Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Boję się ciąży

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam 32 lata i strasznie boję się zajść w ciążę. Chodzi mi tu o strach przed ciążą nie przed dziećmi. Chciałabym już mieć dziecko ale przeraża mnie ciąża. Dlatego ciągle się zabezpieczam. Mój organizm jest obciążony chorobą serca. Boję się, że przy takim wysiłku jaki będzie przy ciąży coś mi się stanie. Czy któraś z Was też bała się ciąży?

Gość gość
up

Gość gość
Ale o jakim wysiłku Ty piszesz bo nie kumam? Wysiłek to jest przy porodzie, ale Tobie zrobią CC ze względu na serce.

Gość gość
Też panicznie bałam się ciąży całe życie, zdecydowałam się w wieku 33 lat dopiero boinstynkt bardzo sie nasilal. Dzas rade! Jatez mialam rozne klopoty zdrowotn, ale dalam rade i pracowalam do konca (mieszkam za granica, tu nie ma zwolnien lekarskich), a ty w PL pojdziesz sobie spokojnie na L4. No i porod przez CC.

Gość gość
CC tak wiem, ale w ciąży bym musiała uważać. Normalnie biorę bardzo silne leki na serce a w trakcie ciąży musiałabym je odstać. Oczywiście jeszcze nawet przed staraniem się musiałabym. Bez tych leków nawet wejście po schodach to dla mnie ogromny wysiłek i tracę przytomność. Dlatego się boję strasznie.

Gość gość
Ale tak bardzo bym chciała mieć dziecko. Tylko ten głupi strach i przeczucie, że coś może pójść nie tak jak trzeba :(

Gość gość
Ja też się bałam bo mam zaburzenia rytmu serca ale skonsultowalam to z kardiologiem trochę się podleczylam i jestem w ciąży teraz nawet lepiej się czuję się zresztą mamy teraz dobra opiekę lekarska różnych specjalistów więc grunt by być pod dobra opieka lekarzy

Gość gość
W którym jesteś miesiącu?

Gość gość
Straszne

Gość gość
Na pewno musisz skonsultować się z dobrym kardiologiem (albo nawet dwoma), dokładnie wypytac o ryzyko. Tutaj nikt Ci nie pomoże, bo nie wiemy, jakie dokładnie masz problemy i jakie jest prawdopodobieństwo pogorszenia się ich w ciąży. Jeżeli jednak chcesz mieć dziecko, to moim zdaniem warto (w granicach rozsądku i słuchając się lekarzy) o to zawalczyć.

Gość gość
Też się bałam,a jak w końcu pokonałam strach...cóż...staramy się od 2 lat bezskutecznie. Nie mam już siły