Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Brak ubezpieczenia w ciąży

Polecane posty

Gość gość

Witam od kilku dni wiem,że jestem w ciąży. Niestety nie jestem ubezpieczona. Stąd moje pytanie czy kobieta w ciąży ma prawo do bezpłatnej opieki medycznej na NFZ? Jeśli tak to co dalej będą chcieli mnie zarejestrować w przychodni do ginekologa, co jeśli nie?

Gość gość
też mnie to ciekawi choć nie jestem w ciązy, wydaje mi się, że ma sie wtedy prawo do ubezpieczenia

Gość gość
Muszą. W razie czego powiedz,że mają taki obowiązek,co wynika z konstytucji art 68 ust. 3. Wydano również Rozporządzenie Rady Ministrów z 18 lipca 2008 r.(Dz.U. nr 137, poz. 85), w którym określono, że świadczenia te finansuje Narodowy Fundusz Zdrowia ze środków budżetu państwa. Nawet na infolinii NFZ ci to powiedzą. Ja też miałam taka sytuację i nie robili problemu. W szpitalu musiałam tylko podpisać papierek,że jestem nieubezpieczona i będę korzystać z ubezpieczenia państwowego. To ubezpieczenie przysługuje podczas ciąży i 6tyg połogu.

Gość gość
Zapisz się do urzędu pracy. Będziesz miała ubezpieczenie.

Gość gość
No dobrze ale czy za pierwszą wizyte która potwierdza potwierdzi ciążę nie będę musiała zapłacić?

Gość gość
W ciąży można liczyć na pomoc państwa. Jedna po porodzie trzeba będzie pomyśleć o ubezpieczeniu zdrowotnym. Polecam ci zgłosić się do agencji ubezpieczeniowej www.biurotwojefinanse.pl Oferują świetne ubezpieczenia zdrowotne.