Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy myjecie codziennie kilkudniowe dzieci

Polecane posty

Gość gość

Dziś wyszkismy ze szpitala. Położne kapały dzieci co 2 dzień. I mówiły ze w domu też tak można. Ja jednak jestem zatym by kąpać codziennie

Gość gość
ja kapalam codziennie tym bardziej w taki upal

Gość gość
Ja kapalam i kapie codziennie, nie wyobrażam sobie inaczej

Gość gość
Ja też codziennie. Tylko tuż po powrocie do domu była niekapana przez 2 dni bo w całym tym zamieszaniu zapomniałam. To moje 1 dziecko

Gość gość
18 27 hehe :)

Gość gość
Oczywiście, że tak.

Gość gość
Codziennie, syn ulewał więc jak mogłabym inaczej.

Gość gość
Nie, co 2 dzień i tylko szybka kąpiel, w Niemczech nie myją chyba że 2 tygodnie noworodków aby nie zmyć tej flory.

Gość gość
Ja urodziłam w marcu i było chłodno,wiec co dwa dni, w lato codziennie, a potem na jesień i zimę znowu co dwa dni. Potem zaczęła chodzić i się brudzic wiec codziennie.

Gość gość
Ja na poczatku myłam raz na tydzień , tylko tyłek częściej

Gość gość
i po cholerę codziennie, odbiło wam

Gość gość
Na taką cholerę, ze u nas w domu dba się o higienę osobista bez względu na wiek, a co ile myjesz się ty i twoje dzieci, to już nie wnikam, bo mnie to nie interesuje.

Gość gość
Obecne zalecenia są takie, żeby nie kąpać codziennie (chyba, że brudne jak prosię po całym dniu, to wiadomo), szczególnie noworodka. W Niemczech i UK zalecają pierwszą kąpiel noworodka po 1-2 tygodniach. Ale u nas lubią pokazywać jak to szczególnie dbają o higienę, tylko potem problemy ze skórą i dermatolodzy mają używanie i dobrze.

Gość gość
No popatrz, przez 4 lata moje dziecko nie miało żadnych problemów dermatologicznych, ani jednego odparzenia itp. I w sumie jakoś medycyna i zalecenia angielskich lekarzy czy innych krajów nie robią na mnie wrazenia- mieszkam w Holandii i służba zdrowia woła tu o pomstę do nieba, znajomi z Anglii mają takie samo zdanie o tamtejszych lekarzach. Dodam jeszcze, ze tu niby też sa takie wytyczne odnośnie mycia dzieci, a to ile ma problemy skórne to jest jakiś dramat, ze nie wspomnę o tym, ze czasami widząc te dzieci można się nieźle przestraszyć

Gość gość
Mieszkam w niemczech, jakbys tu powiedziala lekarzowi, ze kapiesz codziennie noworodka to by ci niezle kazanie strzelil

Gość gość
Ci znajomi z Anglii to oczywiscie tez Polacy?? I wszystko jasne.

Gość gość
Ja dziecko ulewa, chlusta wręcz, leci mu to po szyji to jak tu dziecka nie wykąpać całego?

Gość gość
Wiesz gdzie miałabym to kazanie? 20.36 a Ty to Chinczykiem jesteś, rozumiem

Gość gość
Dziecko to nie górnik, nie musi się kąpać codziennie. Nie wydaje mi się by Polacy aż tak dbali o higiene, bardziej to świadczy o braku wiedzy. Teściowie I szwagierka do dziś protestują kiedy mowi żeby umyli ręce zanim pójdą do dziecka.

Gość gość
Codziennie, nie ma zmiłuj. Nie uznaję takiego tłumaczenia, że na Zachodzie... Jak dla mnie mogą się i wcale nie myć, a dzieci miesiąc po urodzeniu. Ale taka prawda, że skąd choroby kiedyś dziesiątkowały ludzkość? Z syfu i brudu. Także gratulacje dla tych, co kapią raz na tydzień, ino zadek częściej...

Gość gość
No popatrz, przez 4 lata moje dziecko nie miało żadnych problemów dermatologicznych, ani jednego odparzenia itp. x No widzisz, moje tak samo, a nie kąpie się codziennie. To co jest umyte każdego dnia, to pupa, pachy i zęby. Nie uznawałam nigdy gotowych mokrych chusteczek więc pupa była myta kilka razy dziennie w okresie niemowlęcym wodą z szarym mydłem.

Gość gość
skąd choroby kiedyś dziesiątkowały ludzkość? Z syfu i brudu. x Nawet przy kąpieli raz w tygodniu nie byłoby dzisiaj szans na takie dziesiątkowanie, no chyba, że zniknęłaby kanalizacja oraz oczyszczalnie wody, które obciążasz mocząc zadek kilka razy dziennie bez potrzeby. A przyczyn było znacznie więcej. Polecam książkę "Stulecie brudu".

Gość gość
20.45- moja odpowiedź była ustosunkowanie się do tego, ze dzieci karane codziennie mają problemy skórne i nie rozumiem jaki jest sens mycia pach, pupy itp. Nie wiem- pod kranem, skoro można dziecko włożyć do wanny, umyć całe i spukac

Gość gość
*kapane oczywiście miało być

Gość gość
A buzi,raczek dziecku nie myjesz? Ja dziecko myje całe codziennie,my zresztą też codziennie się kapiemy. Żadnej alergii ani chorób skóry nie mamy. Co nas zachód obchodzi? Ty jesteś polka czy niemra? Swojego podwórka pilnuj,bo nigdy nic dobrego od Niemiec nie mieliśmy. Każdy swój rozum ma,a ślepo ganiac za zachodem nie ma co. Coraz głupsze to społeczeństwo. Co w mediach powiedzą,to papuguja. Tego nie jedź,to niezdrowe,nie myj się,tam kupuj,to kupuj,a wszystko jeden wielki syf. 21wiek,technologia idzie do przodu,a na bakier z higiena 3miliardy ludzi.

Gość gość
Przez pierwszy miesiac mylam co tydzien (urodzilam w listopadzie). Pupe codziennie mylam. Z tego tez wzgledu, ze po 1. Jako noworodek to tylko spala i robila w pieluche i nie brudzila sie (w sensie, ze nie ulewala itp.) , a po 2. Strasznie plakala przy kapielach (i przebieraniu) . Jak skonczyla miesiac przeszlo jak reka odjal. Wtesy kapalam co 2-3 dni. Od kilku miesiecy kapie codziennie, bo raz że ulewa a dwa ze jest goraco i wiadomo, ze sie poci.

Gość gość
Rodzilam w UK, w renomowanej klinice, zdecydowanie nie polecaja mycia co dzien, tylko co kilka dni ( oczywiscie trzeba oczyszczac przy zmianie pieluszki, no i jesliby sie spocilo czy zabrudzilo ( choc nie wiem jak).Tak robilam, dziecko ma piekna skore, nie chorowało, ma 2 lata.

Gość gość
można dziecko włożyć do wanny, umyć całe i spukac x Dla mnie to nie kąpiel. Widać kwestia semantyki.

Gość gość
21.01- a jak inaczej wyobrażasz sobie kąpiel noworodka?

Gość gość
20.52 "spukać" hahaha. Aj te literówki :D spukać to może cię twój stary.