Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wyjazd do USA z małym dzieckiem. Co robić?

Polecane posty

Gość gość

Witam, czy są tu mamy z USA? Niby pytam w temacie co robić, ale decyzja praktycznie zapadła. Mąż dostał świetną propozycję i zdecydowaliśmy się pojechać. Mamy ponad rocznego synka, ja pracuję, ale mamy świetną opiekunkę. Nie złożyłam jeszcze wypowiedzenia, mam to zrobić w tym tygodniu. Pracę w USA powinnam znaleźć, ale boję się czy tam się odnajdę z dzieckiem, czy znajdę równie dobrą opiekę dla synka? Do tej pory bywałam w Stanach, ale albo na 2 miesiące albo na miesiąc,nigdy nie żyłam tam dłużej. Czy ktoś coś napisze na temat życia w USA?

Gość gość
Hej :) jestem z USA i wydaje mi się że spodoba Ci się bardzo. Dla dzieci jest mnóstwo atrakcji i opieka według mnie jest lepsza niż tu. Zależy dokąd jedziesz... Każdy stan ma pewnie swoje uroki.

Gość gość autorka USA
Jedziemy do stanu California. Do tej pory bywałam tylko w Atlancie i NY. No i raz byłam na Alasce, ale krótko. Niestety nie mam w ogóle znajomych w Californi, martwię się, że będę żyła jak odludek mimo, że jestem dość kontaktową osobą. Jak jest z prawem jazdy? Będę musiała zdawać ponownie? Bo wcześniej jak byłam to się nie dowiadywałam no i jeździłam, ale nigdy nikt mnie nie zatrzymał:P

Gość gość autorka USA
gość 21:31 a ty z jakiego stanu jesteś?

Gość gość autorka USA
W dodatku nie podoba mi się California (mimo, że tam nie byłam), gdyby to jeszcze był Texas, o którym marzyłam i do którego nie udało mi się pojechać to może byłabym mniej sceptycznie nastawiona. Z jednej strony cieszy mnie dostęp do broni, a z drugiej przeraża, mam jakieś chore schizy, że każdy wariat może strzelać.

Gość gość
Ja bym na twoim miejscu była już spakowana.

Gość gość
mam jakieś chore schizy, że każdy wariat może strzelać. x Wariat jak będzie chciał, to broń sobie znajdzie niezależnie od pozwolenia :)

Gość gość
Właśnie z Kalifornii jestem :) z tego co wiem to możesz jeździć. Jak masz już rezydencje to masz 10 dni żeby iść do dmv. Nie wiem czy musisz zdawać czy wymienić po prostu. Tam bardzo fajnie jest! Wysokie standardy jeżeli chodzi o poziom nauki dla dziecka, jest dużo atrakcji. Mieszkałam tak z godziny od LA w stronę San Diego. Pogoda była fajna zawsze.

Gość gość
Nie wiem jak jest teraz ale mieliśmy policję w szkole. Bardzo bezpiecznie było. Wszędzie mogą strzelać czy to tx czy ca

Gość gość autorka USA
Na pakowanie trochę za wcześnie, ale mamy już kogoś do pilnowania spraw z mieszkaniem, wszystko praktycznie zostawiamy, tylko ciuchy i sprzęt elektroniczny typu laptopy, tablety i telefony bierzemy. No tak, wariat zawsze znajdzie broń, ale tam jest ona praktycznie podana na tacy:P

Gość gość autorka USA
Dzięki bardzo za odpowiedź i fajnie, że mieszkasz w Californii, domyslam się, że sporo atrakcji, a polecisz coś do zwiedzania z małym dzieckiem, bo na początku ja na pewno będę miała sporo czasu, więc jak ogarnę to nieszczęsne prawko to chciałabym pojeździć i pozwiedzać. No i poznać jakichś ludzi:D

Gość gość autorka USA
a jeszcze zapytam odnośnie prawka czy ciężko zdać w razie czego? Na pewno łatwiej niż w u nas w kraju to się domyślam:P ale jesli mam polskie prawo jazdy to zdam za pierwszym razem?

Gość gość
Mieszkałam 8 lat w USA i wróciłam do Polski przy pierwszej okazji

Gość gość autorka USA
Dlaczego wróciłaś? Co ci się nie podobało? I może zapytam głupio chociaż to anonimowe forum czy byliście bądź jesteście legalnie? Bo to chyba też robi różnicę.

Gość gość
Długo by pisać. Mieszkałam w nevadzie w nieciekawej okolicy, przeprowadzalismg się w tym czasie 3 razy. Dziec i chciały do dziadków do Polski. Nawet to które się już w USA Urodził o.

