Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

hilariouz

Matematyka rozszerzona i szkoła średnia.

Polecane posty

Wiem, że pytanie trochę nie na temat ale nie znam innego równie popularnego forum gdzie mogę szybko dostać odpowiedź. Przychodzę tutaj do was, żeby zapytać się was o poziom matematyki w szkołach średnich na poziomie rozszerzonym. Z matematyki jestem niestety dość średni ale bardzo mnie kręci informatyka, programowanie itd. Na temat komputerów, składania ich, systemów operacyjnych wiem na 100% dużo więcej niż przeciętna osoba, która jedyne co robi przed komputerem to gra w gry bądź przegląda internet. Mam zamiar iść do szkoły, która ma podobno średni poziom jeśli chodzi o naukę. (przynajmniej tak słyszałem od innych osób) Chcę tylko wiedzieć czy ta rozszerzona matma naprawdę jest taka rozszerzona czy jest to taki jakby "pic na wodę". Dodam jeszcze, że z fizyki i chemii też jestem dość słaby bo mam z nich zawsze 3 na koniec. Tak samo z matematyki mam 3. Proszę o wypowiedzi od osób, które są w takiej samej sytuacji jak ja bądź po prostu mają/mieli matme na rozszerzonym poziomie. Podajcie również poziom waszej szkoły jeśli chodzi o poziom nauczania. Wiadomo - dyscyplina, surowość nauczycieli itd.

Gość gość
Byłam w najlepszym liceum w mieście (z tym, że w moim mieście jest ich tylko 2 :D). Z mojej klasy kilka osób poszło na informatykę i inne kierunki IT. Liczy się matma i fizyka lub informatyka. Ogólnie jak nie zdasz w miarę dobrze tych przedmiotów to marne szanse, że się dostaniesz na infe, chyba że na uniwersytet w Koziej Wólce. Ogólnie w liceum od drugiej klasy nastawienie jest głównie na maturę, więc raczej cię do niej przygotują, jeśli wybierzesz te przedmioty w rozszerzeniu. Ale najwięcej to własnej pracy. Jeśli chodzi o matmę to im więcej zadań i arkuszy przerobisz tym większe szanse na pozytywny wynik matur.

Ja chcę tylko tą matematykę i inne ścisłe przedmioty zdać bo mnie do nich jakoś nie ciągnie. Kilka osób mi mówiło, że w tej szkole są lekkie luzy i uczniowie, którzy mieli w gimnazjum dwójki, trójki to teraz idzie im nawet lepiej i lecą na czwórkach. Chodzę na korepetycje do sympatycznego pana i aktualnie robię zadania z jakiejś książki, która niby przygotowuje do matury i ogólnie są tam nawet zadania z matur a ja większość z nich potrafię z łatwością zrobić. Już sam nie wiem co mam o tym myśleć.