Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Odparzenia u 2 tygodniowego noworodka?

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny pomocy! Moja córeczka ma 2 tygodnie, niestety na jej pupie pojawiły się odparzenia. Na pewno jest to spowodowane tym, że są upały. Używam pudru z Nivea, ale jak widać jest to nie skuteczne. Czy możecie polecić coś co pomoże zagoić i zapobiegnie dalszym odparzeniom?

Gość gość
Ja polecę niestandardowo zasypać mąką ziemniaczaną. Po kąpieli dokladnie osusz dziecko ręcznikiem a później zamiast pudrem zrób z waty czy gazy tampon i zasyp mąką, tylko na suchą skórę i tak używaj zamiast pudru. Gwarantuję zdrową, delikatną skórę, sama tak robiłam u dzieci, pupa, paszki, pachwiny.

Gość gość
Alantan masc kosztuje kilka zł w aptece a działa cuda

Gość gość
Tak, alantan też polecam, ale do codziennej pielęgnacji mąką ziemniaczana jest niezastąpiona.

Gość gość
Maką ziemniaczana, kąpiel w krochmalu plus wietrzenie pupy

Gość gość
Sudocream albo bephanten masc

Gość gość
Alantan jest dobry i jak najczęściej wietrz pupę

Gość gość
Zmien pieluchy i mokre chusteczki, a potem dopiero zastosuj sie do tego co proponuja dziewczyny. Moja corka miala uczulenie na chusteczki rumiankowe i jakies pieluchy ale dawno to bylo, niepamietam. Teraz wycieraj pupe wacikami ( platkami kosmetycznymi) namoczonymi w wodzie ( wzglednie fiolecie, albo w wywarze z kory debu) W aptece podklady na lozko chyba 10 zl, nie musisz pampersa nakladac w ogole, bo ciepli. Na przyszlosc alantan plus, teraz mozesz smarowac sudocremem albo pephantenen ( bez cynku - ktorys producent ma cynk w skladzie)

Gość gość
Bephanten - literowka

Gość gość
15'52. Nie gwarantuj, ze wyleczy. Znam przypadek gdzie maka ziemniaczana jeszcze bardziej zaszkodzila, i dala prawie krwawą wysypke. Autorka musi ostroznie poprobowac, zarowno zasypywanie mąką, jak i kąpiel w mące, tzw "krochmalu", a takze moze sprobowac kapiel w rumianku i szalwii, masc alantan plus, bepanthen, sudocrem, parafina, wietrzenie, czesta zmiana pieluch zeby nie stworzyc zbyt wilgotnego srodowiska. Mozna poprosic o tzw "masc chlodzaca" u pediatry, jest na recepte, robiona na zamowienie, cos na styl bepanthenu ale piec razy tansza a bardziej skuteczna. Niestety pediatrzy nie wszyscy sa chętni do przepisywania tego, wykrecaja sie, ale to wiadomo, biznes, bo zeby rodzice nie mieli za duzo dostepu do tych samych rzeczy duzo taniej.

Gość CzarnaSukienka
Mój mały odparzył sobie okropnie tylek bo zmieniłam mu chusteczki. Wróciliśmy do starych ale z pupa troszkę powalczylismy. Pomógła bardzo maść bepanthen.

Gość gość
Moze sprobuj pieluszki bambusowe u nas sie sprawdzily i teraz na upaly sa idealne tylko drogie

Gość gość
My do pielegnacji pupy naszego szkraba uzywamy wacikow i plynu do kąpieli dla dzieci, no albo zwykly krem/emolient albo alantan plus, czasem sudocrem albo parafina. Chusteczki nawilzane to tylko poza domem. Niestety, w chusteczkach jest sporo chemii.

Gość gość
Przestań używać chusteczek nawilżanych do wycierania pupy, stosuj waciki moczone w wodzie (Babydream ma świetne). I zmieniaj często pieluszki (8-10 razy dziennie). Moja mała ma teraz 3 miesiące i nigdy nie miała odparzonej pupy, a stosuję się tylko do tych dwóch zasad. Nie używam nawet zasypek ani kremów na co dzień.

Gość gość
I jeszcze jedno - nie przegrzewaj dziecka.

Gość gość
U nas w kryzysowych sytuacjach sprawdzał się Termentiol, a zwykle zapobiegawczo stosowaliśmy Alantan lub LInomag.