Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Długi welon na ślubie?

Polecane posty

Gość gość

Mam pewnien problem. Otóż na samym początku nie chciałam mieć wolnu miałam mieć we włosy wplecione kwiaty. Wczoraj przymierzyłam przepiękną, prostą suknieke bez koronki, w którą wcześniej celowałam i do tego długi welon,który ciągnął się po ziemi. Oczywiście welon poszedł my w odstawkę zaraz po ślubie, na weselu byłby nie praktyczny. Stąd moje pytanie czy takie welony są jeszcze używane czy w dzisiejszych czasach wyglądają już śmiesznie?

Gość gość
Dlaczego śmiesznie ? Prosta sukienka, a do tego długi welon, świetny pomysł. Podczas ślubu odświętnie i strojnie, a na weselu po odczepieniu welonu, wygodnie.

Gość gość
Nie nie nie

Gość gość
Tak! Pieknie to wyglada, na zdjeviach wychodzi super i mozesz sobie pozwolić na welon tylko raz w życiu.

Gość gość
Ja miałam długi welon, taki do samej ziemi i wyglądał super. Sukienkę miałam prostą, bez wieśniackich ozdób typu kryształki, cekiny czy naszywane kwiatki. Welon też był w zasadzie skromny. Prosty, ale długi.

Gość gość
Właśnie przymierzyłam taki do samej ziemi i nawet ciągnący się po ziemi. Sukienka zwykła prosta bez dodatków i bez trenu. A co myślicie o prowadzeniu do ołtarza przez tatę? Jest to ważna osoba w moim życiu.

Gość gość
Welony są tylko dla dziewic a nie dla takich jak wy!!!

Gość gość
Welon tak. Oddawanie corki mezowi przez ojca to dla mnie pomylka i zwyczaje jak ze średniowiecza. Moze niech twoj maz wejdzie do kosciola prowqfzony przez matke, ktora go tobie autorko oddaje? No wlasnie... Slabo. Wchodzi sie do kosciola razem z przyszłym mężem, to wasza nowa droga razem. Tata jwst wazny ale mama tez a ten zwyczaj oddawania kobiety mezowi powoduje u mnie dreszcze.

Gość gość
Mnie zwyczaj prowadzenia panny młodej do ołtarza przez ojca kojarzy się z patriarchatem i ubezwłasnowolnieniem kobiety. Pierwszy właściciel oddaje kobietę nowemu. Osobiście nie podoba mi się. W Polsce z dawien dawna jest zwyczaj, że małżonkowie razem wchodzą do kościoła. W ogóle samo sformułowanie "prowadzenie panny młodej." A co to krowa jest? A może dziecko małe, albo upośledzona, że trzeba ją prowadzić?

Gość gość
Up

Gość gość
Jeżeli welon pasuje do twojej urody to nie zastanawiaj się. Mi welon nie pasował. Rude włosy, piegi na nosie, blada cera i okrągła twarz w dodatku chuda no i do mojej osobowości też nie pasował. Wyglądałam jak w przebraniu za to w kwiatowym kolorowym wianku idealnie. Oczywiście słyszałam te głupie teksty że to jedyna okazja by welon założyć, że to się nie powtórzy. Tak jasne mam wyglądać i czuć się źle bo to jedyna okazja do welonu. Nie oglądaj się na innych i bierz to co pasuje do ciebie. Jeżeli to jest welon to go załóż i miej innych w nosie.

Gość gość
Wprowadzanie panny młodej do kościoła przez ojca, to zwyczaj, na który zapatrzyliśmy się na amerykańskich filmach. Moje zdanie podobne, jak w powyższych komentarzach. Wejście do kościoła jest pierwszą droga przyszłych małżonków , ich wspólną sprawą . Ty wybrałaś jego, on wybrał ciebie. I zgadzam się, z pytaniem, dlaczego matka pana młodego nie odprowadza go do ołtarza ? Albo obydwoje rodzice , nie odprowadzają swoich dzieci. Pan młody i panna młoda wchodzą ze swoimi rodzicami i pod ołtarzem przekazują swoje dziecko przyszłemu współmałżonkowi. Wtedy miałoby to jakąś symbolikę przechodzenia w dorosłe, samodzielne życie. A wprowadzanie, przekazywanie córki przez ojca, to rzeczywiście pokłon dla patriarchatu.

Gość gość
Taki welon to jak firana na głowie, a suknia zbyt skromna wyglada jaj prześcieradło. Przesada w jedna i druga stronę nigdy nie jest dobra.

Gość gość
Sukienki o prostym fasonie nie musza byc nudne, moga miec zdobienia np na gorze, dodatki w postaci koronki czy wyszywane zdobienia. Zreszta po krolewskim slubie ostatnim widac, ze prosta suknia i do tego dlugi welon tez moze byc eleganckim zestawieniem. Zalezy od materiału i szycia.

Gość gość
Pewnie, ze welony sa używane. A jak podobaja ci sis kwiatu we wlosach to mozesz miec je jakos fajnie upiete pod welonem.

Gość gość
Welon wygląda śmiesznie tylko jak baba ma już dziecko, a do ślubu się pcha z welonem....

Gość gość
Moze to bylo smieszne 50 lat temu ale obecnie? Dziewczyny wychodza za maz okolo 30stki, malo jest panien mlodych bardzo młodziutkich to i dzieci sie zdarzają. A jak goscie maja obgadać to i tak to zrobia, wiec mozna isc na calosc i dac ciotkom okazje do plotek.

Gość gość
Up

Gość gość
Moim zdaniem pasuje. A slub to nie jedyna okazja ;) Mieszkam w USA i tu dziewczynki (zaznaczam ze normalnie w kosciele katolickim) na komunie zakladaja male welony.

Gość gość
Moja babcia podczas swojej komunii tez miala welon, podobnie jak jej kolezanki. Lata 20ste. Tu gdzie mieszkam dziewczynki do komunii tez ubierają welony. A twój pomysl autorko wydaje mi sie zupelnie normalny, w koncu to tradycja. Nie payrzylabym co inni robia tylko czy tobie sie cos podoba. To w koncu twoj slub.

Gość gość
Ja mialam suknie z koronka i welom właśnie dlugi obszywany. Bardzo bylam zadowolona i do teraz jak ktos zobaczy moje zdjecia slubne to chwali ten welon.

Gość gość
Up

Gość gość
Moim zdaniem długi welon wyglada bardzo elegancko.

Gość gość
Up

Gość gość
Wygląda fajnie ale w moim przypadku dwie ciamajdy stanęły mi na wylocie i włosy mi się rozwaliły. Wyglądałam okropnie do końca wesela :-(