Gość gość autorka USA
Oj na załamuj mnie, że tam nie jest tak dobrze mieszkać na stałe:( Napisz chociaż dlaczego dzieci chciały mieszkać w Polsce? Dziadków można odwiedzać albo co najlepsze oni moga przyjechać na dłuższe wakacje.

Gość gość
autorko piszesz o znalezieniu pracy a potem o legalnym pobycie. A czy ty dowiadywalas sie czy bedziesz mogla legalnie pracowac?

Gość gość
Wolisz Texas od Kalifornii? Oszalałaś? Waszyngton, NY i Kalifornia to najfajniejsze stany. W Palo Alto mąż pewnie pracę informatyczną znalazł?

Gość gość
Nie stany, tylko miejsca/lokalizacje miałam na myśli :D

Gość gość
Twoje dziecko w Stanach mogło osiągnąć wszystko, mieć możliwości na światowym poziomie, a ty je wzięłaś z powrotem do tego zaścianka? Gratulacje...

Gość gość autorka USA
Skoro planujemy wyjazd to logiczne, że będę mogła podjąć legalnie pracę:O Ten Texas zawsze mnie pociągał:P Nie wiem dlaczego, może i lepiej w Californi mieszkać, ale tam mnie nigdy jakoś nie ciągnęło, a do Texasu owszem. To tak jak z Alaską pojechałam bo chciałam zwiedzić i się zachwyciłam. Tak już mam, że jak coś mi intuicyjnie się podoba to spodoba się i na żywo, a California to jakoś nigdy nie były moje klimaty, podobnie z NY i też pobyt tam już mnie nie urzekł.

Gość gość autorka USA
No właśnie mnie do tego wyjazdu przekonuje też to, że dziecko będzie miało spore możliwości. Cóż zawsze stan można zmienić, tylko chyba będę musiała się rozwieść z mężem, bo w Texasie wątpię czy znalazłby tak dobrze płatną pracę:P

Gość gość
Opiszesz swoje wrażenia z NY w wolnej chwili? W Cali już byłaś?

Gość gość autorka USA
Ale z drugiej strony dziecko do USA na studia też mogłoby pojechać z Polski, pytanie tylko czy zarabiając w Polsce byłoby nas na to stać?

Gość gość
A na studia w USA (dziecka ) będzie cie stać ? Tudzież wiesz chyba ile kosztuje porządne ubezpieczenie medyczne dla was... A co do LA -pewnie ta co pisze żyje w suburbiach ale samo miasto ma bodaj juz tylko 25% białych mieszkanców ,jeszcze niedawno było 50% Warto wyciągać wnioski .A propos statystyki kryminalne też chyba znasz .

Gość gość
W jakie branży twój mąż znalazł prace?fajnie macie że możecie wyjechać..nigdy nie byłam w stanach.mieszkam w uk i zycie nie jest ciezkie a wiem od osoby która tam mieszkała że jest jeszcze lzej. Jedyny minus to drogie ubezpieczenia zdrowotne

Gość gość
Oczywiście warto tez wspomnieć ile kosztują nawet przeciętne nieruchomości w Ca ...oczywiście w ludzkiej lokalizacji.Warto to wiedzieć żeby przebudzenie z 'american dream" nie było bolesne.

Gość gość
A gdzie dokładniej będziesz mieszkać autorko?

Gość gość
Mieszkałam tam. Już teraz mieszkam w Polsce :) I nie mieszkałam suburbiach. Nie pisałam że mieszkałam w LA tylko godzinę od LA. Z polskimi zarobkami nie będzie stać ale może dziecko dostanie scholarship. Dla dzieci są bardzo dużo placów zabaw, baseny wszędzie, zoo, petting zoos, sea world, Disneyland, Legoland, Knotts berry farm, są zabawy na każde święto i jest ogólnie inna atmosfere. Zależy w jakich osiedlach mieszkasz z tym kryminalizm bo nie wszędzie jest niebezpiecznie. Mieszkałam tam od urodzenia do 18 r.z. Są też polskie kościoły, sklepy. Byłam raz jak Jan Paweł II zmarł bo mama chciała (polka) więc też organizują polskie festyny. Ale tak jak pisałam wczoraj, zależy gdzie mieszkasz. Ja mieszkałam w Orange county. Tam było super. Jest naprawdę co robić. Inne życie niż w Polsce. Teraz mam małe dziecko i czasem myślę że fajnie by było jechać tam. Tam też nie powinnaś spotykać problemów. Ludzie są tolerancyjne. Jak będziesz tam to żeby poznać ludzie możesz iść na mommy and me. I na rozrywkę jak macie wolny czas, las Vegas jest tylko kilka godzin od Was

Gość gość
No i jest też ocean. Tam też jest dużo atrakcji :)