na dodatki. Deser: jest sezon na rabarbar, czemu nie skorzystasz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tu autorka nie podam szparagów bo nie umiem ich przyrządzać. Co do rabarbaru od razu przyznaję się, że nie znoszę nawet zapachu i nie tknę. Dlaczego rosół jest nieszczęsny? umiem ugotować dobry dlatego właśnie chcę go podać, bo jestem pewna, że będzie smakował. Skoro łosoś może być to sobie poradzę, bo też potrafię, ale liczyłam na jakieś pomysły z inną rybą. No i to mięso... Nie mam pojęcia jakie?:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Powiem jak wygląda wystawny obiad w mojej rodzinie (ja póki co nie robię takich). Jest rosół albo barszcz czerwony z uszkami, parę rodzajów mięs np kurczak, schaby duszone w pieczarkach (każdy u nas je uwielbia), często też szaszłyki, z trzy/cztery surówki, ziemniaki, kopytka i frytki-dzieciaki uwielbiają. Później troszkę przerwy i parę rodzajów ciast ok trzech, czterech no i kawa, herbata. Ryb się u nas nie podaje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Może pierś z kurczaka zapiekana ze szpinakiem? Teraz jest świeży.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wspomnę jeszcze że wystawny obiad to w mojej rodzinie taki który wszyscy zjedzą. Nie eksperymentowała bym bo może się coś nie udać i wtedy będzie krytyka, postawiłbym na znane przepisy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
22:23 blee to co podałas jest niedobre, nienawidze warzyw zaiekanych w jakichś serach a pozniej z tego breja na talerzu sie robi. jak dla mnie ok, tylko wiesz ze losos jest bardzo niezdrowy w tych czasach? podam ci moje przykładowe menu: zupa - klasyczna pomidorowa, np na kościach wolowych dania główne : bitki cielece w sosie wlasnym, pieczony sandacz w folii pieczone mlode ziemniaczki, posypane swiezym koperkiem salata z warzyw sezonowych z serem feta, pomidorkami, cebulka, szczypiorkiem itp plus jakas druga salatka do wyboru - moze klasyczna mizeria? dla dzieci pokroilabym jakies swieze owoce- w sumie salatka owocowa jest ok na deser pannacota z wiorkami kokosowymi z musem brzoskwiniowym posypana starta czekolada- u mnie ostatnio na imprezie zrobilo to furorę plus jakies ciasto lekkie zeby goście nie zwymiotowali z przejedzenia np. marchewkowe. ja lubię takie konkretne rzeczy a nie jakeis tam warzywa zapiekane w serze ale co kto lubi widze ze autorka lubi gotowac i szuka smakow :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś Faktycznie, wielka sztuka owinąć szparagi szynką i wstawić na kilka minut do piekarnika :D ;) Pomysłów z rybami jest masa, ja zamiast oklepanego łososia sięgnęłabym np. po solę, sandacza, szczupaka. Można np. zrobić roladki z filetów z soli ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. A rosół jest nieszczęsny, bo można zrobić tyle ciekawych i oryginalniejszych zup, a nie zwykły coedzienny rosół.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mama 2 plus 2
A może piersi zapiekane z porem? Szybkie, smaczne i łatwe do zrobienia. Pory kroisz w polplasterki i wrzucasz na dno naczynia, lekko posolić. Piersi kroisz wedle uznania, doprawiasz solą, pieprzem, papryka, tymiankiem, nacierasz przecisnietym czosnkiem i odrobina oliwy. Kladziesz na pory, na to wiórki masla i do piekarnika na 30 min, potem polewasz śmietana kremówka i posypujesz serem mozzarella i zapiekasz 5 min. Szybko się robi a naprawdę extra smakuje, piersi warto zamarynowac dzień wcześniej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Taaa, zupa krem z groszku i niech wszyscy kadzą. Udziwnienia nie zawsze się „sprzedają”. Rosół jest ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wszystko może być wystawne, pod warunkiem, że to to podasz w jakiś ciekawy sposób :) mam tu na myśli przybranie, ozdobienie, ładną zastawę. Myślę, że dodanie jakiegoś nietypowego lub luksusowego składnika też tak zadziała. Możesz i ugotować ten rosół czy mięso podać np z szafranem, modny jest teraz ser halloumi(tak się to pisze?). A szparagi to nic trudnego, byle by ich nie przygotować i możesz podać nawet z masłem czosnkowym, bułką tartą albo jakimś fajnym sosem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tu autorka gościu z 22:48 wielkie dzięki!!! bitki to genialny pomysł, umiem więc jest dobrze:) sandacz i mizeria też. Niestety panna cotty nigdy nie robiłam ale spróbuję wcześniej i zobaczę jak wyjdzie. Oczywiście młode ziemniaczki pieczone to podstawa (o nich myslałam pisząc o ziemniakach). Nie wiem tylko czy tą fasolkę podawać?