Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nikka_195

Sprowadzanie zęba zatrzymanego do łuku

Polecane posty

Witam,chciałam zapytać czy ktoś z was miał kiedyś taki zabieg?Konkretnie chodzi mi o zęby leżące poziomo-mam tam właśnie zatrzymaną górną trójkę.Jutro zakładam aparat,ale nie wiem co robic dalej usunąć,czy ściągać do łuku?Czytałam że normalnie takie zęby się sprowadza do pozycji pionowej i do łuku,ale moja ortodontka nawet o tym nie wspomniała tylko od razu chciała go usunąć jeszcze zanim zrobiłam dokładne jego zdjęcia itd. Porozamwiać z nią o takiej ewentualności czy szukac pomocy gdzie indziej? Na poczatku strasznie sie balam jakichkolwiek zabiegów bo ze znosze nawet zwykle wyrywanie zęba ale zalezy mi na ładnym,zdrowym uśmiechu,a bez tego kła bedzie dziwnie

Gość gość karola
Hmm wydawało by się ze ortodonta wie co robi,a był robiony pantomogram? Bo takie prześwietlenie winno być robione przed założeniem aparatu.Może skonsultuj się z innym ortodontą ,zawsze warto mieć porównanie.A co do tego prześwietlenia ,jeszeli jestes z okolic wa-wy to bardzo fajna pracowni radiologii to diagdent.Mają ośrodki na Ursynowie,Saskiej Kępie i Białołece.Może tam polecą ci dobrego ortodontę.

Gość gość
Ja miałam tak z ósemką - ona została usunięta. Natomiast może skonsultuj się z innym ortodontą. Co lekarz to opinia... Ja np. usłyszałam, że do leczenia muszę usunąć dwie zdrowe ósemki, poszłam do drugiego orto (pani dr Chruściel Rock Your Smile - baaardzo polecam) i okazało się, że jest sposób na leczenie moich zębów bez usuwania. Tak że z doświadczenia powiem Ci, że nic Ci nie zaszkodzi się skonsultować.

Gość gość
U mnie trójka tez nie wyszła normalnie, bo w wieku 30 lat. Rosła z tyłu. Ortodonta założył aparat i sprowadził na swoje miejsce. Samo wyprowadzenie trwało kilka miesięcy. Aparat nosiłam 2,5 roku i jest ok.

ja mialam robioną tylko tomografie i zwykle przeswietlenie czy jak to sie tam nazywa :) niestety jestem z okolic Tarnowa i do Warszawy mam kawałek ale postaram sie cos znalezc w moim miescie i chyba faktycznie skonsultuje się z kims innym jak nie dogadam się z moją orto,bo moze da sie go sprowadzić a nie ma to jak własne zęby :D

Gość gość
Koniecznie skonsultuj. Zawsze warto walczyć o swoje zeby. Tomografia i rtg chyba sa wystarczajace do diagnostyki, mnie przy zatrzmanym zebie to właśnie robili . I mojego udalo sie sprowadzić i zmieścic, trwalo to długo ale mam. Chyba lepsze niz implant . Jak nie znajdziesz nikogo koło siebie to sprobuj w Katowicach , masz bliżej zdecydowanie. Mnie robili to w Astra Dent w Katowicach , przy wjeżdzie do Katowic, łatwo znaleść http://www.astra-dent.pl/