Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak się przygotować na pierwszą wizytę u logopedy, jakie pytania, dziecko

Polecane posty

Gość gość

Za kilka dni wybieram się do logopedy z dzieckiem. 3 latek. Dlaczego idę? Ponieważ sama miałam duży problem z mową. Wymowa r plus seplenienie. Kiedyś w przedszkolu czy zerówce nikt prawie na to nie zwracał uwagi. W pierwszej klasie zaczęłam chodzić do logopedy i dużo ćwiczyłam i po krótkim czasie zaczęłam mówić normalnie. Nie wiem nawet z jakiego powodu tak długo mówiłam błędnie. Chodzi o to, że chciałam żeby ktoś profesjonalnie zweryfikował mowę u mojego dziecka. Na jakie pytania się przygotować. Z góry dziękuję

Gość gość
A laryngologicznie został przebadany? Może mieć niedosłuch związany np.z gromadzącym się płynem w uszach. Logopeda przepyta o przebieg ciąży, brane leki w ciąży, karmienie, smoczek itp. itd.

Gość gość
Laryngologicznie przebadany. Wszystko ok.

Gość gość
U nas byly też pytania kiedy były pierwsze słowa wypowiadane, kiedy zaczął chodzić bądź raczkować. Na pewno będą badania słuchu więc załatw sobie skierowanie do laryngologa bądź audiologa. Obejrzy logopeda wędzidełka (u nas było podcinane dolne podjęzykowe) i wizyty u foniatry, neurologa

Gość gość
To były wizyty prywatnie czy na nfz?

Gość gość
Wszystko na NFZ, obecnie syn ma logopedkę prywatną (dwie pierwsze były państwowo), na szczęście nie drogą bo wkurzały mnie wizyty w poradni raz w miesiącu. Teraz mamy co tydzień. Audiolog, foniatra, neurolog na nfz, podcinane wędzidełko u dentysty-chirurga prywatnie bo państwowo chcieli mu dać narkozę i szyć a dentysta zrobił w zwykłym znieczuleniu bez szwów-"wypalił".

Gość gość
A co do mowy ma chodzenie i raczkowanie? Może to głupie pytanie, ale ja mam roczne dziecko (nie jestem autorka tematu), które nie raczkuje, jest rehabilitowany z powodu lekkiego obniżonego napięcia mięśniowego. Pije przez słomkę, dużo gaworzy, ale motorycznie jest do tyłu trochę. To ma jakiś wpływa na mowę w przyszłości?

Gość gość
WEJDŹ TERAZ NA http://www.igortreneronline.pl I WYGRAJ 10 TYSIĘCY ZŁOTYCH! CENA PAKIETU DZIK W PROMOCJI TO TYLKO 99 ZŁ !!! zamiast 400 ZŁ !!! opłata jest jednorazowa! PŁACISZ TYLKO RAZ! płacisz za plany na całą przemianę! Z PLANÓW KTÓRE DOSTAJESZ MOŻESZ RÓWNIEŻ KORZYSTAĆ PÓŹNIEJ I CAŁY CZAS UZYSKIWAĆ CORAZ WSPANIALSZE REZULTATY! po zakupie gotowy pakiet jest wysłany na twój e-mail w ciągu maksymalnie 2 dni UWAGA!!! jeden dzień do końca promocji !!! zamów już teraz!

Gość gość
Tak ma to wpływ, dziecko ma opóźniony rozwój za tym idą następstwa. Potem to już leci falowo.

Gość gość
Super, no to mnie pocieszyłaś. Pewnie skończymy kiedyś tam rehabilitację i zawędrujemy do logopedy.

Gość gość
I tak jest połowa sukcesu jak piszesz, że ma rok i pije przez słomkę. Picie przez słomkę bardzo dobrze robi na rozwój mięśni twarzy odpowiedzialnych za mowę.

Gość nimfadora3
Ja przed pierwszą wizytą poczytałam troszkę w sieci jak to z reguły wygląda ale myslę, że tak naprawdę nie da się w 100% na taką wizytę przygotować bo sporo też zależy od logopedy i nastawienia dziecka :) U nas na szczęście skończyło się na owocnej wpółpracy syna z logopedą. Jeśli chodzi o miejsce to chodziliśmy do warszawskiego ośrodka LOGOS DTR na Targówku.