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie wszyscy lubią szparagi. I sery pleśniowe, i troszkę grzeczniej, kobieto. Nie pomoże klasa na talerzu, gdy brak jej Tobie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Otóż to. Nieważne, że nie wiesz jak pisać nazwę sera. Ważne, że modny :-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tu autorka myślałam, że rosół będzie najbardziej taki "elegancki", zupy gotuję świetnie mogę i pomidorową i ogórkową (własny przecier) i szczawiową (także własny przecier) podać. Jedyne czego nie potrafię to żurek, bo mi zakwas nie wychodzi i zawsze korzystam od mamy:P Szparagi na pewno odpadają, nie mam przekonania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mówcie co chcecie, ale typowy schabowy to zawsze i wszędzie jest rozschwytywany. Zbyt banalne? Zrób devolai. Lub ; pierś nacinasz i wkładasz do środka mozzarellę z suszonymi pomidorami. Patelnia grillowa i super mięsko. Dzieciom bym upiekła zwyczajne pałki z kurczaka, chyba większośc lubi. Jest fajna strona na fb, chyba „pyszności” czy „pyszne” - można wiele tam podpatrzeć. A do sałatek dała bym zwyczajne caprese. Pomidor plus mizzarella.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Autorko z mięsa możesz podać rolady wieprzowe, dewolaje z piersi kurczaka lub indyka, faszerowane serem, szynką, papryka i ogorkiem(korniszonem) bądź bitki . Pycha. A rosół uważam że to dobry pomysł, bo każdy lubi, a za kremami nie każdy przepada. Ja osobiście wolałabym zjeść rosół

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kurczak jest pospolity i tani a wy co na wystawny obiad proponujecie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tu autorka dla mnie w ogóle zupy kremy odpadają. Zresztą zupa to zupa, a krem to krem:D Ja chce podać zupę:P Nie bardzo chcę podawać dania z serem i tutaj nie chodzi o moje umiejętności kulinarne czy o to jak to będzie wyglądało na talerzu, ale wiem, że dania z serami są "ciężkie:, a ja ja przecież i tak chcę podać sałatkę z serem feta. Co za dużo to niezdrowo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tu autorka dzieci będą jadły to co my. Innej opcji nie ma, ale to wynika z moich też, że tak powiem osobistych poglądów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dla mnie menu ok. Tyle, że dałabym moze bardziej wtyrazista pzrystawkę, ale moze ta salatka z feta bedzie dobra, elegancko podana. Dziec***ewnie i tak nie tkną. Owocowa raczej na deser. Zawsze lepiej robic pewniaki, taki obiad to nie pora na eksperymenty. Poniewaz bedzie 4ro dzieci nie ryzykowałabym z mniej znanymi potrawami, dzieci na ogól takich nie lubia . Dzieci lubia fasolke szparagową, a jesli dzieci zjedza, to i rodzice beda zadowoleni. Zrób polaną maslem i bułka tartą Jako mieso dalabym poledwiczki (np ze sliwkami, jablkami, bo miekkie, dzieciom latwo pogryżć).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wszystko eleganckie oprocz tej fasolki. Na przystawke podalabym salatke z fetą i lososiem a druga salatka z fetą i szynką, pomidorki koktajlowe, zielenina... Szparagi to elegancki dodatek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tu autorka no właśnie ta sałatka owocowa i fasolka to bardziej pod dzieci. Zastanawiam się tylko czy fasolka to dobry pomysł. Sama uwielbiam fasolkę z masełkiem prawdziwym i bułką tarta, ale tutaj myślałam o wersji bez. Może jednak podać z masłem i bułką? Niby mało eleganckie, ale smaczne:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×